Dieta i Odchudzanie

Dieta zasadowa nazywana także alkaiczną to sposób odżywiania się mający na celu odkwaszenie organizmu i przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej (pH).  W diecie tej nie ograniczamy ilości jedzenia, staramy się natomiast komponować posiłki pod względem ich oddziaływania na nasz organizm. Stosując dietę zasadową odmładzamy, odżywiamy i odchudzamy nasze ciało oraz pozytywnie wpływamy na swoje zdrowie i samopoczucie.

Po czym poznać, że nasz organizm jest zakwaszony?

Oznaki zakwaszenia organizmu:

  • problemy z utrzymaniem odpowiedniej wagi ciała
  • częste przeziębienia oraz stany zapalne
  • przewlekłe zmęczenie, apatia, brak energii
  • osteoporoza, bóle mięśniowe i kostno-stawowe
  • nadmiernie sucha skóra, zła kondycja włosów i paznokci
  • problemy z koncentracją
  • wahania nastroju, stany depresyjne

Dieta zasadowa a odchudzanie?

Głównym celem diety zasadowej nie jest schudnięcie, jednakże osoby z nadwagą będą mogły pozbyć się nadmiarowych kilogramów. Wynika to stąd, że odkwaszony organizm, posiadający odpowiednio unormowany poziom pH, znacząco przyśpieszy naszą przemianę materii. Przyśpieszona przemiana materii natomiast będzie spalała nasze kilogramy i w efekcie będziemy mogły również schudnąć.

Na czym polega dieta zasadowa (alkaiczna)?

W diecie tej ograniczamy jedzenie produktów o charakterze kwasowym a zwiększamy porcje produktów alkalizujących.  Wprowadzamy również zdrowe nawyki żywieniowe, gdzie zamiast trzech głównych dań (śniadanie, obiad, kolacja) staramy się jeść mniejsze porcje ale częściej np. 4-5 razy dziennie.  Odstęp pomiędzy poszczególnymi daniami powinien wynosić ok. 3-4 godziny. Musimy również pamiętać o stałym nawodnieniu organizmu, najlepiej wodą z dodatkiem cytryny (min. 1,5-2 litry wody mineralnej na dobę).

W diecie zasadowej musimy ograniczyć stosowanie produktów kwasotwórczych, takich jak:

  • soli
  • cukru i słodyczy
  • kofeiny (kawa, cola)
  • napojów gazowanych
  • mocnej herbaty
  • mięsa i wędlin
  • mleka krowiego - UHT i pasteryzowanego
  • produktów zbożowych, kasz, makaronów (z wyjątkiem kaszy jaglanej)
  • drożdży, tłuszczów (np. margaryny)
  • alkoholu
  • fast foodów

Natomiast powinniśmy stosować produkty alkaizujące

  • warzywa i owoce – najlepiej surowe
  • nabiał – mleko, żółty ser, kefir, jogurt
  • tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy)
  • migdały, ziarna słonecznika, pestki dyni
  • kiełki roślin
  • kaszę jaglaną
  • niegazowaną wodę z cytryną
  • soki z owoców i warzyw

Opracowując dietę zasadową (alkaiczną) nie rezygnujemy z produktów kwasotwórczych lecz jemy je w proporcjach 30/70 co oznacza że nasza dzienna dieta powinna składać się z 30% produktów kwasowych i z 70% z produktów alkalizujących (odkwaszających).

Do najbardziej odkwaszających warzyw i owoców należą:

  • buraki
  • brokuły
  • marchew
  • bakłażan
  • dynia
  • cukinia
  • seler
  • banany
  • awokado
  • owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna)
  • maliny, truskawki, arbuzy

Zalety diety zasadowej (alkaicznej)?

Produkty w naszej codziennej diecie posiadają różny odczyn pH (kwasowy lub zasadowy). Większość z nich posiada jednak odczyn kwasowy, co prowadzi do zakwaszenia organizmu.

Poza nieprawidłowym żywieniem, do czynników zakwaszających nasz organizm należy również palenie papierosów oraz stres.

Zakwaszony organizm nadmiernie obciąża wątrobę i nerki, a gdy stan taki jest długotrwały to zwiększa się wystąpienie osteoporozy czy kamiennicy nerkowej. Zakwaszenie zwiększa również ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej, gdyż odczyn komórek nowotworowych jest zawsze kwaśny, natomiast komórek zdrowych ma odczyn alkaiczny.

Zastosowanie diety zasadowej (alkaicznej) ma przede wszystkim odkwacić nasz organizm, co pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie. Ponadto stosując dietę ograniczamy ryzyko chorób serca, otyłości oraz chorób nowotworowych. Dieta polecana jest również osobom z częstymi wahaniami nastroju, depresyjnych.

Jak sprawdzić poziom zakwaszenia pH?

Całkowity zakres środowiska kwasowo-zasadowego jest w zakresie od 0 do 14 pH, gdzie wartości:

  • 0-6pH – oznaczają środowisko kwasowe
  • 6-7pH – oznaczają środowisko neutralne
  • 7-14pH – oznaczają środowisko zasadowe

Różne części i organy naszego ciała posiadają różny poziom pH. Przykładowo żołądek posiada odczyn kwaśny pH=3,5, gdyż tylko w takim kwaśnym środowisku możliwe jest strawienie całego naszego pokarmu. Powierzchnia skóry ma odczyn 3,5-5,5pH  Krew posiada wartość pH=7,35-7,45 co oznacza że jest to odczyn lekko-zasadowy.

Najbardziej podatny na zmiany pH jest mocz, a jego kwasowość zależy w dużej mierze od naszej diety i stylu życia. Zakres moczu może się wahać od pH 4 (bardzo kwaśny) do pH 8-9 (bardzo zasadowy).

U zdrowo odżywiającego się człowieka mocz powinien posiadać pH w zakresie 6,5-7,5pH.

Dlatego aby zbadać poziom zakwaszenia naszego organizmu powinniśmy badać odczyn pH naszego moczu. W tym celu powinniśmy zakupić specjalne paski, które w zależności od danego pH – zmieniają kolor sygnalizując poziom naszego zakwaszenia (pH). Im wyższe pH – tym zdrowszy jest nasz organizm.

Warto pamiętać, że pomiar pH naszego moczu dokonujemy rano, na czczo. Obserwując kolor papierka widzimy stan naszego naszego pH i zakwaszenia.

Trzeba wiedzieć, że już kilkudniowe stosowanie diety alkaicznej poprawi nasze środowisko kwasowo-zasadowe, a po 3-4 tygodniach diety nasz organizm będzie odkwaszony i z unormowanym środowiskiem pH.

Przykładowe potrawy i dania diety zasadowej (alkaicznej)

  • pieczywo pełnoziarniste z serem, pomidorami lub naturalnym miodem
  • kasza jaglana z mlekiem, z dodatkiem jabłka, miodu lub cynamonu
  • kleik z płatków orkiszowych na wodzie, z odrobiną rodzynek, daktyli i imbiru
  • zupa-krem z dyni, cukinii lub brokułów
  • sałatka grecka z serem feta
  • sałatka z buraków, z dodatkiem cebuli i soku z cytryny
  • sałatka z warzyw, z dodatkiem kiełków pszenicy, polana oliwą z oliwek
  • gulasz warzywny z cukinią, marchewką, soczewicą, kaszą gryczaną
  • dorsz gotowany na parze, ziemniaki gotowane na wodzie
  • grillowana cukinia lub pieczony bakłażan polany oliwą z oliwek
  • woda mineralna niegazowana z dodatkiem soku z cytryny
  • wyciskany sok z pomarańczy lub grejpfruta
  • koktajl owocowy na bazie pomarańczy i banana
  • przekąska w postaci pestek dyni, migdałów lub orzechów włoskich