Dieta i Odchudzanie

Dieta współczesnego człowieka wynika najczęściej z tempa życia, bariery finansowej oraz wpływu reklam na konsumentów. Od lat obserwuje się wzrost spożycia wysokokalorycznych przekąsek (słone paluszki, orzeszki, chipsy), fast–foodów (hamburgery, kebaby) i słodkich napojów gazowanych.

W codziennym jadłospisie jest zaś za mało warzyw, owoców, ryb oraz produktów wieloziarnistych. Za dużo jest natomiast tłustego mięsa, pełnotłustego mleka i jego przetworów oraz białego pieczywa, słodyczy i alkoholu.

- Główną przyczyną otyłości jest nieprawidłowy styl życia, czyli niewłaściwa dieta, a także brak regularnego wysiłku fizycznego. O masie ciała i rozwoju otyłości decydują w największej mierze czynniki środowiskowe: złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, zaburzenia emocjonalne, stres, czynniki kulturowe, leki, spożywanie wysoko przetworzonej żywności o znacznej zawartości tłuszczów i węglowodanów prostych – mówi dr n. med. Paweł Rajewski, Członek Rady Naukowej Herbalife. - Elementy te są istotne na każdym etapie rozwoju człowieka, jednak szczególne znaczenie mają u dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym – dodaje ekspert.

Czy otyłość jest dziedziczna?

Wiele osób z nadmierną masą ciała za przyczynę swojej otyłości uważa uwarunkowania genetyczne lub chorobowe. Argumentują w ten sposób nadmiar kilogramów i brak efektów odchudzania albo niechęć do stosowania odpowiedniej diety redukcyjnej oraz systematycznej aktywności fizycznej. Jest im tak po prostu łatwiej i czują się usprawiedliwieni. Czy to jednak prawda, że uwarunkowania genetyczne lub choroby są najistotniejszą przyczyną nadmiernej masy ciała? Czy można mieć tendencje do otyłości? Już sam klasyczny podział otyłości po części przynosi odpowiedź na te pytania. Pod względem przyczyn, otyłość można podzielić na otyłość pierwotną i wtórną.

Skąd biorą się dodatkowe kilogramy?

Za przyczynę otyłości w ponad 90% przypadków uważa się dodatni bilans kaloryczny wynikający z nadmiernego dostarczania energii w stosunku do potrzeb organizmu. Jej podłożem jest niewłaściwe odżywianie i siedzący tryb życia. Na podstawową przemianę materii organizm zużywa średnio 60–74% dostarczonej energii (zależy od płci, wieku, masy ciała), na aktywność fizyczną 15-30%, a na termoregulację około 10%. Nadmiar energii zostaje zmagazynowany w tkance tłuszczowej. Otyłość wtórna stanowi pozostałą część przyczyn nadmiernej wagi i związana jest z niektórymi chorobami - najczęściej o podłożu endokrynologicznym (układ hormonalny, dokrewny), genetycznym lub jest wynikiem niewłaściwego leczenia.

Jak walczyć z otyłością?

Ważną rolę w zapobieganiu otyłości mają dobre nawyki żywieniowe, które najlepiej wyrobić w młodym wieku. Jednak nigdy nie jest na to zbyt późno.

- Warto pamiętać o regularnym jedzeniu – najlepiej spożywać 5-6 niewielkich porcji dziennie. Osoby dorosłe, które często nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku, mogą zastąpić go odżywczym koktajlem Formuła 1 Herbalife w różnych smakach lub zdrowymi przekąskami, takimi jak batony białkowe Herbalife. Kolację dobrze jest zjeść na 3-4 godziny przed snem – doradza dr n. med. Paweł Rajewski. - Należy unikać słodkich napojów gazowanych oraz produktów wysokokalorycznych i mocno przetworzonych– dodaje ekspert.

Chcąc zachować odpowiednią masę ciała i zdrowie nie można zapomnieć o aktywności fizycznej! Pomogą w tym ćwiczenia, 3-4 razy w tygodniu, po ok. 45 minut. Co więcej, w ramach treningu nie trzeba od razu biegać, co może być pierwszym pojawiającym się pomysłem – trudnym do realizacji szczególnie na początku aktywnej drogi życia. Warto energicznie spacerować - również z kijkami, jeździć na rowerze lub pływać. Najważniejsza jest wytrwałość i konsekwentne dążenie do celu.