Dom

Mała kuchnia bywa problematyczna. Wystarczy, że na obiad zaprosimy gości i już okazuje się, że brakuje w niej miejsca do przygotowania większej liczby potraw. Aby w pełni wykorzystać dostępną przestrzeń, warto sięgnąć po akcesoria meblowe. Wbrew pozorom, to właśnie w niewielkich wnętrzach są one najbardziej użyteczne.

Niewielkie i nieustawne kuchnie nie są idealnym miejscem do gotowania. Bywa, że nie sposób pomieścić w nich wszystkie potrzebne produkty i sprzęty. Czy oznacza to, że właściciele małych mieszkań nie mogą wygodnie i komfortowo szykować potraw? Absolutnie nie. Choć ciasne czy pozbawione okna wnętrze z pewnością jest trudniejsze w aranżacji niż przestronne i jasne, można zmienić je w prawdziwe serce domu.

Zabudowa na wymiar i pod sufit

Zakup gotowych mebli do niewielkich kuchni rzadko się sprawdza. Jeśli nawet dobierzemy szafki pasujące do małego wnętrza, trudno je będzie ustawić tak, by maksymalnie wykorzystać całą przestrzeń. Znacznie lepszym pomysłem jest wykonanie mebli na wymiar. Wówczas możemy zdecydować, gdzie i co chcemy mieć, a standardowe wymiary szafek nie będą nas ograniczały.

- Dobrym pomysłem w małej kuchni jest zabudowa aż do sufitu. To obecnie modne i szalenie praktyczne rozwiązanie, które z jednej strony zapewnia dodatkową przestrzeń do przechowywania rzadziej używanych przedmiotów, a z drugiej ułatwia utrzymanie porządku. Decydując się na taki rodzaj zabudowy koniecznie należy zadbać o odpowiednie podnośniki do otwierania frontów szafek zlokalizowanych tuż pod samym sufitem. Jeśli wykorzystamy podnośniki pneumatyczne i dostosujemy je do rozmiaru i rodzaju frontu, ich uchylanie będzie znacznie wygodniejsze i praktyczniejsze – wyjaśnia Damian Rybak, doradca techniczny firmy REJS.

W kuchniach wyposażonych w gotowe meble problemem mogą okazać się kilkunastocentymetrowe przestrzenie między szafkami. Można je jednak sprytnie wykorzystać, np. dzięki wysuwnym cargom, które montuje się do korpusów lub frontów. Ich zaletą jest to, że umożliwiają łatwy dostęp do wszystkich potrzebnych nam przedmiotów, bez konieczności sięgania w głąb i przestawiania produktów. Dzięki temu, wąska przestrzeń stanie się świetnym miejscem do przechowywania butelek lub słoików, detergentów czy choćby ściereczki kuchennej.

Sprzęty w wersji mini

Urządzając małą kuchnię warto zdecydować się na sprzęty w wersji mini. Nie każdy wie, że wielu producentów urządzeń AGD oferuje kuchenki, płyty, piekarniki a nawet zmywarki – również w mniejszych niż standardowo gabarytach. Ich wadą jest… cena, jednak choć kosztują nieco więcej niż typowe sprzęty, warto po nie sięgnąć, by nie zabierać miejsca i zmieścić w kuchni wszystko to, co potrzebne.

W małej kuchni wrto wykorzystać również akcesoria meblowe o wymiarach mniejszych niż standardowe. Na rynku dostępne są np. szuflady SlimBox, których boczki mają zaledwie 13,4 mm grubości. Są one zupełnie proste, dzięki czemu pozwalają na efektywne wykorzystanie całego wnętrza. Szerokość szuflady wybieramy sami, co w przypadku małej kuchni jest nie do przecenienia.

Wykorzystaj niewykorzystane

W małej kuchni zagospodarować należy każdy skrawek przestrzeni. Tę nad blatem – pod szafkami górnymi – dzięki wykorzystaniu relingów, możemy zmienić w dodatkową półkę. Sprawdzą się tam haczyki, koszyki, wieszaki na ręcznik papierowy, ociekarki czy uchwyty na kieliszki. Świetnym pomysłem jest też uchwyt na… książkę kucharską.

Warto wykorzystać również miejsce pod szafkami dolnymi. W większości zabudów, zasłonięta cokołem przestrzeń tuż nad podłogą, pozostaje niewykorzystana – znajdują się tam tylko nóżki. A przecież to idealne miejsce do wykorzystania dużych, a przy tym nieustawnych przedmiotów, np. blach do pieczenia czy naczyń żaroodpornych. Dostęp do nich ułatwią wysuwane tace albo ażurowe druciane kosze. Z kolei niewykorzystaną przestrzeń pod zlewozmywakiem możemy zagospodarować dzięki odpowiednio wyprofilowanym szufladom Comfort Box. To świetne miejsce do przechowywania drobnych akcesoriów do sprzątania czy tabletek do zmywarki.

Składaj co możesz

Rozwiązaniem, które sprawdza się w każdej kuchni, są sprzęty wielofunkcyjne i wykorzystanie przestrzeni na różne sposoby. Jeśli więc zależy nam na ulokowaniu w kuchni stołu, przy którym można zjeść posiłek i który w razie potrzeby posłuży jako blat roboczy – zdecydujmy się na jego składaną wersję.

- Egzamin z funkcjonalności zdadzą również mobilne kontenerki i stoliki. Dzięki zamocowaniu kółek, lub w przypadku stołu – nogi z kółkiem – można szybko i bez wysiłku samodzielnie przesunąć mebel gdy potrzebujemy więcej miejsca. Tego typu meble to doskonały pomysł zwłaszcza w przypadku aneksu kuchennego i kuchni otwartej na salon - dodaje Damian Rybak.

www.rejs.eu

REJSto jedna z wiodących firm sektora akcesoriów meblowych w Europie. Specjalizuje się w produkcji elementów wyposażenia z drutu, stali i aluminium do nowoczesnej kuchni i garderoby. 25 lat doświadczenia, stabilna organizacja (ponad 600 zatrudnionych osób), rodzinne wartości i "know how" gwarantują firmie nieustanny rozwój i ciągłe doskonalenie produktów i usług.