Kuchnia, przepisy, polecane dania, diety

Kuchnia i Dieta

Wiosna to doskonały czas aby zmienić swoje nawyki żywieniowe na bardziej zdrowe. Obfituje bowiem w sezonowe owoce i warzywa, które są bogactwem witamin i minerałów. Jednym z warzyw, na które szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę w naszej diecie są szparagi. Są doskonałym źródłem wielu przeciwutleniaczy, są niskokaloryczne i proste do przyrządzenia. W połączeniu z łososiem bogatym w kwasy omega-3 tworzą danie idealne! Sprawdź nasz przepis.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Wiosna zawitała na dobre, a słoneczne dni i długie wieczory sprawiają, że chcemy spędzać jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu. Pierwsze majowe dni to szansa na wycieczkę poza miasto i odpoczynek na łonie natury. Grillowanie wraz z rodziną i przyjaciółmi jest jedną z najbardziej popularnych rozrywek w sezonie wiosennym i letnim. Katarzyna Zadka, dietetyk programu "Żyj smacznie i zdrowo" podpowiada co zrobić, aby potrawy z rusztu były smaczne, lekkie i zdrowe!

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Zbliża się majówka a Ty nie masz planów wyjazdowych? Spędzasz weekend w rodzinnym gronie na działce za miastem? Jeśli myślisz o zorganizowaniu grilla doskonale się składa! Mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na pyszne gruzińskie danie, które zaskoczy Twoich bliskich.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Wraz ze zbliżającą się Majówką, czas rozpocząć sezon grillowy. California Prune Board przygotowała z tej okazji dwie wyjątkowe, wytrawne inspiracje kulinarne. Dla miłośników ryb proponujemy przepis na soczyste szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską, drugą inspiracją jest burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Śniadanie wielkanocne to jedna z ulubionych polskich tradycji. Po kilku dniach skrupulatnych przygotowań nareszcie możemy zasiąść do stołu z najbliższymi, zjeść smakołyki ze święconki, nasycić ciepłym żurkiem czy spróbować pysznych wędlin. W tym roku warto jednak zaskoczyć rodzinę i oprócz świątecznych klasyków podać coś równie smacznego i lekkiego. Inspiracjami na śniadanie w wiosennym stylu dzieli się Katarzyna Zadka – dietetyk, ekspert programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

W zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi  i potrzebami naszego organizmu układamy menu. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu jak zmienic swój jadłospis sprawdź nasze propozycje na wiosenne sałatki.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Jest kilka tradycyjnych dań, bez których nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Z pewnością należy do nich baba, nasza wersja to babka rumowo-śliwkowa z polewą karmelowo-rumową.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Wielkanocne menu można wzbogacić o nieco bardziej nowoczesny przepis. Proponujemy zatem tartę z jajkami, kiełbasą polską i śliwką kalifornijską.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Zasady zdrowego odżywiania od wielu lat pozostają niezmienne, jednak dietetyka nie lubi zastoju. Właśnie dlatego co roku pojawiają się nowe trendy żywieniowe. Co w tym roku będzie królować w naszych jadłospisach?

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Zupy w Europie znane są od zarania dziejów. Przygotowywali je już starożytni Grecy i Egipcjanie. Na polskich stołach zagościły już w średniowieczu, a najstarszy znany przepis kulinarny dotyczy właśnie przyrządzania żurku. Wtedy nazywano je polewkami. Nieco później pojawił się barszcz, a wraz z przybyciem królowej Bony coraz częściej zaczęto gotować zupy warzywne. Tak pozostało do dziś.

Więcej…