Kuchnia, przepisy, polecane dania, diety

Kuchnia i Dieta

Letnia pora to idealny czas, by skorzystać z sezonowych darów natury. Wykorzystaj więc sprzyjającą aurę i przygotuj sałatkę na bazie cukinii i aromatycznych pomidorów. Jest przepyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Po wielu chłodnych miesiącach nastąpiło upragnione lato. W okresie wakacyjnym pojawia się jednak inny problem – upały osłabiają nasz apetyt. Wyczerpani wysoką temperaturą nie mamy ochoty przygotowywać skomplikowanych, gorących posiłków. Jakie dania mogą okazać się najlepszymi, letnimi przysmakami? Oczywiście sałatki! Jakich produktów warto użyć podczas ich przygotowania oraz czy jest to jedyna słuszna obiadowa decyzja? Sprawdźcie sami!

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Świeżo wyciśnięty sok jest nie tylko smaczny i pożywny, ale także bardzo zdrowy. Pożądany na naszych stołach zarówno latem, kiedy orzeźwia i gasi pragnienie, jak i w zimie, gdy wzmacnia ludzki organizm, dzięki zawartym w nim witaminom i innym, cennym składnikom odżywczym. Ogrom korzyści wynikających z picia soków sprawia, że specjaliści od zdrowego żywienia zalecają ich stałe włączenia do diety. Warto jednak w tym miejscu zaznaczyć, że dotyczy to wyłącznie soków wyciskanych ze zdrowych, świeżych i pozbawionych chemii spożywczej produktów oraz przygotowywanych w odpowiedni sposób. Jaki? O tym opowiadamy poniżej.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Wiosna to doskonały czas aby zmienić swoje nawyki żywieniowe na bardziej zdrowe. Obfituje bowiem w sezonowe owoce i warzywa, które są bogactwem witamin i minerałów. Jednym z warzyw, na które szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę w naszej diecie są szparagi. Są doskonałym źródłem wielu przeciwutleniaczy, są niskokaloryczne i proste do przyrządzenia. W połączeniu z łososiem bogatym w kwasy omega-3 tworzą danie idealne! Sprawdź nasz przepis.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Wiosna zawitała na dobre, a słoneczne dni i długie wieczory sprawiają, że chcemy spędzać jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu. Pierwsze majowe dni to szansa na wycieczkę poza miasto i odpoczynek na łonie natury. Grillowanie wraz z rodziną i przyjaciółmi jest jedną z najbardziej popularnych rozrywek w sezonie wiosennym i letnim. Katarzyna Zadka, dietetyk programu "Żyj smacznie i zdrowo" podpowiada co zrobić, aby potrawy z rusztu były smaczne, lekkie i zdrowe!

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Zbliża się majówka a Ty nie masz planów wyjazdowych? Spędzasz weekend w rodzinnym gronie na działce za miastem? Jeśli myślisz o zorganizowaniu grilla doskonale się składa! Mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na pyszne gruzińskie danie, które zaskoczy Twoich bliskich.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Wraz ze zbliżającą się Majówką, czas rozpocząć sezon grillowy. California Prune Board przygotowała z tej okazji dwie wyjątkowe, wytrawne inspiracje kulinarne. Dla miłośników ryb proponujemy przepis na soczyste szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską, drugą inspiracją jest burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Śniadanie wielkanocne to jedna z ulubionych polskich tradycji. Po kilku dniach skrupulatnych przygotowań nareszcie możemy zasiąść do stołu z najbliższymi, zjeść smakołyki ze święconki, nasycić ciepłym żurkiem czy spróbować pysznych wędlin. W tym roku warto jednak zaskoczyć rodzinę i oprócz świątecznych klasyków podać coś równie smacznego i lekkiego. Inspiracjami na śniadanie w wiosennym stylu dzieli się Katarzyna Zadka – dietetyk, ekspert programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

W zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi  i potrzebami naszego organizmu układamy menu. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu jak zmienic swój jadłospis sprawdź nasze propozycje na wiosenne sałatki.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Jest kilka tradycyjnych dań, bez których nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Z pewnością należy do nich baba, nasza wersja to babka rumowo-śliwkowa z polewą karmelowo-rumową.

Więcej…