Kuchnia i Dieta

Temperatura za naszymi oknami nie pozostawia miejsca na wątpliwości: sezon grillowy można uznać za rozpoczęty! Piękna pogoda aż zachęca, aby spędzić czas z bliskimi i przygotować coś smacznego. A co dokładnie? Pyszne przepisy na obłędne dania z grilla oraz ważne wskazówki znajdziesz poniżej.

Kiedy rozpoczyna się sezon grillowy?

Wiele osób zastanawia się, kiedy „wypada” już wyjąć grilla z czeluści piwnicy i w końcu rozpocząć biesiadowanie na świeżym powietrzu. Jest na to tylko jednak odpowiedź – grillujemy wtedy, kiedy nam to pasuje!

Oczywiście należy wziąć pod uwagę, że pierwsze wiosenne dni mogą być zdradliwe – pogoda wydaje się cudowna, ale w godzinach popołudniowych temperatura błyskawicznie spada. Dlatego jeśli nie chcesz, aby zaproszeni przez ciebie goście trzęśli się z zimna, to kontroluj pogodę przez kilka dni i sprawdzaj, czy nie dochodzi do znacznych spadków temperatur. Albo po prostu przygotuj grube koce na wieczór.

Gdzie grillować?

Te z was, które mają swoje domy z ogrodem, mogą spokojnie pominąć ten akapit – nie macie przecież żadnego problemu. Nawet niewykończony ogród nie jest przeszkodą do smacznego posiłku w towarzystwie gości. Co jednak, jeśli mieszkasz w bloku i grillować za bardzo nie ma jak?

Pierwsza opcja to zorganizowanie grilla u kogoś. Nie bój się, że inicjatywa z twojej strony zostanie odebrana jako wpraszanie się. To miłe, że chcesz się spotkać! Pamiętaj jednak, że w takiej sytuacji należy oczywiście przygotować część dań we własnym zakresie. Propozycja zorganizowania grilla u kogoś i przyjście z pustymi rękoma to kiepski pomysł.

Inna opcja to zorganizowanie grilla… w mieście. Wiele miejscowości, jak choćby Łódź, udostępnia swoim mieszkańcom tereny, na których bez najmniejszego problemu (i bez ryzyka mandatu) mogą cieszyć się pysznymi smakiem przyrządzonych na grillu potraw. W Łodzi można zatem grillować na Błoniach, w parku Piłsudskiego, w parku nad Jasieniem czy kilku innych miejscach. W Warszawie można spokojnie wyjąć grilla na Polach Mokotowskich, na plaży pod mostem Poniatowskiego, w Lesie Młocińskim oraz w Parku Bródnowskim. Z kolei na przykład Trójmiasto umożliwia grillowanie na Polance Redłowskiej w Gdyni albo w parku Reagana w Gdańsku.

Uwaga! Co roku wiele osób wpada na pomysł grillowania na balkonie. Musisz jednak wiedzieć, że jeśli spróbujesz, to możesz mieć kłopoty. Polskie prawo nie reguluje co prawda tej kwestii w sposób jednoznaczny, ale istnieją przepisy o zakazie stwarzania niebezpieczeństwa pożarowego. Jeśli więc rozpalisz grilla na balkonie i nie spodoba się to twoim sąsiadom, możesz nawet otrzymać karę… więzienia.

Oczywiście jest i na to metoda. Bez żadnego problemu możesz grillować na balkonie, jeśli tylko będziesz korzystać z grilla elektrycznego. Wiele osób powie, że to już zdecydowanie nie jest to samo, ale gdy się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma. A jedzenie z grilla elektrycznego także jest pyszne!

Na czym grillować?

Skoro jesteśmy już w temacie urządzeń, na których można grillować – w co się zaopatrzyć, jeśli akurat nie masz żadnego grilla? Istnieje kilka typów urządzeń:

•    Grill węglowy

Najbardziej powszechny i można kupić go już nawet za 50 złotych. Ma wygodne nóżki oraz nienagrzewające się uchwyty, jest też odporny na szkodliwe czynniki zewnętrzne. Oczywiście im więcej zapłacimy, tym bardziej solidny sprzęt otrzymamy.

•    Grill elektryczny

Już o nim przeczytałaś. Jest świetną alternatywą w sytuacji, w której nie można skorzystać z klasycznego grilla. Jedzenie nie ma co prawda charakterystycznego aromatu, ale wciąż jest pyszne!

•    Grill gazowy

W naszym kraju stanowi pewną nowość, ale zdecydowanie warto dać mu szansę i poznać go bliżej. Należy jednak pamiętać, że nie mogą być stosowane obojętnie gdzie – konieczny jest dostęp do sieci gazowej.

•    Grill jednorazowy

Grille jednorazowe są bardzo popularne np. w Anglii, gdzie tłumy grillujących zbierają się w parkach i na trawnikach w mieście. Jest to nic innego, jak tacka z gotowym już węglem i króciutkimi nóżkami do postawienia np. na trawie czy stole. Po przygotowaniu potraw grill należy wyrzucić. To super wygodna opcja, idealna na rodzinny piknik.

Jeśli wybierzesz grill tradycyjny, to wciąż nie oznacza, że koniec z dylematami. Bo na czym najlepiej grillować – na brykiecie, węglu drzewnym czy może na drewnie?

Drewno

Grillowanie na drewnie daje jedną, olbrzymią korzyść – potrawy mają niesamowity, niepowtarzalny aromat. Nie jest jednak także metoda bez wad. Po pierwsze, drewno musi być konkretne – liściaste. Po drugie, grillowanie na drewnie trwa znacznie dłużej i wiąże się z dużymi ilościami dymu.

Węgiel drzewny

Jest znacznie bardziej wydajny, a rozpalenie grilla na takim węglu zajmuje znacznie mniej czasu niż w przypadku drewna. Dodatkowo należy podkreślić, że grillowanie na węglu drzewnym jest najbardziej korzystne dla środowiska.

Brykiet

Brykiet jest po prostu „zbitką” różnych materiałów – słomy, węgla drzewnego, miały, trocin i torfu. To najczęściej wybierany materiał do grillowania, co nie dziwi z uwagi na jego zalety. Brykiet umożliwia grillowanie nawet przez 4 godziny, w trakcie których temperatura jest stała. Łatwo go rozpalić, a potrawy nie tracą wiele na aromacie i smaku.

Jak rozpalić grilla?

Powiedzmy to wprost – grillowaniem od strony technicznej zazwyczaj zajmują się mężczyźni. To jednak stopniowo się zmienia i dla coraz więcej grupy kobiet rozpalenie grilla i dopilnowanie go nie stanowi żadnego problemu. Jeśli chcesz do nich dołączyć, poznaj poszczególne etapy tej nieskomplikowanej czynności:

  1. Jeśli grill ma jeszcze na sobie pozostałości z poprzedniego sezonu, dobrze go wyczyść. Szczególnie mocno wyszoruj kratkę, na której są umieszczane potrawy.
  2. Postaraj się tak ustawić grill, aby dym nie leciał w stronę twoich gości. To może być trudne – wiele osób jest zdania, że dym z grilla, podobnie jak ten z ogniska, zawsze kieruje się w stronę ludzi.
  3. Wysyp węgiel lub brykiet, pamiętając, że musisz utworzyć kształt małego kopczyka. Nie może być zbyt duży!
  4. Za pomocą rozpałki rozpal grill.
  5. Poczekaj trochę – niech materiał, którego używasz, stopniowo się wypala, aż na górze pojawi się delikatny popiół, a brykiet/węgiel zacznie się żarzyć. Gdy tak się stanie, dorzucaj stopniowo brykiet lub węgiel.
  6. Płaskim narzędziem rozsuń brykiet/węgiel, by jego powierzchnia była płaska i aby wypełnił cały spód miski grilla.
  7. Co jakiś czas (około 30-40 minut) dokładaj materiału – oczywiście tylko, jeśli planujesz dalej grillować.

Jednocześnie pamiętaj, że grillowanie musi być bezpieczne. Mamy dla ciebie kilka ważnych wskazówek:

  • Grill nie może stać na nierównej powierzchni. Wyszukaj zupełnie płaską część trawnika.
  • Jeśli masz małe dzieci (albo mają je twoi goście), ustaw grill tak, aby cały czas mieć go na oku. Powiedz maluchom, że nie wolno się do niego zbliżać i cały czas kontroluj sytuację.
  • Pamiętaj, że bezpieczne grillowanie nie uwzględnia mięsa niedopieczonego. Nie może być tylko lekko opieczone z zewnątrz!
  • Nie grilluj w pobliżu miejsc łatwopalnych. Zwracaj uwagę, aby urządzenie nie dotykało np. starego drewna, z którego zbudowana jest altanka.

Jak grillować, żeby było pysznie?

Przygotowanie grilla to jedno, ale przyrządzenie pysznych potraw to już zupełnie inna sprawa. O czym musisz pamiętać, żeby zachwycić gości lub bliskich swoim kulinarnym, grillowym talentem?

Musisz pamiętać, że grill musi być dobrze rozpalony. Jeśli tak nie będzie, to nawet najpyszniejsze i najlepiej doprawione mięso nie będzie takie, jak powinno być. Grill musi być też oczywiście czysty!

Uwaga! Jeśli nie możesz doczyścić całkowicie kratki do grillowania, to kup specjalne, aluminiowe tacki i ułóż je na kratce. Grillowanie na przypalonych resztkach z poprzedniego sezonu albo weekendu jest nie tylko nieco obrzydliwe, ale i niezdrowe.

Kolejna ważna zasada – nigdy nie wkładaj na grill mięsa świeżo wyjętego z lodówki. Najpierw pozwól mu przyjąć temperaturę pokojową.

Jeśli brykiet lub węgiel zacznie się palić – co często zdarza się podczas grillowania, należy go podlać wodą albo – co jest często polecane, piwem. Pamiętaj jednak, że nie możesz podlewać także mięsa! Idealne rozwiązanie to zdjęcie na chwilę kratki wraz z mięsem (pamiętaj, by użyć do tego specjalnej, nienagrzewającej się rękawicy albo chociaż silikonowych łapek), odłożenie jej i polanie węgla/brykietu.

Uwaga! Nigdy nie grilluj na otwartym ogniu, bo po prostu spalisz jedzenie.

Niektóre mięsa muszą być mocniej rozbite, inne nie. Im cieńsze będzie mięso, tym szybciej będzie gotowe.

Aby twoje potrawy z grilla wyszły naprawdę pyszne, powinnaś zalać je w marynacie w wieczór poprzedzający grillowanie (i wstawić je do lodówki). Ta zasada dotyczy nie tylko mięs, ale i warzyw, o czym często zapominamy.

Ryby i niektóre kiełbasy nie bez powodu grilluje się w folii aluminiowej – gdyby położyć je bezpośrednio na kratce, to po prostu się zniszczą.

Małych kawałków mięsa nie nakłuwaj – to zbędny zabieg, które pozbawia danie soczystości.

Potrawy na grille – co przyrządzić?

Zastanawiasz się, co właściwie można przyrządzić na grillu, aby było przepysznie? Opcji masz całe mnóstwo. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się przeróżnego typu szaszłyki. Niektórzy nie wyobrażają sobie grilla bez faszerowanych warzyw. Oprócz tego mamy tradycyjne mięso drobiowe, uwielbianą przez wszystkich karkóweczkę, tradycyjne kiełbaski, a także kaszankę i różnego rodzaju ryby. Zadbaj także o dodatki – bagietki z różnym nadzieniem, grillowane oscypki i ser camembert, a także niezbędne do grilla sałatki i surówki.

Dania na grilla – sprawdzone przepisy

Zachęciliśmy cię do grillowania, ale potrzebujesz teraz sprawdzonych przepisów, które wywołają zachwyt twoich bliskich? Żaden problem – służymy pomocą. Te przepisy możesz zastosować „w ciemno” i z całą pewnością osiągniesz właśnie taki efekt.

Karkówka z musztardą

Składniki:

  • 500g karkówki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 6 łyżek musztardy sarepskiej
  • łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Wymieszaj ze sobą miód, sok z cytryny oraz musztardę. Odstaw, zabierz się na krojenie mięsa na plastry i rozbijanie go tłuczkiem – grubość plastrów zależy od osobistych preferencji. Wymieszaj mięso w powstałej marynacie, a potem dopraw je solą i pieprzem. Włóż do lodówki na 2-3 godziny, lub – jeśli masz taką możliwość, na całą noc. Smaż przez około 5 minut z każdej strony – upieczona karkówka powinna mieć złote zabarwienie.

Szaszłyki z polędwicy

Składniki:

  • sól
  • pieprz
  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • sok z jednej cytryny
  • 7 łyżek oleju
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 5 łyżek musztardy miodowej
  • 1,5 papryki czerwonej

Umyj dokładnie mięso i je oczyść. Posyp solą i pieprzem, a potem wymieszaj musztardą połączoną z sokiem z cytryny. Włóż do lodówki na 2-3 godziny, a następnie pokrój na zgrabne kostki średniej wielkości, pokrój także plastry boczku oraz paprykę (boczek w plasterki, paprykę w kwadraciki). Przekładaj według schematu: mięso, papryka, boczek, mięso, papryka, boczek. Układaj na rozgrzanym grillu, smaż około 30-40 minut.

Ser camembert z konfiturą

Składniki:

  • kilka grillowanych pieczarek
  • 5 łyżek dowolnej konfitury (polecamy żurawinową)
  • 5 serków pleśniowych camembert
  • kilka liści mięty do dekoracji (może być też bazylia)
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 8 łyżek oliwy
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 łyżki rozmarynu

Przygotuj marynatę do pieczarek – wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę, czosnek oraz rozmaryn. Włóż pieczarki do marynaty i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie możesz rozpocząć grillowanie. Serki ładnie wypiecz – polecamy zrobić to w folii (pamiętaj, że muszą mieć brązowy odcień). W połowie grillowania koniecznie je odwróć, jednocześnie smaż także pieczarki. Po zakończeniu smażenia podaj serki z pieczarkami, na boku talerza połóż łyżkę konfitury i udekoruj całość listkami mięty.

Pałki z kurczaka na ostro

Składniki:

  • sól
  • pieprz
  • 15 pałek z kurczaka
  • mielona gałka muszkatołowa
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego greckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 7 łyżek pasty chili
  • 2 cebule
  • 6 łyżek oliwy

Oczyść i umyj pałki. Przygotuj marynatę do mięsa: musisz wymieszać oliwę i pastę chili z jogurtem greckim. Zetrzyj cebulę na tarce, czosnek zmiażdż albo przeciśnij przez praskę. Potem do marynaty dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz – ostatnie dwa do smaku. Każdą pałkę dokładnie posmaruj marynatą, a następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc (im dłużej mięso będzie w marynacie, tym bardziej będzie aromatyczne). Smaż około 30-40 minut, w połowie odwracając mięso. Pamiętaj, że pałki należy podczas pieczenia dodatkowo smarować marynatą!

Grillowana papryka z ryżowym farszem

Składniki:

  • sól
  • pieprz
  • połówka sera feta
  • 4 papryk
  • 3 ząbki czosnku
  • 350g mięsa mielonego
  • 1,5 cebuli
  • 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100g ryżu
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia i świeży majeranek (po jednej łyżce)

Z papryk odetnij górną część z ogonkiem, dokładnie wyczyść środki. Wysmaruj patelnię oliwą, pokrój cebulę i zacznij ją smażyć. Gdy lekko się zarumieni, dodaj mięso, przecier i czosnek. Ugotuj ryż, dodaj do mięsa. Fetę pokrój w małe kostki. Następnie wypełnij papryki farszem i połóż na grillu. Zapiekaj tak długo, aż papryki staną się miękkie.

Pyszne żeberka

Składniki:

  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • majeranek
  • tymianek
  • 1,5 kg żeberek
  • 6 łyżek winnego octu
  • sos sojowy
  • oliwa z oliwek
  • 10 ząbków czosnku
  • 6 łyżek miodu
  • 8 łyżek musztardy

Żeberka umyj i pokój wzdłuż kostek. Gotuj przez 30 minut w osolonej wodzie, w czasie gotowania przygotuj marynatę: połącz szklankę oliwy z oliwek ze szklanką wody, dodaj czosnek, przyprawy oraz ocet. Zalej żeberka i wstaw do lodówki na około 2 godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie przygotuj glazurę: połącz 3 łyżki oliwy z oliwek z miodem oraz musztardą. Wymieszaj i odłóż. Zacznij grillować żeberka. Kiedy zrobią się miękkie, posmaruj je przygotowaną glazurą.

Grillowanie – fantastyczny sposób na spędzenie miłych chwil!

Grillowanie to fantastyczny sposób na spędzenie chwil z bliskimi. Aromat pieczonego mięsa i warzyw, słońce, długo wytęsknione ciepło i śmiechy – to prosta recepta na to, by zapomnieć o bożym świecie i zwyczajnie cieszyć się chwilą.