Kuchnia i Dieta

Gdy pogoda za oknem zaczyna nas rozpieszczać, przyjęcia domowe przenoszą się do ogrodu. To idealna okazja do tego, by zaczerpnąć świeżego powietrza i dostarczyć skórze witaminę słońca. Podczas spotkań towarzyskich nie może zabraknąć smakowitych przekąsek. Prawdziwą kulinarną ucztą dla Ciebie i Twoich przyjaciół, będzie gruzińskie badridżani, czyli bakłażanowe zawijasy z pastą orzechową. Jak je przyrządzić?

Gruzińskie Badridżani

Składniki:

  • 3 długie bakłażany
  • 200 g orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego jalapeño
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 3 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
  • 2 do 3 łyżek wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki ziaren granatu
  • olej z pestek winogron lub inny neutralny olej do smażenia

Przygotowanie:

Odkrój końcówki bakłażanów, następnie pokrój warzywa wzdłuż, na plastry o grubości ok. 6-7 mm. Umieść je w dużej misce. Posyp solą w taki sposób, aby pokryła ona obie strony plastrów. Odstaw miskę na około 30 minut. W tym czasie przygotuj pastę orzechową. Wsyp orzechy do moździerza (lub blendera) i rozdrobnij je.

Utrzyj w moździerzu kolendrę z ząbkami czosnku oraz szczyptą soli. Wymieszaj z masą orzechową oraz dwiema łyżkami gorącej wody. Całość powinna mieć konsystencję pasty.

Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, możesz dodać jeszcze odrobinę wody. Gdy pasta będzie już gotowa, opłucz plastry bakłażana pod zimną, bieżącą wodą. Następnie osusz je za pomocą papierowego ręcznika. Rozgrzej olej na głębokiej patelni. Smaż bakłażana przez około 3 minuty z każdej strony.

Gdy plastry będą już zarumienione, odsącz je z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Do pasty orzechowej dodaj bazylię i jalapeño. Wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Na brzeg każdego plasterka bakłażana, wyłóż 1 łyżkę pasty orzechowej. Zwijaj je w rulon i układaj na talerzu. Wierzch każdego rulonu udekoruj odrobiną pasty orzechowej. Całość posyp owocami granatu.

Wiosenna uczta gotowa! Przystawkę podawaj białym wytrawnym winem Marani Telavuri