Kuchnia i Dieta

Styczeń to czas pieczenia faworków, określanych również jako chrust. Są one w okresie karnawału równie popularne, co pączki w Tłusty Czwartek. Faworki są chrupiące, delikatne, wykonane z cieniutkiego ciasta i posypane cukrem pudrem. Są przysmakiem dla dzieci i dorosłych.

Przepis na faworki

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • jogurt naturalny
  • cukier puder
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczkę alkoholu, spirytusu lub octu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

  • Do miski dajemy jajko, żółtka, łyżkę cukru pudru. Wszystko ze sobą mieszamy, aż powstanie puszysta piana. Do wymieszania możemy użyć również mikser. Do powstałej piany dodajemy mąkę, jogurt, sól oraz opcjonalnie łyżeczkę spirytusu bądź octu.
  • Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i rozpoczynamy wyrabianie ciasta. Zagniatamy je przez ok. 8 minut aż będzie elastyczne i nie lepiące się do rąk. Kilkukrotnie je wałkujemy i składamy na pół oraz ponownie wałkujemy. Ciasto możemy też uderzać wałkiem lub rzucać na stół. W te sposób wtłoczymy w nie powietrze. Na zakończenie ciasto formujemy w kształt kuli, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 20 minut.
  • Po odczekaniu 20 minut wałkujemy ciasto na grubość ok. 2-3mm, kroimy na paski o szerokości  ok. 2-3cm i długości ok. 15cm. Paski nacinamy w środku, przewlekamy jeden koniec przez dziurkę i układamy przygotowane na papierze do pieczenia (można je również przykryć ścierką)
  • W garnku rozgrzewamy olej i wkładamy do niego po kilka faworków jednocześnie. Smażymy je krótko (około 30 - 60 sekund) z każdej strony. Wyciągamy, gdy utworzą się charakterystyczne dla faworków pęcherzyki powietrza, a ciastko będzie miało złotawy kolor. Wyłowione faworki układamy na papierowym ręczniku.
  • Tak przygotowane faworki układamy na talerzu i obsypujemy cukrem pudrem i podajemy na stół.

 

Smacznego!

 

Targi i Festiwale

Reklama