Stosowanie nawet najbardziej skutecznych sposobów na cellulit, takich jak kremy antycellulitowe czy uprawianie sportu, jednocześnie przy nieodpowiednim odżywianiu, nie pozwoli nam cieszyć się gładką skórą. Jakie produkty należy więc ograniczyć lub wyeliminować, a jakie powinny znaleźć się w naszej diecie, aby pozbyć się cellulitu?
Likwidacja cellulitu jest niemożliwa bez odpowiednio dobranej diety. Jednak - z drugiej strony - niewłaściwy jadłospis może szybko zniweczyć efekty naszej dotychczasowej pielęgnacji antycellulitowej. Właściwe odżywianie przynosi przede wszystkim korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Dlatego dieta nie powinna być stosowana doraźnie w celu radzenia sobie z tym konkretnym problemem, ale musi być stałym elementem naszego codziennego życia.
Aby zredukować skórkę pomarańczową, należy stosować dietę, która:
ponieważ szczególnie te czynniki podwyższają ryzyko pojawienia się cellulitu.
Produkty niewskazane.
Zrezygnować należy z ciężkostrawnych, tłustych potraw będących źródłem lipidów, które tworzą grudki cellulitu. Chodzi o fast foody, żywność wysoko przetworzoną czy smażoną na głębokim tłuszczu.
Do odkładania się w tkankach toksyn prowadzi spożywanie chemii, która zawarta jest w wysoko przetworzonej żywności i daniach gotowych. Bardzo ważne jest czytanie składów kupowanych produktów i unikanie tych, które zawierają wiele chemicznych dodatków.
Unikać należy soli, która zatrzymuje wodę w organizmie. Spowalnia to niestety usuwanie toksyn przyczyniających się do powstawania cellulitu.
Trzeba ograniczyć także ilość wypijanej kawy. O ile jedna filiżanka w ciągu dnia może mieć pozytywny wpływ na organizm, o tyle większa ilość może już zaszkodzić.
Osoby, które zmagają się cellulitem, powinny spożywać jak najwięcej:
Dobrym wyborem będą brokuły i buraki, które zawierają mnóstwo mikroelementów, a jednocześnie są bardzo dietetyczne. Brokuły bogate są w kwas liponowy i witaminę C, a ich składniki mają zdolność do odbudowy kolagenu w skórze. W burakach poza likopenem znajdziemy witaminy A, C i E. Warzywa te doskonale usuwają toksyny, a także poprawiają krążenie. Posiłki warto wzbogacić kiełkami fasoli, w których znajdziemy witaminy A, B, C, D, E i K, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez i cynk.
Doskonałym źródłem minerałów mogą być także owoce, takie jak jabłka czy banany, które są obfite w potas, a banany dodatkowo w cynk. Pamiętajmy jednak, że owoce zawierają o wiele więcej cukrów niż warzywa. Dlatego najlepiej sięgać po nie w pierwszej połowie dnia, gdyż zawarte w nich cukry zostaną szybko rozłożone i nie wpłyną na wzrost wagi.
Aby pozbyć się cellulitu powinniśmy pić duże ilości wody, dzięki której usuniemy nadmiar toksyn z organizmu. Z kolei zielona herbata oczyszcza z toksyn, pomaga usunąć nagromadzone komórki tłuszczowe, przyśpiesza metabolizm, a do tego stanowi źródło witamin (A, B, C, E, K i P), cynku oraz potasu.
Mimo, że zmiana nawyków żywieniowych jest podstawowym elementem walki z tą niedoskonałością, nie możemy zapominać o kremach na cellulit jak np. Vialise. W jego składzie znajduje się kofeina oraz ekstrakty z bluszczu, ruszczyka kolczastego, kasztanowca, bylicy boże drzewko i alg. Składniki te:
Niezbędny jest także regularny ruch, szczególnie dla osób, które pracują w pozycji siedzącej lub stojącej. Doskonale sprawdzi się aerobik, bieganie, pływanie czy jazda na rowerze, jednak wystarczy nawet codzienny spacer, który pobudzi krążenie. Ćwiczenia na cellulit na udach i pośladkach, możemy wykonywać w domowym zaciszu lub w klubach fitness.
Pamiętajmy, że zdrowe posiłki mogą być smaczne, a jednocześnie wpływać korzystnie na nasz organizm. Wykluczyć należy głodówki i diety, które nie są zbilansowane i oparte o jeden składnik (monodiety). Najważniejsze to próbować wszystkich dostępnych metod, ponieważ nawet najlepsze sposoby na cellulit dadzą niewielkie efekty, gdy będą stosowane pojedynczo.
Więcej informacji nt. zwalczania cellulitu https://vialise.pl/