Kuchnia i Dieta

Kuchnia francuska niemal automatycznie kojarzy nam się z czymś wybitnie wykwintnym. I słusznie! To wyjątkowe, niecodziennie smaki, lekkość i niespotykana nigdzie innej finezja. Dowiedz się, jaka dokładnie jest francuska kuchnia, jak i co jadają codziennie Francuzi, poznaj najsłynniejsze francuskie potrawy i naucz się przygotowywać je we własnej kuchni.

Cechy kuchni francuskiej

Choć cała kuchnia francuska kojarzy nam się z lekkością i wykwintnością, w istocie można rozróżnić dwa jej rodzaje. Pierwszy to dobrze nam znana, niezwykle elegancka haute cuisine – to właśnie tego typu potrawy spotkasz w najbardziej ekskluzywnych restauracjach na całym świecie. Małe porcje, niezwykła dbałość o wygląd potrawy, postawienie na jakość, a niekoniecznie na ilość, lecz przy tym wszystkim miliony kalorii i tony tłuszczu.

Druga „odnoga” francuskiej kuchni to o wiele aktualniejszy nouvelle couisne – kulinarny styl, który rozwinął się w latach 1960 – 1970. W nouvelle cousine stawia się o wiele większą prostotę i lekkość. Dania nie powinny być ciężkie, nie mają prawda „zalec” na żołądku, powinny być lekkostrawne i szybkie w przygotowaniu.

Jakby tego było mało, Francja dzieli się smakowo także pod względem regionów. Na południowym wschodzie zjesz pyszne, pieczone kasztany oraz delikatne ryby. Na południowym zachodzie zostaniesz raczej poczęstowana drobiem, wołowiną i niecodziennymi serami. Z kolei północny zachód to kraina pełna owoców morza, bez problemu zamówisz tu też napoje czy potrawy z dodatkiem soczystym, aromatycznych jabłek.

Zostawmy jednak podziały. Z czego najbardziej słynie Francja – kraj, o którym myśli się z napływającą do ust ślinką?

Przede wszystkim są to oczywiście sery. Wyjątkowy roquefort z niebieską pleśnią jak żaden inny pasuje do wina i popołudnia z przyjaciółmi, oczywiście na jednym z francuskich tarasów. Słynne na całym świecie camembert czy brie są już nierozerwalną częścią francuskiej kuchni, przy czym należy stanowczo zaznaczyć, że te podawane we francuskich restauracjach smakują zupełnie inaczej niż kupowane przez nas w sklepach. Powoli przechodzi do nas francuska moda na podawanie serów z winogronami i chrupiącymi bagietkami – na szczęście, bo to absolutnie idealne połączenie.

Gdyby jednak zapytać przypadkową osobę o kulinarne skojarzenia z Francją, zapewne od wielu osób usłyszymy: „żabie udka”. I rzeczywiście, przysmak ten jest przez Francuzów uwielbiany i podawany na przeróżne sposoby, zazwyczaj w winie. Nie można przy okazji nie wspomnieć o fantastycznych ślimakach, które francuskie panie domu przygotowują z pietruszką oraz czosnkiem, nadając im niezwykle wyrazisty smak.

Niezmiennie Francja kojarzy się także z fantastycznym, aromatycznymi winami oraz wyjątkowym w smaku szampanem. Nadmieńmy tylko, że wśród tych pierwszych jak zawsze króluje Bordeaux.

Dzień Francuza – jak jedzą specjaliści od wykwintnej kuchni?

Le petit dejeuner, czyli śniadanie, w wydaniu francuskim zazwyczaj oznacza zestaw składający się z chrupkiego croissanta, brioche, czyli bułeczki z masłem oraz tostem na słodko. Francuzi generalnie przepadają za słodkimi śniadaniami, a co ciekawe – często zapijają je podgrzaną czekoladą.

Le dejeuner – obiad, także zawsze składa się z deseru, który najpierw jednak oczywiście poprzedzony jest daniem głównym, natomiast nigdy nie jest to zupa. Na czas konsumowania lekkich, mięsnych dań zamykane są państwowe urzędy oraz wiele sklepów – le dejeuner ma dla Francuzów ogromne znaczenie.

W końcu mamy i kolację, czyli francuską le diner. Tak naprawdę to wtedy (co nie wydaje się zbyt zdrowe) Francuzi jedzą najwięcej, bo aż trzy dania. Najpierw jest to zupa, potem mięso lub ryba z dodatkami, ostatecznie kolacja kończy się deserem albo deską serów.

Najpopularniejsze dania francuskie – których musisz spróbować?

Jeśli wybierasz się do Francji, to musisz przygotować się nie tylko na zwiedzanie najsłynniejszych zabytków, ale również na podróż iście kulinarną. Będąc w tym kraju, nie możesz nie zamówić najsłynniejszych francuskich dań i sprawdzić, jak smakują one „u źródła”. Oto kilka klasyków, od których warto tę kulinarną przygodę rozpocząć.

•    Soupe à l’oignon, czyli słynna zupa cebulowa

Gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Pewnie domyślasz się, że soupe à l’oignon ma wyraźny smak cebuli, ale czy wiedziałaś, że zawiera dodatki takie jak grzanki, a poza tym przykryta jest wyjątkową pierzynką z sera? Zupa jest na bazie białego wina i idealnie smakuje w pochmurny dzień. Latem radzimy jednak wybrać inną pozycję z menu.

•    Quiche lorraine – placek lotaryński

Przepyszny wypiek na bazie jajek, śmietany, sera, boczku oraz szynki, pyszny w swojej prostocie i dostępny w niemal każdej francuskiej piekarni. Warto wiedzieć, że quiche lorraine to tylko jedna z odmian placka, ta najbardziej popularna. Pamiętaj, że najlepiej smakuje na ciepło.

•    Moules

Mule zjesz w każdym zakątku Francji i jest z nimi trochę tak, jak z naszymi polskimi śledziami – istnieje milion wariacji na temat ich przyrządzania. Koniecznie musisz spróbować minimum trzech propozycji, na przykład moules w mleku kokosowym albo z camembertem. Pycha!

•    Ostrygi

To akurat danie, które się albo kocha, albo nienawidzi – i dużo jest tych drugich. Niemniej jak ze wszystkim – warto spróbować, zwłaszcza jeśli jest się już we Francji. Te najbardziej popularne przygotowywane są z sosem z czerwonego octu winnego oraz z szalotką.

•    Francuskie tosty

We Francji możesz posmakować ich na dwa sposoby. Croque monsieur to po prostu tosty z szynką, croque madame to te z sadzonym jajkiem. Choć nie jest to wykwintne danie, z uwagi na swoją pozycję we francuskiej kuchni – obowiązkowe.

•    Crepes, czyli cieniutkie naleśniki

Jeżeli kiedykolwiek pomyślałaś, że naleśniki to żadna sensacja, to widocznie nie jadłaś nigdy crepes, czyli naleśników ultracienkich, w przeróżnych odmianach. We Francji warto ich spróbować przede wszystkim na słodko, na przykład w połączeniu z czekoladą oraz malinami.

•    Boeuf bourguignon – wołowina po burgundzku

Któż nie zna tego dania? Mięciutka, długo gotowana wołowina w wyjątkowym, ciemnym sosie, oczywiście z dodatkiem wyrazistych warzyw. Klasyk, którego – o ile nie jesteś wegetarianką, po prostu musisz spróbować chociaż raz w życiu.

•    Słynny francuski omlet, czyli omlette du fromage

Puszyste, cieplutkie i zawsze z niecodziennymi dodatkami, takimi jak figi, kozi ser czy chorizo. Będąc we Francji, musisz zamówić je na śniadanie chociaż raz, a najlepiej zrobić to kilkakrotnie i wybrać swojego faworyta.

•    Sałatka z kozim serem

Niezwykle prosta do zrobienia i mająca już różnorodne warianty, ale nieodłącznie kojarzona z francuską kuchnią. Zamów ją sobie jako dodatek do lunchu albo po prostu przygotuj w domu.

•    Creme brulee

Kolejne danie, znane już na całym świecie i podawane w milionach restauracji. Waniliowy krem z chrupiącą skórką, podawany na zimno, to obowiązkowe zwieńczenie lunchu albo sutej kolacji. Musisz wypróbować go po intensywnym dniu zwiedzania albo po prostu… w ramach słodkiego, francuskiego lenistwa.

Francuskie dania – przygotuj je w domu!

Jeśli jednak nie wybierasz się w najbliższym czasie do Francji, to koniecznie przyrządź coś z tamtych regionów w swojej kuchni – obecnie, przy bogatej ofercie sklepowej, zgromadzenie niezbędnych składników nie będzie większym problemem. Zatem poznaj najlepsze przepisy i do dzieła.

Quiche

Quiche to po prostu słona zapiekanka na kruchym cieście, jeden z klasyków we francuskiej kuchni. Oto przepis na jego przygotowanie.

Składniki:

  • 270 g mąki
  • 130 g schłodzonego masła
  • 125 ml gęstej śmietany
  • 260 g dobrej jakości wędzonego boczku
  • 5 cebul
  • 4 jajka + jedno żółtko
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 4 łyżki wody
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • pęczek świeżej pietruszki

Przygotowanie:

Wsyp sól do mąki, wymieszaj i rozsyp na stole. Masło pokrój w kostkę, dodaj żółtko i wodę, wszystko porządnie i szybko ugnieć. Zrób z ciasta kule, owiń ją folią aluminiową i wstaw do lodówki na dwie godziny.

Oczekując na schłodzenie się ciasta, pokrój boczek w kostkę i połóż na rozgrzanej patelni, wysmaż razem z cebulką. Posyp tymiankiem, pieprzem i solą. Wyjmij schłodzone ciasto i ułóż je w foremce wysmarowanej uprzednio tłuszczem, ponakłuwaj widelcem. Piecz do złotego koloru (około 20 minut) w temperaturze 195 stopni Celsjusza.

Śmietanę ubij razem z jajkiem, dodaj trochę tymianku oraz posiekaną dobrze pietruszkę. Przypraw. Na upieczone, schłodzone ciasto połóż cebulę z boczkiem, zalej to masą jajeczną i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Gdy potrawa będzie już złocista, wyjmij z piekarnika i podawaj.

Ratatouille

Kolejny klasyk francuskiej kuchni, w naszym kraju rozsławiony między innymi dzięki popularnej na całym świecie, kinowej animacji. Wymaga nieco czasu, ale smak zdecydowanie wart jest poświęcenia.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 300 g zielonej cukinii
  • 300 g żółtej cukinii
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1,2 kg świeżych pomidorów
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 7 łyżek posiekanej pietruszki
  • garść liści bazylii

Przygotowanie:

Umyj bakłażan, następnie pokrój go w kostkę i posól. Dzięki soli zacznie on puszczać soki, więc odłóż go na sitko na około 20-30 minut. W tym czasie sparz pomidory wrzącą wodą, pozostaw na chwilę, wyjmij i zdejmij z nich skórkę. Pokrój na cząstki, pozbądź się nasion. Pokrój cukinię na plastry, rozgrzej część oliwy na patelni i zacznij smażyć warzywo do zrumienienia, następnie przełóż ją do garnka. Pokrój paprykę w paseczki (pozbądź się nasion) i ją także usmaż, a następnie włóż do garnka. To samo zrób z bakłażanem.

Na patelnię wlej resztę oliwy i zacznij smażyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia się cebuli, wówczas dodaj pomidory, zioła prowansalskie oraz pietruszkę. Smaż około 15 minut, przelej całość do garnka z warzywami. Gotuj około 5-10 minut, regularnie mieszając. Po zakończeniu gotowania posyp całość posiekaną bazylią, dopraw danie pieprzem i solą. Podawaj na gorąco – obowiązkowo z listkiem bazylii dla dekoracji.

Uwaga! Pamiętaj, że w ratatouille bardzo ważna jest różnorodność kolorów. Jeśli więc brakuje ci jakiegoś składnika, możesz zastąpić go podobnym, ale koniecznie w tym samym kolorze.

Francja – bogactwo smaków, z którym trzeba się zapoznać

Trudno o bardziej aromatyczną i bogatą kuchnię niż właśnie ta francuska. Mieszanka wykwintnych dodatków, niebanalne zioła, przepyszne wino i sery, dla których znajdzie się miejsce w niemal każdej potrawie – wszystko to kusi i nadaje francuskim daniom wyjątkowego charakteru. Obiecaj sobie zatem, że kiedyś odbędziesz kulinarną wycieczkę do Francji, a póki co – zaznajamiaj się z francuskimi aromatami i smakami we własnej kuchni.