Kuchnia i Dieta

Nie owijajmy w bawełnę – każda z nas lubi czasami podjeść coś słodkiego. Nic nie pasuje tak do kawy, jak kruche ciasteczka albo rozpływająca się w ustach czekoladka. O słodycze często proszą (czy wręcz błagają!) nasze pociechy. Co jednak, jeżeli chcemy mieć pewność, że jemy albo podajmy maluchom coś zdrowego? Albo gdy nie mamy akurat pod ręką nic ze sklepu? Rozwiązaniem są domowe słodycze – dla dzieci i dla dorosłych.

Domowe słodycze – czy są dla nas zdrowsze?

Kiedyś domowe słodycze były popularne, ponieważ nie było alternatywy – w czasach PRL czekolady i ciastka, o ile się pojawiały, to dostępne były jedynie w „pewexach”. Niczym od dzisiejszej nie różniła się za to ochota na coś słodkiego – dlatego mamy z lat 80-tych i 90-tych wymyślały przeróżne, domowe słodkości.

Dzisiaj w sklepach mamy ogromny wybór. Możemy wybierać choćby pomiędzy dwudziestoma rodzajami wafelków czy czterdziestoma różnymi czekoladami, nie wspominając już o ciastkach. Mimo to domowe słodycze cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Dlaczego?

Po pierwsze dlatego, że taka produkcja jest eko. Oszczędzamy w ten sposób na foliówkach i opakowaniach, a do tego wykorzystujemy to, co mamy w kuchennych szafkach.

Po drugie, można dopasować sobie produkty do własnych upodobań. Dzięki temu możemy stworzyć domowe słodycze dla cukrzyków – bez cukru, słodkości dla dzieci na diecie czy np. ciasteczka dla alergików.

Po trzecie, robiąc słodycze, a nie je kupując, doskonale znamy ich skład. Wiemy, że nie ma w nich wzmacniaczy smaku, emulgatorów, konserwantów czy substancji zapachowych oraz barwiących. Krótko mówiąc, tak jest o wiele, wiele zdrowiej.

Domowe słodycze dla dzieci i dorosłych – sprawdzone przepisy!

1.    Domowe krówki

To idealny przepis na domowe słodycze bez cukru. Wiemy doskonale, że nasze dzieci kochają słodki smak, ale cukru w diecie mają zdecydowanie za dużo. Jak podają statystyki, już niemal co trzecie dziecko w Polce ma nadwagę! Warto więc zamienić klasyczne, niemal ociekające cukrem krówki dużo zdrowszym odpowiednikiem.

Składniki:

  • 120 g suszonych daktyli
  • 130 g blanszowanych migdałów

Migdały zblenduj. Pamiętaj, że muszą one mieć wygląd proszku. Następnie wrzuć do nich daktyle i znowu miksuj. Rób to tak długo, aż powstanie zupełnie gładziutka masa. Uformuj z całości długi wałek, który pokroisz na malutkie kawałeczki. Schłodź wszystko w lodówce i podawaj dzieciom bez obaw. Jak widać, są to domowe słodycze zrobione w 5 minut!

2.    Lizaki bez cukru

Nie krzyw się! Domowe słodycze bez cukru, a dokładnie z jego zamiennikami, także mogą wyśmienicie smakować. Twoje dzieci będą zachwycone takimi lizakami, a i ty zapewne będziesz im je podjadać. Co więcej, przygotowanie jest bajecznie proste i zajmuje dosłownie chwilkę.

Składniki:

  • około 150 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy

Najpierw musisz podgrzać ksylitol. Rób to do momentu, w którym na powierzchni substancji zaczną pojawiać się bąbelki. Potem dodaj swój ekstrakt. Pamiętaj, że nie musi być on z pomarańczy, równie dobrze może być to np. ekstrakt z cytryny czy jakikolwiek inny. Wymieszaj dokładnie, a potem wlej płyn do malutkich, silikonowych foremek. Przygotowane wcześniej drewniane albo plastikowe patyczki nałóż na poszczególne, słodkie kulki i zalej odrobiną płynu. Kiedy całość ostygnie, włóż formę do lodówki.

3.    Domowa czekolada bez cukru

Jak wspomnieliśmy, domowe słodycze dla dzieci nie powinny zawierać dużych ilości cukru. Słodki smak można osiągnąć na wiele innych, o wiele bardziej naturalnych sposobów. Oto przykład – przepis na błyskawiczną, bakaliową czekoladę. Dzieci z chęcią jej spróbują, zwłaszcza że będą samodzielnie wybierać ulubione dodatki.

Składniki:

  • duża garść ulubionych bakalii, np. orzechów, wiórków kokosowych, pokruszonych migdałów
  • połowa szklanki syropu klonowego
  • połowa szklanki oleju kokosowego
  • trzy czwarte szklanki kakao

Najpierw rozpuść olej kokosowy. Następnie dosyp kakao, wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Wlej syrop klonowy, znowu wymieszaj, pozostawiając wciąż garnuszek na małym ogniu. Na koniec wsyp wszystkie bakalie. Gotową masę wyłóż do przygotowanej wcześniej foremki.

Uwaga! Takie domowe słodkości mają całe mnóstwo zalet, ale i jedną wadę – mianowicie szybko się rozpuszczają. Dlatego polecamy trzymać je w lodówce, pod folią albo w pudełku (aby nie przeszły zapachem innych produktów).

4.    Domowy kisiel

Kto z nas nie ma czasem ochoty na odrobinę przyjemności? Kisiel to przysmak, który cenią sobie zarówno dzieci, jak i dorośli. W wersji domowej jest nie tylko pyszny, ale do tego o wiele zdrowszy. A w dodatku przyrządzisz go śmiesznie łatwo i szybko!

Składniki:

  • 300 g mrożonych truskawek
  • 260 ml wody
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Truskawki wsyp do małego garnka i podgrzewaj chwilę na małym ogniu. Gdy odpuści lód, dodaj cukier oraz 200 ml wody. Resztę wody wymieszaj z mąką ziemniaczaną , rozrób i wlej do garnka. Jeszcze przez chwilę pogotuj. Kisiel bardzo szybko powinien zrobić się klarowny i gęsty – to oznacza, że jest już gotowy do spożycia.

5.    Krem czekoladowy

Na naleśniki, na kanapkę albo na ciasto – wszyscy wiemy, że czekoladowy krem to doskonały dodatek niemal do wszystkiego. Ale ten kupiony ma mnóstwo oleju palmowego, a w dodatku całą masę cukru. Bardzo prosto! Domowe słodycze to także różnego rodzaju kremy – takie jak ten.

Składniki:

  • 160 g daktyli
  • prawie cała szklanka orzechów laskowych
  • 3,5 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Najpierw musisz zabrać się za orzechy. Przez chwilę praż je na patelni, po czym zdejmij z patelni i wysyp na ściereczkę. Dokładnie owiń i zacznij toczyć orzechy w rękach lub po blacie. W ten sposób pozbędziesz się gorzkiej skórki. Kolejny etap to namoczenie daktyli – włóż je na 20 minut do wody. Dobrym pomysłem jest zrobienie tego na czas prażenia orzechów. Zmiel orzechy na masło, najlepiej byłoby zrobić to w młynku. Potem już tylko dodaj pozostałe składniki i wszystko dokładnie wyrób na gładką masę, oczywiście przy użyciu blendera. Jeśli lubisz bakalie, możesz posypać swój krem orzechami, migdałami i wiórkami kokosowymi.

6.    Domowe herbatniki

Pyszne, w miarę zdrowe, a do tego bez szkodliwych dla zdrowia, chemicznych dodatków – wszystko to sprawi, że pokochasz te domowe słodkości. Są idealne zarówno do popołudniowej herbatki z przyjaciółką, jak i jako poobiedni deser dla dzieci. Co najlepsze, przygotujesz je naprawdę szybciutko. Zajmie ci to mniej czasu niż wyprawa do sklepu po herbatniki w opakowaniu!

Składniki:

  • 100 ml kremówki 30%
  • 120 g masła (nie powinno być schłodzone!)
  • 60 g cukru pudru
  • 270 g mąki pszennej
  • ciut soli

Wszystkie składniki wrzuć do robota i poczekaj, aż ten stworzy piękną masę. Jeżeli jednak go nie masz, to po prostu ugnieć całość w misce – nie jest to czasochłonna czy wymagająca wysiłku praca. Owiń ciasto i włóż je do lodówki, na 1,5 godziny.

Następnie robi się już bardzo klasycznie – odrywaj kawałki ciasta, rozwałkowuj je na mące i wykrawaj różne kształty. Wkładaj do nagrzanego piekarnika (180ºC) i piecz przez około 10-15 minut, w zależności od grubości ciasta. Ciasteczka są dobre wtedy, gdy ich brzegi zyskują piękny, złocisty kolor.

7.    Domowe muffiny czekoaldowe

Wszyscy je kochamy! Są mięciutkie, pachnące czekoladą, rozpływające się w ustach. Ten amerykański przysmak to jedna z najlepszych rzeczy na świecie, uwielbiają go dzieci i dorośli. Wersja sklepowa nie jest jednak taka idealna. Większość muffinów ma w składzie spulchniacze oraz konserwanty. Dlatego lepiej wybrać domowe słodycze, które pozbawione są takich „ekstra składników”. A oto najlepszy przepis!

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki kakao
  • ½ szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki daktyli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • sok z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • odrobina soli

Najpierw musisz „ugotować” daktyle. Włóż je do garnuszka, zalej wodą, a następnie gotuj na małym ogniu. Będą gotowe, kiedy zmienią w gęstą ciecz. Następnie zdejmij daktyle z ognia i przygotuj sobie miskę. Wymieszaj w niej obie mąki, kakao, sodę, proszek do pieczenia, dodaj też odrobinę soli. Weź drugą miskę, wlej do niej papkę z daktyli, a także mleko, sok, olej, jajko i skórę z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do mąki z kakao. Ostatni krok to już przelanie masy do gotowych foremek – papierowych lub metalowych, albo do specjalnej, dużej formy. Piecz przez 30 minut w temperaturze 170-180 ºC.

8.    Domowe lody

Powiedzmy sobie szczerze – jeśli chodzi o domowe słodkości, zwłaszcza te dla dzieci, to nie ma nic lepszego niż lody. Bardzo rzadko robimy je samodzielnie. Szkoda, bo są nie tylko niezwykle proste, ale i o niebo smaczniejsze od wielu tych sklepowych. Jak je zrobić i cieszyć przepysznym deserem?

Składniki:

  • 70 g cukru (może być brązowy albo kokosowy – będzie zdrowiej!)
  • 210 ml mleka
  • 400 ml słodkiej śmietanki 36%

Przygotuj sobie mały garnuszek. Wlej do niego 200 ml śmietanki (powinna być schłodzona). Wsyp do niej cukier i zacznij podgrzewać. Najlepiej cały czas mieszaj – aż do rozpuszczenia się cukru. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj resztę śmietanki oraz mleko. Wymieszaj dokładnie – rób to szybko i energicznie.

Następny krok to już umieszczenie masy w lodówce. Kiedy będzie chłodna, przełóż ją do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmuj i energicznie mieszaj, rób tak przez 4 godziny. Lody są już gotowe!

9.    Kulki kokosowe

Pyszne, sycące i słodkie – twoje dziecko na pewno je pokocha (i ty też!).

Składniki:

  • 2 szklanki nerkowców
  • Pół szklanki wiórków kokosowych
  • 1 i 1/5 szklanki daktyli
  • sok z połowy małej cytryny
  • odrobina soli

Nerkowce dokładnie zmiksuj, powinna powstać z nich masa. Dodaj resztę składników, wlej sok do masy. Uformuj małe kulki i… już. Domowe słodycze w 5 minut, a może nawet mniej!

10.    Czekoladowe ciasteczka bez pieczenia z płatków owsianych

Na koniec coś mniej zdrowego, ale przepysznego. Smak naszego dzieciństwa, czyli uwielbiane kiedyś słodycze dla dzieci – szybkie, łatwe, sycące i bardzo, bardzo słodkie!

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 150 g margaryny
  • 1 szklanka cukru (może być brązowy)
  • 10 łyżek mleka
  • 5 łyżek kakao

Przygotuj sobie mały garnuszek. Włóż do niego margarynę, cukier, mleko i kakao. Podgrzej wszystko, aż powstanie gładka masa. Następnie wsyp płatki owsiane i bardzo szybko mieszaj – masa szybko zacznie twardnieć. Kolejny krok to już wykładanie małych porcji (łyżką) na papier do pieczenia. Po około 30 minutach, kiedy ciastka ostygną, są już gotowe do zjedzenia. Uwaga! Te domowe słodycze naprawdę uzależniają!