Kuchnia i Dieta

Tradycyjna kuchnia rosyjska to dziesiątki pysznych dań, których powinna spróbować każda ceniąca sobie nowości kulinarne kobieta. Oczywiście aby sprawdzić, czym zajadają się Rosjanie, wcale nie musisz wyjeżdżać za granicę. Wystarczy, że wypróbujesz w swojej kuchni kilka najlepszych przepisów – tych wprost z rosyjskich zeszytów, przekazywanych przez Rosjanki z pokolenia na pokolenie.

Kuchnia rosyjska – charakterystyka

Wiele osób uważa, że kuchnia rosyjska to dania najlepsze na świecie albo jedne z najlepszych. Faktem jest, że jest to kuchnia bardzo urozmaicona – znajdziemy w niej ryby, zarówno te słodkowodne, jak i morskie, najwspanialsze gatunki mięsa, okazałą dziczyznę, drób, nie brakuje również miejsca dla warzyw oraz owoców. Różnorodność kuchni rosyjskiej jest efektem wpływu innych kultur, przede wszystkim dawnej kuchni tatarskiej, słowiańskiej oraz francuskiej.

Najbardziej znane dania kuchni rosyjskiej to przede wszystkim ucha, rossolnik, pielmieni, bitki, bliny, kolebiaki, kotlety a’la Pożarski, Boeuf Strogonow.

Najlepiej jednak sama przekonaj się, jak smakuje kuchnia rosyjska. Charakterystyka może ci sporo powiedzieć, ale na pewno nie pobudzi twoich kubków smakowych równie intensywnie, jak aromatyczny zapach dobywający się z kuchni.

Kuchnia rosyjska – przepisy na najlepsze dania

1.    Solanka

Zupy są tym, czym zdecydowanie może szczycić się kuchnia rosyjska. Przepisy najczęściej obejmują solankę, szczi oraz okroszkę. Jak zrobić tę pierwszą?

Składniki:

  • 1,6 litra wody,
  • 110 g oliwek (preferowane są czarne),
  • 250 g kiełbasy,
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 130 g boczku wędzonego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2,5 marchwi,
  • 4 kiszone ogórki,
  • 1 cebula (najlepiej duża),
  • 1 por,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • koperek,
  • śmietanka 18%.

Przygotowanie:

Pokrój kiełbasę i boczek – możesz to zrobić w małą kostkę. Smaż przez chwilę, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, następnie dodaj cebulę (uprzednio dobrze posiekaną) oraz masło. Pokrój warzywa (marchew, por, seler, pietruszka), po 5 minutach smażenia cebuli z mięsem dodaj je do garnka. Smaż wszystko razem przez około 15 minut (najlepszy jest garnek o szerokim dnie). Po tym czasie dołóż pokrojone ogórki oraz oliwki (w całości). Dodaj też przyprawy – oprócz soli, zalej całość wodą. Potem wrzuć także koncentrat pomidorowy.

Zamieszaj wszystko, przypraw delikatnie solą i pieprzem. Pamiętaj, że twoja zupa powinna być zarazem słona i kwaśna, jeśli więc taka nie jest, dodaj odrobinę soku z ogórków. Podawaj z kleksem śmietany i pokrojoną drobno pietruszką.

2.    Szczi

Kuchnia rosyjska to wiele „skarbów” i jednym z nich z pewnością jest szczi. Możesz być pewna, że ta zupa podbije wszystkie męskie podniebienia w twoim domu.

Składniki:

  • 70 dag mięsa, najlepiej wołowiny,
  • 2,5 łyżki masła,
  • 1 pietruszka,
  • 1 duża cebula,
  • 1/3 selera,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 2,5 marchewki,
  • posiekany koperek – do smaku,
  • sól – do smaku,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 65 dag kapusty kiszonej,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • liść laurowy,
  • koncentrat pomidorowy,
  • ziele angielskie.

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej zimną wodę, wrzuć do niej umyte mięso. Kiedy pojawią się szumowiny, dokładnie je zbierz, następnie dodaj obrany wcześniej seler, jedną marchew oraz jedną cebulę (także obraną). Gotuj tak długo, aż mięso stanie się miękkie, w tym czasie zabierz się za kapustę. Najpierw mocno ją wyciśnij, potem potnij na drobno. Przygotuj sobie patelnię, dobrze ją rozgrzej. Wrzuć 1 łyżkę masła, wrzuć kapustę i 1 łyżkę koncentratu. Przykryj i duś około 40 minut. Jeżeli kapusta będzie zbyt sucha, dolej do niej odrobinę bulionu z kostki, warzyw albo drobiowego.

Kiedy kapusta będzie się dusić, ty obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Pietruszkę musisz zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w piórka. Warzywa wrzuć na kolejną patelnię, dodaj odrobinę pieprzu i łyżkę uprzednio posiekanego kopru. Po 10 minutach dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.

Wyjmij mięso z garnka, poczekaj aż ostygnie i potknij na małe kawałeczki. Potem przygotuj kolejną patelnię i z masła oraz mąki przygotuj zasmażkę. Przecedź bulion, dodaj do niego ziemniaki oraz pokrojone mięso. Gdy ziemniaki ostygną, wrzuć do zupy warzywa, zasmażkę, kapustę i przyprawy. Wstaw zupę na około 15 minut, aby smaki „przeszły”, podawaj gorącą z natką pietruszki. Oto najprawdziwsza kuchnia rosyjska!

3.    Okroszka

„Rosyjski chłodnik” to kolejne danie, z którego słynie kuchnia rosyjska. Przepisy na okroszkę mogą nieco się różnić, lecz ten poniżej uznawany jest za najbardziej tradycyjny. Musisz spróbować – zwłaszcza w wyjątkowo gorący dzień!

Składniki:

  • 250 g jogurtu (najlepszy będzie ten gęsty, grecki),
  • 2 duże jajka,
  • 400 ml kefiru,
  • 1 pęczek kopru,
  • kilka rzodkiewek,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 5 ogórków gruntowych,
  • 200 g mięsa – np. wędliny z kurczaka,
  • 4 małe ziemniaczki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Najpierw ugotuj ziemniaki – koniecznie w mundurkach. W tym samym garnku możesz ugotować jajka na twardo. Na patelni podsmaż pokrojoną wędlinę i dopraw pieprzem oraz solą.

Kiedy jajka i ziemniaki ostygną, obierz je i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka, w którym już znajduje się wędlina. Następnie pokrój pozostałe warzywa i także dorzuć je do ziemniaków z jajkami. Poszatkuj koperek oraz szczypiorek, dodaj je do całości. Na koniec wlej kefir i jogurt, skrop wszystko sokiem z cytryny. Pamiętaj, by koniecznie podawać zupę schłodzoną.

4.    Pielmieni

Przepyszne małe kluseczki z mięsem, pielmieni, to dowód na to, ja pyszna była prawdziwa, starodawna, tradycyjna kuchnia rosyjska. Ich przygotowanie jest niestety nieco pracochłonne – najlepiej przygotować sobie przynajmniej z cztery godziny. Zyskasz jednak danie, które będzie zaskakiwało smakiem i to w najlepszym tego słowa znaczeniu.

Składniki:

  • 0,5 kg wieprzowiny (mielonej),
  • 0,4 kg wołowiny (mielonej),
  • 750 g mąki (pamiętaj, żeby ją przesiać),
  • 220 ml ciepłej wody,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka soli,
  • Sól i pieprz,
  • 60 ml rosołu (najlepiej prawdziwego, nie bulionu z kostki).

Przygotowanie:

Oba rodzaje mięsa dokładnie wymieszaj dłońmi. Dodaj rosół, następnie wrzuć żółtko do masy, wszystko dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że farsz musi być dobrze połączony, a jednocześnie w miarę gładko odchodzić od dłoni. Jeśli nie chce się łączyć, wydaje się zbyt suchy, dodaj jeszcze odrobinę bulionu.

Odstaw mięso i zacznij przygotowywać ciasto. Najpierw dodaj sól do mąki, a potem powoli, stopniowo dodawaj wodę. Kiedy ciasto będzie już lekko odchodzić od rąk i będzie miało gładką konsystencję, podziel je na trzy części. Dwie odłóż na bok i przykryj ściereczką, jedno rozwałkuj (ciasto powinno mieć grubość około 2 mm) i odciśnij szklanką krążki. Nakładaj farsz i zwijaj ciasto w ładne uszka. Pamiętaj, że jeżeli ciasto będzie zbyt cienkie, czyli gdy mięso będzie prześwitywać po zawinięciu, to oznacza ryzyko, że kluseczki ulegną uszkodzeniu podczas gotowania.

Następnie czas już tylko na gotowanie. Wrzucaj pielmieni do gotującej się, osolonej wody i mieszaj je – bardzo delikatnie, łyżką. Są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawaj je z odrobiną soli, pieprzu oraz z ukwaszoną śmietaną.

Uwaga! Pamiętaj, że pielmieni można mrozić. W tym celu przygotuj plastikowe pudełko, nasyp do środka trochę mąki, następnie warstwami wkładaj uszka. Między kolejnymi warstwami także syp odrobinę mąki, co ułatwi późniejsze wyjmowanie uszek.

5.    Sałatka Olivier

Sałatka Olivier to dowód na to, jak bardzo zbliżona jest do polskiej pyszna kuchnia rosyjska. Przepisy na to danie znajdują się w kuchennym zeszycie każdej rosyjskiej pani domu. Koniecznie musisz wypróbować potrawę jako alternatywę dla naszej klasycznej sałatki z majonezem.

Składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 40 dag szynki konserwowej,
  • 4 spore ogórki kiszone,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 2 duże marchwie,
  • 5 jajek,
  • 3,5 łyżek majonezu,
  • pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • 2,5 łyżki ostrej musztardy.

Przygotowanie:

Ugotuj jajka, oczywiście koniecznie na twardo. Po ostudzeniu obierz je ze skorupki, następnie oddziel białka od jajek. Białka dokładnie pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchew obierz, a następnie gotuj aż do miękkości. Ostudź, pokrój w kostkę, odłóż do dużej miski. Obierz ze skóry ogórki, pokrój w kostkę. Cebulę oraz szynkę także pokrój, potem dodaj do ziemniaków. Dodaj odsączony groszek. Wymieszaj wszystko z sosem.

Następny krok to przygotowanie sosu do sałatki. Połącz majonez z musztardą, dodaj do tego żółtka przeciśnięte przez sitko. Dopraw pieprzem i solą, następnie dokładnie wszystko wymieszaj.

Uwaga! Pamiętaj, że sałatka powinna być schłodzona!

6.    Śledź pod pierzynką

Tradycyjna kuchnia rosyjska to także oczywiście śledzie, w tym superpopularny śledź pod pierzynką. Jest łatwy do przygotowania i naprawdę bardzo smaczny – o tym już jednak przekonasz się sama.

Składniki:

  • 5 sztuk solonych śledzi matjas,
  • ½ cebuli,
  • 450 g tartych, gotowanych buraczków,
  • 3 małe marchewki,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 3 jajka,
  • 9 łyżek majonezu,
  • 210 ml gęstej śmietany.

Przygotowanie:

Pokrój w kostkę śledzie oraz cebulę. Ziemniaki i marchewki dokładnie umyj (najlepiej szczotka, oczywiście bez dodatku detergentów), a następnie ugotuj do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, obierz je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Buraki odsącz z zalewy.

Jajka ugotuj – koniecznie na twardo, obierz ze skorupki, następnie pokrój w drobną kostkę. Majonez (4 łyżki) wymieszaj ze śmietaną. Następnie zacznij już układać wszystkie składniki w misce, według następującej kolejności: śledź, cebulka, śmietana z majonezem (jedna porcja), buraczki, tarte ziemniaki, majonez ze śmietanką (druga porcja), potarta marchewka, pozostałe cztery łyżki majonezu. Całość posyp pokrojonym w kosteczkę jajkiem.

Uwaga! Pamiętaj, ze jeżeli używasz śledzi z zalewy, to dobrze byłoby, gdyby przez jeden dzień stały one w czystej wodzie. W przeciwnym razie mogą okazać się tak słone, że niemal trudne do skonsumowania – nawet przez największych miłośników rosyjskiej kuchni.

Tradycyjna kuchnia rosyjska – przepisy, które musisz wypróbować

Kuchnia rosyjska jest smaczna, aromatyczna i niezwykle sycąca. Jeżeli więc uwielbiasz eksperymenty w kuchni i nigdy nie masz dość świeżych pomysłów, a ponadto uwielbiasz czerpać z innych kultur, to koniecznie musisz wypróbować powyższe dania. Zadowolone z tych nowości będzie nie tylko twoje podniebienie, ale i podniebienia członków twojej rodziny oraz gości.