Kuchnia i Dieta

Choć Czechy są naszym bezpośrednim sąsiadem, kuchnia czeska nie jest identyczna jak polska. Jeśli więc chciałabyś rozsmakować się w czymś zupełnie nowym, to koniecznie powinnaś przenieść tamtejsze przepisy do swojej kuchni. Jak to zrobić? To proste – skorzystaj z naszych przepisów!

Kuchnia czeska – charakterystyka

Zacznijmy od minusów: kuchnia czeska jest bardzo ciężka! Jeżeli szukasz czegoś lekkiego i dietetycznego, to zdecydowanie źle trafiłaś. Tradycyjne czeskie potrawy nie tylko nie sprawią, że schudniesz, co po prostu zaokrąglą cię tu i ówdzie. U niektórych osób – zwłaszcza jeśli połączą one pyszne, czeskie potrawy z tamtejszym piwem, mogą powodować zgagę czy niestrawność.

Czy więc warto? Oczywiście! Bo typowe czeskie potrawy są po prostu zachwycające w smaku. To absolutnie wyjątkowe, wspaniale rozgrzewające zupy, urzekające serdelki oraz przepyszne i znane na całym świecie knedliczki.

Pyszne, czeskie przysmaki najlepiej jest konsumować… w Czechach. Nie chodzi tylko o smak, ale też o klimat i możliwość zwiedzenia pięknej Pragi. Dodatkowym atutem jest również to, że czeskie ceny naprawdę nie są specjalnie wygórowane. Jeżeli więc tylko masz okazję na kulinarną przygodę połączoną ze zwiedzaniem, to koniecznie wyjedź na weekend.

Czeskie potrawy – przepisy

Jeśli jednak nie masz możliwości wyjechać, to i tak masz szansę sprawdzić, jak smakują typowe czeskie potrawy. Wystarczy, że zwyczajnie odtworzysz je w swojej kuchni. Oczywiście jak zawsze mamy dla ciebie garść sprawdzonych przepisów.

1.    Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín to nic innego, jak marynowany ser camembert. U naszych sąsiadów spożywa się go zazwyczaj jako przekąskę do piwa (warto przypomnieć, że czeskie piwo uznawane jest za najlepsze w całej Europie).

Składniki (na 3 porcje, w razie potrzeby należy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników):

  • ser typu camembert 3 sztuki,
  • 1 butelka oleju, np. słonecznikowego,
  • 1 świeża papryka peperoni,
  • 1,5 cebuli,
  • 6 liści laurowych,
  • 4 kulki pieprzu,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • zioła prowansalskie do smaku,
  • papryka słodka do smaku,
  • 7 ząbków czosnku.

Przygotowanie:

Obierz czosnek i cebulę, odetnij górę papryczki i bardzo dokładnie ją umyj, następnie przekrój na pół. Wszystkie serki przetnij w poprzek – tylko na dwie części. Nałóż wszystkie przyprawy oraz uprzednio rozgnieciony czosnek. Na koniec połóż po jednym plasterku cebuli na serze i „zamknij” go drugą połówką. Teraz posyp serki ziołami prowansalskimi i ułóż je w weku. Do słoika wciśnij również paprykę, pozostałe zioła oraz cebulę. Jeśli masz ochotę przełamać nieco smak, dorzuć tez gałązkę tymianku. Wszystko zalej olejem i odstaw.

Odstaw słoik do lodówki, niech będzie tam minimum 3 tygodnie (ale może być też np. 5 czy 6 tygodni). Po tym czasie jest już gotowy do spożycia – oczywiście pamiętaj, aby obowiązkowo podawać go z piwem. Jak widzisz, przepisy kuchni czeskiej nie są zbyt skomplikowane czy pracochłonne.

2.    Utopenci

Niektóre czeskie potrawy kulinarne naprawdę potrafią zaskoczyć! Utopenci to bowiem nic innego, jak zwykłe serdelki w zalewie. Nie wszystkim ten przysmak smakuje, ale dopóki nie spróbujemy, to właściwie niewiele wiemy.

Składniki:

  • kilka sztuk serdelków,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 szklanki octu ziołowego,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • odrobina papryczki chili,
  • 2,5 cebuli

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę, ocet ziołowy, cukier, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie i sól, całość zagotuj. Cebulkę pokrój w piórka i także wrzuć do garnka. Do tego wszystkiego dorzuć papryczkę chili. Niech całość przez chwilę się gotuje. Ty w tym czasie pokrój serdelki na dowolne kawałki i włóż je do przygotowanego wcześniej słoika. Zalej wszystko przygotowaną marynatą, następnie odłóż do lodówki (ale dopiero po ostygnięciu). Trzymaj w lodówce przez około 4 dni, po tym czasie serdelki utopenci gotowe są już do podania.

3.    Knedliki

„Knedliki!” – krzyknie większość z nas, gdyby zapytać o najpopularniejsze czeskie potrawy. Knedliczki są rzeczywiście bardzo popularne u naszych sąsiadów i właściwie nie ma się co dziwić – są naprawdę przepyszne i pasują do wielu dań.

Składniki:

  • 550 g mąki krupczatki,
  • 2 duże jajka,
  • 300 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • odrobina soli (do smaku),
  • 25 g drożdży.

Przygotowanie:

Wyjmij mały garnek i delikatnie podgrzej w nim mleko. Kiedy będzie już ciepłe (ale nie gorące, nie może też się zagotować), dodaj cukier, 2 łyżki mąki oraz drożdże. Odstaw na 15 minut, po tym czasie dodaj resztę składników i wyrób całość na ciasto, które należy odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia (przykryj je szmatką i odstaw w ciepłe miejsce). Potem podziel ciasto na 3 porcje, z każdej uformuj dość szeroki wałek. Ostatni etap to gotowanie – niestety knedle trzeba gotować oddzielnie, aby się nie posklejały. Gdy wszystkie będą już gotowe, potnij je za pomocą nitki – nożem możesz uszkodzić delikatną strukturę. Czeskie knedliczki najlepiej podawać wraz z sosem pieczeniowym oraz oczywiście z mięsem.

4.    Czeski smażony ser

Wyjątkowy przysmak, którym Czesi zajadają się niezwykle często. Idealnie smakuje do piwa – jak zresztą wiele czeskich dań. Co o tym, jak zrobić taką przekąskę, mówią czeskie przepisy kulinarne?

Składniki:

  • 400 g sera (pasuje np. edamski albo podobne),
  • mleko,
  • olej,
  • odrobina mielonej, słodkiej papryki,
  • 3 jajka,
  • pieprz i sól do smaku,
  • bułka tarta.

Przygotowanie:

W jednym talerzy wymieszaj bułkę tartą z papryką, solą i pieprzem, do drugiego wlej mleko oraz jajka (wymieszaj). Ser pokrój na dość grube plastry. Następnie mocz każdy plaster sera w mleku z jajkami, a potem dokładnie obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju aż do momentu, w którym panierka zyska złocisty kolor.

Uwaga! Ser tego typu podaje się tylko i wyłącznie na gorąco. Jest przepyszną przekąską do piwa. Najlepiej smakuje w połączeniu z sosem tatarskim – uwielbianym przez Czechów, albo z majonezem. To prawdziwa bomba kaloryczna, ale jednocześnie uczta dla podniebienia.

5.    Česnekova polevka

Jeśli chodzi o czeskie przepisy kulinarne, to česnekovą polevkę zrobić jest chyba najtrudniej – ale poziom skomplikowania wciąż pozostaje niewysoki. To oczywiście niezwykle popularna w tym kraju najprawdziwsza z najprawdziwszych, aromatyczna i ciężka zupa czosnkowa.

Składniki:

  • 2 główki czosnku,
  • okruszki z kilku kromek chleba,
  • 2 kawałki chleba tostowego,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 opakowanie sera żółtego, np. 400 g,
  • 1 i ¾ litra bulionu drobiowego lub rosołu,
  • 3 jajka,
  • 1 opakowanie granulowanego czosnku,
  • natka pietruszki – do smaku,
  • pieprz i sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj bulion – lub, jeżeli tylko masz możliwość, to przygotuj rosół, zupa będzie wtedy smaczniejsza. Następnie dodaj ziemniaki, ale gotuj je tylko około 7-10 minut (nie powinny być całkowicie ugotowane). Dodaj pieprz i sól. Przez praskę przeciśnij cały czosnek i wrzuć go na rozgrzaną oliwę na patelni. Smaż chwilkę, następnie dodaj wszystkie okruchy i przerzuć do zupy. Do bulionu dodaj dwa roztrzepane jajka, następnie wsyp opakowanie czosnku w proszku.

Z chleba tostowego przygotuj grzanki. Na talerz nasyp trochę sera, wlej zupę, na to odrobina natki pietruszki i grzanki. Już – twoje danie jest gotowe!

6.    Olomoucké tvarůžky

Smażone serki ołomunieckie to kolejny dowód na to, jak pyszna jest kuchnia czeska. Przygotowanie dania nie jest skomplikowane, więc z pewnością świetnie poradzi sobie każdy – nawet bez wielkiego doświadczenia w kuchni.

Składniki:

  • pleśniowe serki ołomunieckie (kilka sztuk w zależności od preferencji).
  • olej do smażenia,
  • 2 duże jajka,
  • 3,5 łyżki piwa,
  • mąka pszenna i kukurydziana,
  • przyprawy do smaku: pieprz, kminek, chili, zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

Jajka wbij do miski, dodaj wszystkie przyprawy oraz piwo (najlepiej czeskie, oczywiście). Do wszystkiego dodaj oba rodzaje mąki – tak, aby powstało gęste ciasto. Następnie pokrój serki w dość grube plastry, zaburzaj każdy po kolei w mące pszennej, a potem w utworzonym uprzednio cieście. Smaż na rozgrzanym oleju tak długo, aż przybiorą złotą barwę. Potem możesz już podawać gotowe danie – najlepiej smakuje z ogórkami kiszonymi i cieniutkimi piórkami cebuli.

7.    Hovĕzi gulaš

Znudziła ci się już kuchnia czeska? Przepisy wydają ci się ciekawe, ale wciąż brakuje ci czegoś konkretnego? Spokojnie, mamy i mięsko. Oto hovĕzi gulaš, czyli gulasz wołowy. Przepyszna potrawa, którą na pewno będziesz wielokrotnie powtarzać w swoich czterech ścianach.

Składniki:

  • 600 g mięsa wołowego dobrej jakości,
  • odrobina cukru,
  • 2 duże cebule,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 250 ml jasnego piwa, najlepiej czeskiego,
  • 2 kromki razowego chleba,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Wołowinę pokrój w kostkę, pozbądź się wszystkich włókien i chrząstek. Obtocz wszystkie kawałki w mące, następnie kładź na bardzo rozgrzany na patelni tłuszcz. Pamiętaj, że ogień musi być duży (mięso będzie bardzo skwierczeć). Gdy mięso zarumieni się już bardzo mocno – powinno być ciemnobrązowe, dorzuć cebulę pokrojoną w krążki, przeciśnięty przez praskę albo pokrojony czosnek, odrobinę cukru. Wszystko razem jeszcze podsmażaj.

Następnie dodaj liście laurowe (oczywiście w zależności od upodobań można np. zmniejszyć ich liczbę), ziarenka pieprzu, ziele angielskie i wszystko zalej szklanką piwa. Duś przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dolej jeszcze odrobinę bulionu warzywnego albo po prostu wody (ale nie dodawaj już piwa!). Po tym czasie dodaj kminek, obie papryki, sól, a także majeranek, pokruszony uprzednio chleb oraz całą resztę piwa. Gotuj dalej i regularnie sprawdzaj, czy mięso stało się już miękkie.

Uwaga! Czeski gulasz najlepiej smakuje na następny dzień – warto zatem przygotować go z wyprzedzeniem. Oczywiście kiedy tylko ostygnie, schowaj go do lodówki.

Kuchnia czeska – ciężka, ale pyszna i bardzo aromatyczna

Jak już na pewno zauważyłaś, kuchnia czeska obfituje w kilka rzeczy – przyprawy, przekąski i kalorie. Rzeczywiście, dania czeskie nie należą do najlżejszych, nie wpłyną też raczej pozytywnie na naszą figurę. Jednak w połączeniu z fenomenalnym piwem od naszych sąsiadów smakują tak pysznie, że warto porzucić dietę. Choć na jeden dzień!