Kuchnia i Dieta

Sylwester to wspaniała okazja do zabawy ze znajomymi oraz… do zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych. Oczywiście to ostatnie traktujemy z przymrużeniem oka – wcale nie musisz być świetna w kuchni, aby twoi znajomi z apetytem częstowali się kolejnymi przekąskami. To, czego potrzebujesz, to po prostu dobre, sprawdzone przepisy. Tak się składa, że my je mamy. Z nami przygotujesz wyjątkowo smaczne dania na Sylwestra – gorące, zimne, słone i słodkie.

Dania na Sylwestra – szybkie i tanie sałatki

Nie można zrobić dobrego sylwestrowego menu bez sałatek – są po prostu obowiązkowym elementem tego wyjątkowego wieczoru. Szczególnie często sięgamy po nie my, kobiety. Wynika to z faktu, że właśnie w Sylwestra wbijamy się w najbardziej obcisłe sukienki i nie możemy ryzykować, że np. bigos „wypchnie” nam brzuch.

Mamy zatem jasność, że sałatki to obowiązkowe dania na sylwestra. Szybkie, pyszne, lekkie i kolorowe przyciągną spojrzenia. Oto najlepsze przepisy!

1.    Sałatka warstwowa gyros

Składniki:

  • 2 sztuki fileta z kurczaka (dla większej liczby ludzi zwiększ proporcje wszystkich składników),
  • 1,5 cebuli czerwonej,
  • 1 ogórek świeży lub kilka korniszonych – w zależności od upodobań,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 kapusta pekińska (średniej wielkości),
  • 1 papryka (świeża lub konserwowa – w zależności od preferencji),
  • przyprawa gyros (w proszku),
  • kilka łyżek majonezu,
  • ketchup,
  • olej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypiorek do dekoracji.

Przygotowanie:

Najpierw pokrój mięso w małe kosteczki i je przypraw – posyp je przyprawą i pozostaw na kilka godzin w lodówce. Potem usmaż je na patelni i pozwól ostygnąć. Kapustę pokrój na małe kawałeczki, wykorzystując tylko najbardziej liściaste części. Paprykę i ogórek pokrój na małe kosteczki, cebulę w kostkę lub na piórka. Wymieszaj kilka łyżek majonezu z kilkoma łyżkami pikantnego ketchupu, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj sos bardzo dokładnie.

Następnie układaj wszystkie składniki warstwami (bardzo ważne jest, by wybrać przezroczystą, szklaną miskę). Zazwyczaj stosowana kolejność to: mięso, cebula, ogórek, papryka, kukurydza, sos – od drugi raz to samo. Układaj składniki starannie, aby stworzyć piękną mozaikę. Na koniec wysyp kapustę, a na nią odrobinę pokrojonego szczypiorku.  Sałatkę włóż do lodówki na dwie godziny.

2.    Sałatka Cezar z kurczakiem

Przepyszna sałatka, którą od razu pokochały Polki. W wersji dla wegetarian może być bez mięsa, aczkolwiek zdecydowanie pyszniejsza jest ta z kurczakiem. Nie ma chyba szybszej i prostej potrawy na Sylwestra – jeśli zależy ci na czasie, to powinnaś wybrać właśnie tę sałatkę!

Składniki:

  • 250 g filetu z kurczaka,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • ¾ główki kapusty rzymskiej,
  • 8 łyżek tartego parmezanu,
  • 1 bagietka,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 żabek czosnku,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Filet z kurczaka umyj i bardzo dokładnie oczyść z wszelkich błonek. Pokrój na cztery części, każdą dopraw solą i pieprzem, dokładnie posmaruj oliwą z oliwek. Ułóż na rozgrzanej patelni i smaż z każdej strony po około 5 minut. W czasie smażenia możesz dolać odrobinę oliwy.

Wyjmij mięso z patelni, pokrój bagietkę na małe kosteczki i usmaż na tłuszczu po mięsie. Bagietka powinna mieć złoty kolor. Kiedy grzanki będą gotowe, wysyp je na talerzyk.

Zabierz się za sos. Połącz majonez, sok z cytryny, musztardę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj trochę soli i pieprzu. Potem posiekaj umytą wcześniej sałatę i wymieszaj ją z połową sosu. Ułóż do miski, na sałatę połóż pokrojonego kurczaka, polej resztą sosu i posyp tartym parmezanem.

3.    Szybka sałatka z łososiem wędzonym

Jeśli chodzi o dania na Sylwestra – szybkie i tanie, to ta sałatka z łososiem wędzonym jest dokładnie tym, czego szukasz. Jest absolutnie przepyszna, jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut, a do tego nie kosztuje zbyt dużo. Zachwycisz gości – możesz być tego pewna.

Składniki:

  • 150 g łososia wędzonego (może być sałatkowy),
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1,5 jabłka,
  • koperek (może być mrożony, ale raczej nie suszony),
  • kilka łyżek majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Łososia należy pokroić w małe kawałeczki. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, obierz jabłko i też pokrój. Wszystko razem wymieszaj, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz odsączony z zalewy groszek konserwowy. Wrzuć kilka łyżek majonezu, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj obficie koper. Wymieszaj i gotowe.

Ciepłe dania na Sylwestra – jakie przygotować?

W ten wyjątkowy dzień świetnie sprawdzają się wygodne, małe i ciepłe przekąski, które nie spowodują natychmiastowego poczucia wypełnienia żołądka. Oczywiście jeśli chciałabyś, aby na stole pojawiło się także coś bardziej treściwego, to nie ma problemu – coś ci podpowiemy. Oto najlepsze ciepłe dania na Sylwestra w domu:

1.    Minihamburgery

To danie, które zniknie ze stołu niemal błyskawicznie! Uwielbiane przez wszystkich minihamburgerki to świetny sposób na połączenie ciepłego dania z wygodą przekąsek. Jak je zrobić?

Składniki na ciasto:

  • 160 ml ciepłej wody,
  • 95 g mleka w proszku,
  • 1 jajko,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • odrobina sezamu do posypania,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 duże łyżeczki cukru,
  • 9 g świeżych drożdży,
  • 1,5 łyżki masła.

Wymieszaj mleko w proszku z wodą, dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj wszystko i odstaw w cieple miejsce na 10 minut. Potem dodaj szklankę mąki, sól, jajko o znowu wszystko dokładnie wymieszaj. Powolutku dodawaj kolejne porcje mąki i zacznij ugniatać ciasto. Kiedy będzie już gotowe, odstaw je na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ostatni etap to formowanie z ciastka kulek o średnicy około 3-4 cm – po uformowaniu należy je troszkę rozpłaszczyć, a następnie znowu odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie posmaruj bułki białkiem lub mlekiem, posyp sezamem i piecz przez około 12 minut (170 stopni).

Pozostałe składniki:

  • 310 g wołowiny dobrej jakości,
  • 1 cebula do mięsa i 1 cebula do burgerów,
  • sól i pieprz,
  • przyprawa do mięsa mielonego – według uznania,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pomidor,
  • ogórek,
  • sałata,
  • ketchup,
  • sos czosnkowy.

Przygotowanie:

Najpierw pokrój cebulę na bardzo małą kostkę. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, mięso i wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj kuleczki o średnicy 6 centymetrów (nie martw się, ze są za duże – zmniejszą się w trakcie smażenia) i zacznij smażyć je na rozgrzanym tłuszczu. Pokrój też pomidory, ogórki i cebulę. Następnie zupełnie standardowo rób burgery, pamiętając, żeby dolną część bułki smarować ketchupem, a górną sosem czosnkowym. Minihamburgerki przebijaj wykałaczkami.

2.    Papryki faszerowane

W kategorii „ciepłe dania na Sylwestra” popularne są także faszerowane papryki. Jak je przygotować?

Składniki:

  • 4 duże papryki,
  • 360 g mielonego mięsa dobrej jakości,
  • 1 duży pomidor,
  • 120 g żółtego sera – startego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2,5 łyżki koncentratu z pomidorów,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 100 g ryżu – jeden woreczek,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • tymianek do smaku,
  • słodka papryka do smaku,
  • oregano do smaku.

Przygotowanie:

Najpierw ugotuj ryż – pamiętaj, że nie powinien być rozgotowany albo klejący. Pokrój cebule i zeszklij ją na patelni, potem dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołóż mięso i wszystko razem smaż. Dodaj sól, pieprz, przyprawy, natkę pietruszki oraz koncentrat pomidorowy. Smaż około 3 minuty, po czym dorzuć na patelnię ugotowany ryż. Wyłóż całość do miski i poczekaj, aż farsz lekko ostygnie – wtedy dodaj jajko. Wymieszaj wszystko i włącz piekarnik – powinien nagrzać się do 200 stopni.

Zabierz się za papryki. Przekrój je na połowy i pozbądź się zawartości. Wnętrze wysmaruj oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem, wrzuć farsz. Na sam wierzch nałóż plaster pomidora i piecz przez 40 minut. Po tym czasie posyp papryki serem i piecz przez kolejne 5 minut. Gotowe!

3.    Nuggetsy

Bardzo proste potrawy na Sylwestra w domu to także nuggetsy. Są równie uwielbiane, jak minihamburgerki i równe szybko znikają ze stołu – przygotuj więc ich odpowiednią ilość. Oto przepis na około 20 sztuk.

Składniki:

  • około 0,7 kilograma udka z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 2,5 łyżki mąki pszennej,
  • 7 łyżek bułki tartej,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

Najpierw musisz bardzo dokładnie umyć i oczyścić udka z kurczaka – pozbądź się wszelkich kości, żyłek i błonek. Następnie pokrój mięso na równe paseczki i na chwilę odstaw.

Przygotuj trzy talerze. Na jeden wlej jajko (wymieszaj jej z solą i papryką), na drugi mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Na patelnię wlej olej – musi zakrywać dno. Każdy kawałek kurczaka mocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec z bułce tartej. Smaż około 3-4 minut na złoto, z każdej strony.

Uwaga! Po zdjęciu z patelni warto nuggetsy na chwilę wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

4.    Minipizze

Pozostając w temacie „dania na Sylwestra – szybkie i tanie”, podajemy ci przepis na minipizze. Warto zrobić tę potrawę szczególnie jeżeli zapraszamy też tych najmłodszych gości.

Składniki na ciasto:

  • 210 ml wody,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 8 suszonych drożdży,
  • 25 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 100 g mąki orkiszowej,
  • 200 g mąki pszennej.

Składniki na resztę dania:

  • 230 ml przecieru pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 10 listków bazylii,
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano,
  • odrobina pieprzu,
  • 300 g startego sera.

Przygotowanie:

Wlej do wody ciepłą wodę, wsyp cukier i drożdże. Wymieszaj i wstaw do ciepłego miejsca na 10 minut, potem dodaj oba rodzaje mąki, sól i oliwę. Wyrób ciasto na gładkie. Odstaw całość w ciepłe miejsce na godzinę.

Kolejny krok to już przygotowanie samego farszu. Wymieszaj przecier pomidorowy z oliwą i przyprawami. Po przygotowaniu sosu włącz piekarnik na 220 stopni. Kiedy już się nagrzeje, podziel ciasto na około 14 części i rozwałkuj je. Połóż na blachę (na papierze do pieczenia), nałóż po 2 łyżki sosu i posyp serem. Potem już tylko piecz około 10 minut.

Uwaga! Minipizze możesz oczywiście dowolnie urozmaicać. Jeżeli tylko masz ochotę, możesz nałożyć na nie kawałeczki kiełbasy, wędliny, małe pomidorki (np. koktajlowe), paprykę, ogórki… na co tylko masz ochotę. W wersji imprezowej bardzo dobrym pomysłem jest z kolei przygotowanie minipizzy w różnych wariantach: np. cztery sztuki z papryką, cztery z szynką parmeńską, cztery z serem pleśniowym, cztery z oliwkami itd.