Kuchnia i Dieta

Karnawał to idealny czas na zaproszenie znajomych i zorganizowanie imprezy do późnych godzin nocnych. Jednak aby goście rzeczywiście cieszyli nas długo swoim towarzystwem, trzeba ich nakarmić. Nie masz przepisów? To żaden problem! Mamy dla ciebie przepisy na najlepsze przekąski karnawałowe – na ciepło i na zimno.

Karnawałowe przekąski na ciepło: przepisy

Faszerowane pomidory w dwóch wersjach

Nie ma chyba lepszego dania na karnawał, niż właśnie faszerowane pomidory. Są lekkie, pyszne, a do tego w idealnych porcjach – zjedzenie jednej na pewno nie poskutkuje ociężałości czy „wypchnięciem” brzucha. Mamy dla ciebie aż dwa pomysły na faszerowane pomidory – w wersji mięsnej i wegetariańskiej.

Wersja mięsna

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 10 pomidorów – koniecznie dużych, najlepiej malinowych,
  • 250 g żółtego sera,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku (zależnie od wielkości),
  • zioła prowansalskie,
  • bazylia – suszone i świeża,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Zeszklij poszatkowane cebulę na patelni, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzuć mięso mielone i przyprawy (oprócz świeżej bazylii), wszystko usmaż, aż mięsko straci swój różowy kolor. Odłóż na bok do ostygnięcia.

Pomidory dokładnie wydrąż – rób to delikatnie, żeby ich nie uszkodzić. Wyłóż je na blaszkę.  2/3 startego sera dodaj do mięsnego farszu, dokładnie wymieszaj. Przełóż farsz do pomidorów, następnie posyp wszystko resztą sera. Potrawę piecz tuż przed podaniem (25 minut w temperaturze 180 stopni). Na koniec na każdym pomidorku połóż świeży listek bazylii.

Wersja bezmięsna

Składniki:

  • 10 dużych pomidorów malinowych,
  • 120 g kaszy kuskus,
  • 2,5 kulki mozzarelli,
  • 20 orzechów włoskich,
  • 1 garść pestek dyni,
  • nać pietruszki,
  • ser gouda.

Przygotowanie:

Pomidory przetnij na samej górze, delikatnie wyjmij farsz. Farsz przełóż do garnka – nie wyrzucaj go, tylko za pomocą blendera zrób z niego piękną, gładką masę, a następnie podgrzej. Kiedy będzie już gorąca, zalej nią kaszę kuskus i odstaw – kasza zacznie sama pęcznieć.

Mozarellę pokrój ma małe kawałki, orzechy i pestki poszatkuj i upraż na patelni, posiekaj również pietruszkę. Następnie wszystkie te składniki ze sobą wymieszaj i dodaj do gotowej kaszy. Napełnij pomidory farszem, następnie delikatnie posyp serem i pietruszką. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

Mięsne kąski + dip

Przekąski karnawałowe mają być pyszne i małe – goście nie mają przecież „wisieć” nad talerzami, tylko tańczyć się i bawić. Dlatego idealnie sprawdzą się mięsne kąski, które można moczyć w aromatycznym, ziołowym sosie.

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 5 dużych jajek,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • Skórka starta z jednej cytryny,
  • 10 dag tartego parmezanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Składniki do dipu:

  • 1 szklanka majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka jogurtu greckiego,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 6 łyżek posiekanego kopru,
  • 6 łyżek posiekanej bazylii,
  • 6 łyżek posikanego szczypiorku,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Najpierw oczyść piersi i pokrój je na małe kosteczki. Posyp je lekko solą i pieprzem. Do bułki tartej dodaj parmezan oraz skórkę z cytryny, jajka wlej na talerz i roztrzep widelcem. Kąski najpierw mocz w jajku, następnie w bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju.

Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą, gotowy dip wstaw na chwilę do lodówki – powinien być chłodny. Podawaj razem z gorącym mięsem.

Zapiekanki ze szpinakiem

Idealne przekąski na bal karnawałowy muszą mieć w sobie szpinak – to przecież klasyka, prawda? Dlatego koniecznie wypróbuj poniższego przepisu. To prawdziwy hit, więc na pewno aż kilkakrotnie zostaniesz zapytana o sposób przyrządzania.

Składniki:

  • 500 g liści szpinaku (może być to też szpinak mrożony),
  • 2,5 cebuli,
  • 120 g żółtego sera (najlepiej goudy),
  • 200 g sera feta,
  • odrobina gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka łyżek masła,
  • bagietka.

Przygotowanie:

Posiekaj wszystkie cebule (bardzo drobno), a następnie zeszklij ją na maśle. Kiedy cebula będzie już miękka, dodaj szpinak. Mieszając, czekaj na odparowanie wody – szpinak powinien zrobić się papkowaty. Gdy już taki będzie, przełóż go do miski, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, następnie dodaj pokruszony ser feta.

Bagietkę pokrój na kilka części i na pół. Wyjmij z każdej połówki odrobinę wnętrza, następnie wypełnij farszem i posyp serem. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz tak długo, aż ser się rozpuści. Podawaj oczywiście na gorąco!

Faszerowane pieczarki

Czy ty tez masz wrażenie, że dania na karnawał to wszystkie te z farszem? I słusznie – to właśnie one „schodzą” najszybciej i cieszą największym zainteresowaniem gości. Dlatego nasza kolejna propozycja to faszerowane pieczarki – palce lizać!

Składniki:

  • 800 g pieczarek (koniecznie dużych!),
  • 50 g startej mozzarelli,
  • 2 cebule,
  • natka pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 jajka,
  • kilka łyżek masła,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Pieczarki wyczyść, ale nie myj. Jeśli wciąż nie wyglądają na czyste, obierz je ze skórki – danie musi być estetyczne. Wytnij z nich nóżki (dość głęboko, ale nie tak, by zrobić dziurę w kapeluszu).  Masło rozpuść na patelni, następnie zacznij smażyć pokrojone nóżki grzybów, poszatkowaną paprykę czerwoną, przeciśnięty przez paprykę czosnek, pokrojoną cebulę. Na koniec wrzuć tylko posiekaną pietruszkę i odłóż farsz na talerz, do wystygnięcia. Gdy będzie już zimny, dodaj do niego jajka, ser mozzarella, pieprz i sól do smaku. Taką masą wypełnij pieczarki i włóż na kilkanaście minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Przekąski karnawałowe na zimno – co podać?

Oczywiście poza ciepłymi daniami, na stole muszą znaleźć się też przekąski karnawałowe na zimno. Mamy dla ciebie kilka przepisów na takie, dla których goście na pewno oderwą na chwile nogi od parkietu. Oto one!

Roladki z łososia

Składniki:

  • 20 g wędzonego łososia – koniecznie w plasterkach,
  • ½ cytryny,
  • 1 pęczek koperku,
  • 0,5 łyżeczki chrzanu,
  • 45 dag twarożku kremowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki gęstej śmietany.

Przygotowanie:

Rozłóż plastry łososia, delikatnie skrop je sokiem z cytryny, sos rozprowadź dłonią. Ukręć twaróg ze śmietaną, następnie dodaj do masy pokrojony na drobno koper, dorzuć też chrzan. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw pieprzem i solą, następnie – bardzo delikatnie – rozprowadzaj masę na łososiu. Kolejny krok to zawijanie łososia w roladki (dość mocno ściśnięte). Kiedy to zrobisz, wrzuć danie do lodówki. Po około godzinie lub dwóch możesz pokroić roladę na małe kawałki i podać. Roladki z łososia warto udekorować szczypiorkiem albo pietruszką.

Śledzie po kaszubsku

Wśród twoich gości na pewno znajdzie się jakiś miłośnik śledzi – i nie ma się co dziwić, bo ryby te są naprawdę pyszne! Przekąski karnawałowe ze śledziem w roli głównej to na przykład przepyszne śledzie po kaszubsku. Jak je zrobić?

Składniki:

  • 10 płatów śledziowych.
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu,
  • 6 łyżek octu,
  • 400 g koncentratu pomidorowego,
  • 3 cebule,
  • 10 suszonych śliwek,
  • około 15 łyżek oleju roślinnego,
  • 4 ogórki kiszone (najlepiej domowe),
  • 4 ziela angielskie,
  • pieprz,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 3 listki laurowe.

Przygotowanie:

Śledzie włóż do miski i zostaw je tak na cały dzień, kilkakrotnie zmieniając wodę, dzięki czemu wypłucze się z nich nieco soli. Następnego dnia musisz je wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe kawałeczki. Przełóż śledzie do szklanej miski i zalej je octem, po czym zostaw na około 40 minut.

W czasie, gdy śledzie będą moczyć się w occie, ty zabierz się za cebulkę – pokrój ją w piórka. Rozgrzej olej na patelni i zacznij smażyć cebulę, rób to około 10 minut, po czym dodaj wszystkie przyprawy. Następnie posiekaj suszone śliwki, wrzuć je do cebuli z przyprawami i wszystko razem smaż przez około 5 minut.

Ogórki pokrój w kostkę, dorzuć je do cebuli i śliwek wraz z ketchupem oraz koncentratem pomidorowym. Po przesmażeniu ostudź wszystko i układaj w misce płatami – raz farsz, raz śledzie. Podawaj schłodzone.

Paluszki francuskie

Są chrupiące, delikatne i aromatyczne – czyli takiej, jakie powinny być idealne przekąski na karnawał. Jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś paluszków francuskich albo już zapomniałaś, jak się je przygotowuje, to żaden problem – podpowiemy ci!

Składniki:

  • 1 sztuka ciasta francuskiego,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Rozwiń ciasto francuskie, niech pozostanie na papierze do pieczenia. Posyp je dokładnie wszystkimi przyprawami. Przekrój ciasto na dwie części, następnie jedną połóż na drugą. Potem już tylko przetnij kawałki na wąskie paski i je ze sobą skręć. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Sałatka makaronowa z boczkiem

Skoro omawiamy dania na karnawał, to nie może oczywiście zabraknąć sałatki. Na wyjątkowe imprezy polecamy równie wyjątkową sałatkę, czyli tę makaronową, z dodatkiem wędzonego boczku. Oto, jak ją przyrządzić.

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 150 g mocno wędzonego boczku,
  • 3,5 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego),
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 pęczek kopru,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Makaron ugotuj i przelej zimną wodą. Boczek pokrój w kosteczkę, następnie wrzuć na patelnię. Pamiętaj, że musi on być dobrze wysmażony – ostatecznie ma być chrupiący i bardzo ciemny. Posiekaj koper, seler i paprykę również pokrój w małej kostki. Wymieszaj ze sobą składniki w dużej misce.

Zabierz się za przygotowywanie sosu do sałatki. Majonez wymieszaj z jogurtem, dolej ocet, sól, pieprz. Przeciśnij czosnek przez praskę i także dodaj go do sosu. Wymieszaj, a następnie połącz ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

Sałatkę podawaj na zimno, możesz ją udekorować pietruszką albo szczypiorkiem.

Ślimaczki

Ślimaczki z ciasta francuskiego to najprostsze przekąski karnawałowe, jakie tylko można sobie wyobrazić. Prostota to jednak ich nie jedyna dobra cecha – są też po prostu obłędnie pyszne. Oto, jak je przygotujesz.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 10 plastrów żółtego sera,
  • 10 plastrów szynki,
  • Łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 6 łyżek ketchupu,
  • 1,5 łyżeczki oregano,
  • 1,5 łyżeczki bazylii,
  • 2 łyżki majonezu.

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj sos – w tym celu wymieszaj majonez, ketchup oraz przyprawy. Rozwinięte ciasto francuskie posmaruj powstałym sosem, a potem poukładaj na nim najpierw ser, potem szynkę. Całość zroluj, a następnie pokrój na kawałeczki o szerokości około 2 centymetrów. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Ślimaczki z szynką i serem najlepiej smakują, gdy moczy się je w czosnkowym dipie!