Kuchnia gruzińska jest niewątpliwie jedną z tych najbardziej aromatycznych i smakowitych. Uwielbiamy nie tylko chaczapuri czy chinkali, ale również soczyste mięso w różnych odsłonach. Propozycją łatwego w przygotowaniu dania, które stanowi kwintesencję gruzińskiego smaku, jest odżachuri.
Podstawowymi składnikami odżachuri są: pieczone mięso, ziemniaki oraz cebula, jednak nie musisz się do nich ograniczać i możesz skorzystać z naszych propozycji na urozmaicenie tego dania. Odżachuri z pewnością może grać pierwsze skrzypce na rodzinnym obiedzie. Zatem jak je przygotować?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do przygotowania tego dania niezbędna będzie patelnia żeliwna lub z grubym dnem. Rozgrzej ją dużym ogniu, następnie połóż na nią mięso. Zacznij od kawałków, które posiadają najwięcej tłuszczu. Mięso zarumień (powinno smażyć się około 6 minut). Następnie przełóż je do miski.
Na tłuszczu, który pozostał na patelni, usmaż pokrojoną wcześniej w krążki cebulę. Dodaj ją do mięsa i na tę samą patelnię wyłóż obrane, pokrojone na grube kawałki ziemniaki oraz posiekaną w paski paprykę i podsmaż przez kilka minut, do momentu aż ziemniaki zmiękną. Następnie mięso i cebulę wyłóż z powrotem na patelnię, na której znajdują się warzywa i wszystko dokładnie wymieszaj ze sobą. Posyp solą i pieprzem do smaku. Smaż jeszcze przez chwilę na średnim ogniu, mieszając danie co jakiś czas.
Przed podaniem udekoruj odżachuri za pomocą pestek granatu i świeżą kolendrą. Podawaj w towarzystwie czerwonego półwytrawnego wina Marani Gemieri.