Sezon na truskawki ruszy lada moment! Te pyszne owoce bogate są m.in. w witaminę C, żelazo oraz wapń. Można spożywać je w postaci np. koktajli, ale równie świetnie sprawdzą się jako… dodatek do sałatek!
Składniki:
Dressing:
Sposób przygotowania:
Szpinak, rukolę i truskawki umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Awokado obierz i pokrój w drobną kostkę. Ser feta pokrój w kostkę, a czerwoną cebulę w piórka.. Przygotuj dressing – wszystkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie w miseczce. Wrzuć warzywa oraz owoce do jednej miski. Polej dressingiem i wymieszaj. Upraż słonecznik na suchej patelni i dodaj go do sałatki. Opcjonalnie możesz wzbogacić sałatkę także o listki mięty.
Podawaj w towarzystwie białego półsłodkiego wina Marani Alzani Valley o delikatnym aromacie melona oraz pigwy.