Jesienią do naszego menu dołączają grzyby oraz sezonowe warzywa, takie jak dynia, burak, bakłażan czy cukinia. To doskonałe źródła witamin i składników odżywczych, dlatego nie może zabraknąć ich w kuchni. Sprawdźcie nasz przepis na pyszny jesienny obiad - dyniowe gnocchi z sosem kurkowym!
Składniki na dyniowe gnocchi:
Składniki na sos:
Przygotowanie:
Dynię obierz i pokrój w kostkę. Gotuj na parze przez 20 minut, aż warzywo zmięknie. Za pomocą tłuczka do ziemniaków, utrzyj dynię na gładkie purée. Wyłóż na talerz z ręcznikiem kuchennym i rozprowadź na nim purée z dyni, aby je odsączyć.
W misce wymieszaj ze sobą purée z dyni, odsączoną ricottę, drobno starty parmezan, lekko ubite jajko, ¼ łyżeczki soli i odrobinę czarnego pieprzu. Gdy składniki się połączą, dodaj mąkę i mieszaj masę drewnianą łyżką, aż do momentu powstania miękkiego ciasta.
Posyp blat mąką, następnie wyłóż ciasto i pokrój je na 4 kawałki. Z każdego kawałka uformuj rulon i pokrój go na ok. 2 centymetrowe kawałki. Na każdym kawałku odciśnij widelec, aby powstał charakterystyczny dla gnocchi wzór.
W dużym garnku zagotuj wodę i posól ją. Wrzucaj gnocchi partiami i gotuj przez 1-2 minuty, do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmij łyżką cedzakową i ugotuj pozostałe partie.
Przygotuj sos – umieć masło i oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy masło zacznie się rumienić, dodaj umyte, oczyszczone i pokrojone kurki oraz posiekaną cebulę. Smaż do uzyskania złotego koloru – około 8 minut. Następnie dodaj śmietanę i gotuj sos jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Podsmaż gnocchi, następnie dodaj jeszcze jedną łyżkę masła oraz liście szałwii. Smaż około 1-2 minuty. Przygotowany wcześniej sos dodaj do gnocchi i gotuj jeszcze przez chwilę, aż składniki się ze sobą połączą. Tak powstałe danie wyłóż na talerze i posyp startym parmezanem.
Dyniowe gnocchi z sosem kurkowym podawaj w towarzystwie białego wytrawnego wina Marani MTSVANE.