Kuchnia i Dieta

Gruzja jesienią obfituje w piękne kolory i niesamowite krajobrazy. W czasach, gdy podróżowanie jest utrudnione, możemy przenieść się do krainy wina poprzez kuchnię. Świetną propozycją na obiad będzie tradycyjne gruzińskie danie – lobio z czerwonej fasoli.

Składniki:

  • 350g czerwonej fasoli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 80g orzechów włoskich
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • garść świeżej kolendry

Przygotowanie:

  1. Fasolę wsyp do miski i wlej 3 szklanki wody. Pozostaw na noc.  Następnego dnia przepłucz fasolę i umieść ją w garnku. Wlej do niego 5 szklanek wody i dodaj liście laurowe. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj częściowo pod przykryciem, aż fasola zmięknie – może potrwać to ok. 1,5 godziny.
  2. W tym czasie na patelni rozpuść masło i usmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj drobno posiekany czosnek. Gotuj jeszcze przez minutę, a następnie zdejmij z ognia.
  3. Gdy fasola będzie już miękka, upewnij się, że w garnku pozostało około 1/2 szklanki wody z gotowania. Jeśli jest więcej – odlej nadmiar. Następnie rozgnieć fasolę za pomocą tłuczka do ziemniaków lub łyżki. Możesz rozgnieść całą fasolę lub część pozostawić w całości. Dodaj do garnka koncentrat pomidorowy oraz podsmażoną wcześniej cebulę. Gotuj na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodaj orzechy włoskie, sól i przyprawy. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą.
  4. Lobio podawaj na zimno lub na ciepło, skropione oliwą z oliwek i posypane świeżą kolendrą. To danie świetnie będzie komponować się z gruzińskim białym półwytrawnym winem, np. Marani Tbilisuri.