Kuchnia i Dieta

Gruzja obfituje w smaki jedyne w swoim rodzaju. Popularne chaczapuri czy chinkali to jednak nie wszystko, co ma do zaoferowania kuchnia kaukaska. Mniej znanym, ale równie fantastycznym daniem jest aczma, czyli gruzińska wersja popularnej lasagne.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 300ml wody
  • 1kg mąki pszennej
  • 1,5kg sera imeretyńskiego lub  mieszanki serów – mozzarelli, fety i ricotty
  • 300g masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W małej misce wymieszaj jajka z solą i ciepłą wodą. Do dużej miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek i wlej mieszankę jajeczną. Delikatnie wymieszaj. Dodaj olej i zagnieć gładkie elastyczne ciasto, przypominające te na makaron. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto na około 20 minut. W tym czasie zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.

Ciasto podziel na 8 części – 7 jednakowych i jedną większą. Rozpuść masło i lekko ostudź, a następnie posmaruj nim naczynie, w którym będziesz piec aczmę. Większą część ciasta rozwałkuj bardzo cienko na placek odrobinę większy od naczynia, a następnie wyłóż nim naczynie tak, aby nadmiar ciasta zwisał po jego bokach. Posmaruj roztopionym masłem i posyp częścią sera.

Kolejne blaty ciasta będą gotowane. Wlej wodę do dużego garnka, dodaj odrobinę soli i zagotuj. Przygotuj także dużą miskę z zimną wodą. Rozwałkowane ciasto włóż do gotującej się wody na około minutę, po tym czasie ostrożnie wyjmij ciasto, zanurz je w zimnej wodzie, a następnie włóż do durszlaka, aby nadmiar wody spłynął. Przełóż ciasto na ściereczkę i przykryj nią, aby je odsączyć.

Tak ugotowane ciasto połóż na warstwę sera, a następnie posmaruj masłem i posyp serem. Ser przykryj kolejną partią gotowanego ciasta i powtarzaj czynność z każdą kolejną warstwą, z wyjątkiem ostatniej. Ostatnia partia ciasta powinna być surowa, aby wierzch był chrupiący. Nadmiar ciasta, który został po bokach naczynia połącz z wierzchnią warstwą ciasta, zawijając ranty.

Aby po upieczeniu wygodniej dzielić danie na kawałki, pokrój lasagne jeszcze przed upieczeniem. Wierzch aczmy posmaruj masłem i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 30-40 minut, aż wierzch lasagne zacznie się rumienić.

Aczma idealnie będzie komponować się z gruzińskim czerwonym wytrawnym winem Marani Speravi Cabernet.