Kuchnia i Dieta

Kalendarzowa wiosna już jest z nami! To sezon na kolorowe, zdrowe posiłki pełne witamin i składników odżywczych. Jedną z prostych w przygotowaniu i pysznych propozycji, jest sałatka z granatem i kozim serem. Sprawdźcie nasz przepis!

Składniki:

  • 100g roszponki
  • 1/3 pomarańczy
  • 1/3 granatu
  • 150g koziego sera
  • 2 cebule szalotki
  • garść orzechów włoskich


Dressing:

  • 8 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli i pieprzu
  • pół łyżeczki miodu


Przygotowanie:
Roszponkę wrzuć do miski. Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w piórka, a nasiona granatu wydrąż. Kozi ser pokrój w grubą kostkę. Orzechy włoskie posiekaj i podpraż je chwilę na suchej patelni. Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj.


Przygotuj dressing. Do szklanki wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj miód i przypraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.
Wiosenną sałatkę podawaj z bagietką lub gruzińskim chlebkiem puri.

Świetnie będzie komponować się także z gruzińskim czerwonym półwytrawnym winem Marani Telavuri.