Kuchnia i Dieta

Długi weekend majowy to idealna okazja na spędzenie czasu w ogrodzie i wspólne grillowanie. Oprócz tradycyjnych dań, warto udać się w kulinarną podróż do Gruzji i wypróbować kaukaskie smaki. Poniżej przedstawiamy gruzińskie inspiracje idealne na grilla!

Szaszłyki po gruziński

Składniki:

  • 700g łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 2 cukinie
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj pokrojoną w grubą kostkę wieprzowinę, startą na tarce cebulę, sól i pieprz. Przykryj miskę folią i marynuj mięso przez co najmniej 2 godziny. Jeśli używasz drewnianych patyczków, namocz je w wodzie przez ok. 30 minut – w tej sposób uchronisz je przed przypaleniem na grillu. Pokrój w plastry cukinię, a pomidorki przekrój na pół. Z tak przygotowanych składników przygotuj szaszłyki i grilluj je około 15-20 minut, obracając co jakiś czas.

Gruziński sos satsebeli

Składniki:

  • 200g passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnki
  • 80g gruzińskiej przyprawy Adjika
  • garść świeżych ziół - pietruszki, kopru i kolendry
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Passatę wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Czosnek i zioła drobno posiekaj. Gdy przecier pomidorowy zgęstnieje, dodaj do niego czosnek i odrobinę soli. Gotuj jeszcze chwilę, a następnie zdejmij z ognia, dodaj świeże zioła i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

Kebab z grilla

Składniki:

  • 600g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 małe cebule
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Mięso włóż do miski i wymieszaj razem. Dodaj bułkę tartą, a następnie posiekaj zioła i dodaj je do miski. Wbij jajko i przypraw całość solą i pieprzem. Wszystkie składniki wyrabiaj rękoma do momentu, aż powstanie z nich jednolita masa. Patyczki namocz w wodzie przez około 30 minut. Z mięsa formuj podłużne kotleciki i nadziewaj je na patyczki. Tak powstałe kebaby połóż na lekko rozgrzanym grillu i piecz je przez około 10 minut, często obracając.

Do dań z grilla i wspólnego biesiadowania rodem z Kaukazu, idealnie sprawdzi się gruzińskie czerwone wytrawne wino Marani Saperavi Cabernet.