Długi weekend majowy to idealna okazja na spędzenie czasu w ogrodzie i wspólne grillowanie. Oprócz tradycyjnych dań, warto udać się w kulinarną podróż do Gruzji i wypróbować kaukaskie smaki. Poniżej przedstawiamy gruzińskie inspiracje idealne na grilla!
Składniki:
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj pokrojoną w grubą kostkę wieprzowinę, startą na tarce cebulę, sól i pieprz. Przykryj miskę folią i marynuj mięso przez co najmniej 2 godziny. Jeśli używasz drewnianych patyczków, namocz je w wodzie przez ok. 30 minut – w tej sposób uchronisz je przed przypaleniem na grillu. Pokrój w plastry cukinię, a pomidorki przekrój na pół. Z tak przygotowanych składników przygotuj szaszłyki i grilluj je około 15-20 minut, obracając co jakiś czas.
Składniki:
Przygotowanie:
Passatę wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Czosnek i zioła drobno posiekaj. Gdy przecier pomidorowy zgęstnieje, dodaj do niego czosnek i odrobinę soli. Gotuj jeszcze chwilę, a następnie zdejmij z ognia, dodaj świeże zioła i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Mięso włóż do miski i wymieszaj razem. Dodaj bułkę tartą, a następnie posiekaj zioła i dodaj je do miski. Wbij jajko i przypraw całość solą i pieprzem. Wszystkie składniki wyrabiaj rękoma do momentu, aż powstanie z nich jednolita masa. Patyczki namocz w wodzie przez około 30 minut. Z mięsa formuj podłużne kotleciki i nadziewaj je na patyczki. Tak powstałe kebaby połóż na lekko rozgrzanym grillu i piecz je przez około 10 minut, często obracając.
Do dań z grilla i wspólnego biesiadowania rodem z Kaukazu, idealnie sprawdzi się gruzińskie czerwone wytrawne wino Marani Saperavi Cabernet.