Kuchnia i Dieta

Wrzesień kojarzy nam się z końcem wakacji,  powrotem do szkół i pracy. W Gruzji wrzesień jest wyjątkowym miesiącem, ponieważ jest to czas Rtveli – święta związanego z winobraniem. Winogrona to nie tylko owoce, ale też liście których można użyć do zrobienia gruzińskiej wersji gołąbków.

Składniki:

  • 60 liści winorośli
  • pół kilograma mięsa mielonego
  • 120 g ryżu
  • 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki suszonej kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule

Przygotowanie:

  1. Umyj liście w zimnej wodzie i włóż do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Ułóż je w taki sposób, aby leżały rozwinięte, jeden na drugim. Gotuj przez 3-4 minuty. Kiedy się ugotują, wlej cały garnek (wodę i liście) do zlewu pełnego zimnej wody i pozwól liściom ostygnąć.
  2. Ugotuj ryż, następnie przesyp do sitka i polej zimną wodą, aby się nie kleił.
  3. Ugotowany ryż wraz z mięsem mielonym wrzuć do miski, dodaj drobno posiekany czosnek z cebulą, pół łyżeczki suszonej kolendry, łyżeczkę czerwonej papryki i sól, wymieszaj.
  4. Nadzienie podziel na mniejsze część i uformuj z nich paski o długości ok. 5-6cm.
  5. Ostrożnie połóż mokry liść winorośli na płaskiej powierzchni i umieść uformowane nadzienie u podstawy liścia. Zawijaj tak jak w przypadku zwykłych gołąbków.
  6. Po wykorzystaniu całego farszu i liści, ułóż przygotowane gołąbki warstwami w głębokim garnku. Upewnij się, że są one ułożone blisko siebie. Przykryj je talerzem i obciąż talerz cięższym przedmiotem.
  7. Do garnka wlej lekko posoloną, przegotowaną wodę do wysokości talerza.
  8. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez 30-35 minut.
  9. Smak Dolmy dopełni kieliszek półwytrawnego wina Marani. Kombinacja tego dania z gruzińskim winem Pirosmani, spotęguje smak i sprawdzi się idealnie podczas rodzinnego obiadu!