Kuchnia i Dieta

Obecny w każdej kuchni jest źródłem nieskończonej liczby inspiracji. Niektórzy twierdzą, że różnorodność jego form jest niezbędna, ponieważ każdy kształt przenosi inaczej smaki. Spaghetti, świderki, kokardki, kolanka... Kochają go dorośli i najmłodsi. Cieszy podniebienie podczas lunchowej przerwy, jest idealnym sposobem na udaną randkę i nieodłącznym kompanem spotkań z najbliższymi. Świetnie zgrywa się z sałatkami i sosami – wprost uwielbia towarzystwo wszelakich dodatków. Dania z nim są proste, a przede wszystkim – wyjątkowo pyszne!

Kiedy przychodzi ochota…

Nie raz w życiu opieramy się ze zrezygnowaniem o drzwi lodówki, refleksyjnie wpatrując się w jej wnętrze. Szukając kulinarnego szczęścia, powoli zerkamy w szuflady z warzywami, z nadzieją przeglądamy półki, jednak w naszej głowie nie pojawia się żaden genialny pomysł. Nie raz zapominamy, że to co najlepsze, kryje się często w prostych przepisach. Wystarczy, aby zawsze w domowej półce znalazł się jeden produkt, który można przygotować na tysiące sposobów – makaron! Stanowiący idealną bazę, kochający wszelkie wariacje, wybitnie smakujący ze słodkimi i słonymi dodatkami. Lista możliwości jest nieskończona – od najprostszego aglio olio, poprzez zapiekankę ze wszystkiego co znajduje się w naszych zapasach, aż do deserowego makaronu z owocami. Bądźmy przygotowani!

Najważniejsze jest spotkanie…

Jedzenie jest doskonałym towarzyszem w budowaniu relacji. Rozmowa przy stole, wspólne biesiadowanie to idealny sposób na relaks, pielęgnowanie przyjaźni i delektowanie się wolnym czasem w gronie najbliższych. Gotowanie zbliża ludzi, jest kreatywną formą spędzania wolnego czasu, a co więcej – zawsze kończy się nagrodą. Bo czy jest coś lepszego niż uwieńczenie dnia przy talerzu aromatycznego spaghetti przyrządzonego z bliską osobą? Z roku na rok przybywa sympatyków/fanów makaronowej uczty – nie dziwi więc fakt, że na jego cześć, dzięki inicjatywie 40 producentów z całego świata ustanowione zostało święto. Od 1994 roku, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu.

Makaron i basta!

Dziś już wiadomo, że makaron nie tylko pozwala urozmaicić codzienną dietę, ale jest szybki w przygotowaniu oraz doskonale przyjmuje smak wszelkich potraw. Bez względu na to z jakimi dodatkami postanowimy go przyrządzić, warto wybierać ten z najlepszej jakości pszenicy. Proces produkcji makaronu wymaga lat doświadczeń i sprawdzonych sposobów – makarony Lubella  produkowane są od przeszło 140 lat i cieszą podniebienia sympatyków makaronowych uczt.

Miłość do makaronu niejedno ma imię, a jeszcze więcej kształtów (w niebieskich opakowaniach Lubelli kryje się ich aż 30!) – dania z jego udziałem mogą towarzyszyć nam podczas śniadania, obiadu jak i kolacji. Specjalnie dla Was, z okazji Dnia Makaronu Lubella przygotowała dwa pyszne i proste przepisy, które pozwolą wyczarować smaczne i efektowne dania. To jak? Gotowi na świętowanie?

Tak jak lubicie!

PRZEPISY OD LUBELLA NA PYSZNE MAKARONOWE DANIA

Sałatka z makaronem mini świderki

Składniki:

•    400g makaronu Lubella mini świderki

•    mix sałat

•    1 awokado

•    150 g pomidorków koktajlowych

•     garść orzechów

•    2 łyżki oliwy z oliwek, sól/pieprz

 

Przygotowanie:

1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miski.

2. Awokado pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe przekroić na pół i dodać do makaronu.

3. Następnie dodać posiekane orzechy. Całość skropić oliwą z oliwek, dodać garstkę mix sałat a na koniec doprawić solą i pieprzem.

Spaghetti z kurczakiem w sosie pomidorowo paprykowym

Składniki:

•    500 g makaronu Lubella spaghetti

•    300g piersi z kurczaka

•    3 papryki (po jednej z każdego koloru - czerwona, żółta i zielona)

•    3 pomidory malinowe

•    1 cebula

•    olej do smażenia

przyprawy:

•    1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

•    1 łyżeczka suszonek bazylii

•    sól/pieprz

•    kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu .

2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, szczyptę soli, pieprzu i dalej smażyć.

4. Do usmażonego kurczaka dodać pokrojone w kostkę papryki. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem, całość wymieszać.

5. Na koniec dodać makaron i listki świeżej bazylii.