Dynia to prawdziwa królowa jesiennego sezonu. To wyjątkowe warzywo, z którego możemy przygotować zupy, potrawy wytrawne, przetwory a nawet… przepyszne desery! Jest również symbolem święta Halloween, które zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Aby uniknąć psikusów wyrządzanych przez dzieciaki przebrane za najróżniejsze potwory, proponujemy przygotować alternatywę dla gotowych słodyczy, a mianowicie zapas pysznych dyniowych babeczek z kremowym serkiem.
Dynia to jedno z niewielu warzyw sezonowych, które idealnie komponuje się z daniami ciepłymi, jak i podawanymi na zimno. Można przygotować mnóstwo propozycji z jej udziałem, zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Wyjątkowym smakiem charakteryzują się także desery z dodatkiem dyniowego miąższu oraz prażonych pestek. Królowa jesiennych warzyw kojarzy się nam również z Halloween, które szczyt popularności osiągnęło w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.
Trick - or – treat? To zdecydowanie najczęściej wypowiadane słowa w nocy 31 października. W naszym kraju również coraz częściej możemy usłyszeć: „cukierek albo psikus?” Pytanie to zadawane jest przez straszne czarownice i upiory, krwiożercze wampiry oraz wałęsające się po okolicy kościotrupy. W tym dniu postacie z horrorów zapełniają ulice w poszukiwaniu słodyczy… I biada tym, którzy nie są przygotowani! Dzieciaki to prawdziwi eksperci w płataniu psikusów. Dlatego przedstawiamy przepis na dyniowe babeczki, które zaspokoją słodkie potrzeby nie tylko małego, ale nawet całkiem dorosłego potwora!
Składniki (ciasto na 15 szt.) :
175 g cukru drobnego Cukier Królewski
85 g miękkiego masła
2 jajka
215 g purée z dyni
100 ml mleka
140 g mąki pszennej
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Składniki na krem:
200 g cukru pudru Cukier Królewski,
300 g serka śmietankowego,
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do dekoracji:
Cukier kandyz Cukier Królewski
Sposób przygotowania:
Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników. Do purée z dyni dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii. Oddzielnie mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty - mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z purée oraz suchych składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175oC przez 20-30 min. Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
*Aby przygotować purée z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200oC przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ oddzielić od skórki łyżką, odsączyć go z wody i zmiksować na gładko.
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce. Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru kandyz.
Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.