Kuchnia i Dieta

W zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi  i potrzebami naszego organizmu układamy menu. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu jak zmienic swój jadłospis sprawdź nasze propozycje na wiosenne sałatki.

Sałatka z granatem i serem pleśniowym

Składniki:

  • 1 opakowanie rukoli
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g ulubionego sera pleśniowego
  • 1 granat
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Rukolę umyj i pozostaw do wyschnięcia. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ser pleśniowy i pokrój w kostkę a gruszkę w małe plasterki. Całość przełóż na talerz i posyp ziarnami granatu. Oliwę, ocet i miód wymieszaj ze sobą. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę. Podawaj z lekkim białym winem Marani Tvishi.

Sałatka z krewetkami

Składniki:

  • 250 g małych krewetek
  • 4 awokado
  • 1 seler naciowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki koperku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Miąższ z awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Posiekaj koperek, seler naciowy oraz czosnek. Przełóż przygotowane składniki do jednej miski i wymieszaj z ugotowanymi krewetkami. Dodaj majonez (lub jogurt) oraz pieprz i sól do smaku.  Podawaj w łupinach awokado.

Sałatka grecka

Składniki:

  • 1 opakowanie sera feta
  • 2 średnie pomidory
  • 1 zielona papryka
  • 1 świeży ogórek
  • 1 cebula
  • 1 czarne oliwki
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Obierz ogórka a następnie pokrój w kostkę wraz z papryką, pomidorami i serem fetą. Cebulę pokrój w półksiężyce. Składniki przełóż do miski. Dodaj oliwki, posyp oregano, polej oliwą a następnie wymieszaj. Gotowe!

 

O Marani:

Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/