Kuchnia i Dieta

Wraz ze zbliżającą się Majówką, czas rozpocząć sezon grillowy. California Prune Board przygotowała z tej okazji dwie wyjątkowe, wytrawne inspiracje kulinarne. Dla miłośników ryb proponujemy przepis na soczyste szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską, drugą inspiracją jest burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską.

Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską

4-6 porcji.
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 4-5 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 4 czubate łyżki ugotowanej, jasnej kaszy quinoa (około 1/2 szklanki suchej)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej soli
  • świeżo mielony pieprz czarny do smaku
  • szczypta chilli do smaku
  • łyżka sosu sojowego
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • bułka tarta (najlepiej orkiszowa)

Do podania :

  • liście sałaty
  • rukiew wodna/kolendra
  • soczysty pomidor
  • rzodkiewki
  • ogórek zielony
  • koperek
  • jogurt naturalny roślinny
  • chilli/pieprz czarny lub inne przyprawy które lubisz
  • bułki orkiszowe okrągłe

Przygotowanie:

Kaszę quinoa podpraż w suchym garnku, zalej wodą w proporcji 1:2 i ugotuj do miękkości. Orzechy i śliwki poszatkuj, podpraż na łyżce masła klarowanego z dodatkiem soli wędzonej, pieprzu i chilli. Awokado obierz, przełóż do miski i zgnieć dokładnie widelcem. Obierz czosnek, poszatkuj go na drobno i dołóż do awokado. Dodaj prażone orzechy ze śliwką, ugotowaną quinoa, sos sojowy i 3-4 łyżki bułki tartej, tak żeby z masy można było formować kotlety. Wszystko wymieszaj, rękoma uformuj burgery, obtocz porządnie w bułce tartej i podsmaż z obu stron na maśle klarowanym. Na rozgrzanej po smażeniu burgerów patelni podsmaż przekrojone na połówki bułki. Spody posmaruj jogurtem roślinnym, włóż plaster pomidora, usmażonego burgera, liście sałaty, świeżą rzodkiewkę i ogórka do smaku, polej z wierzchu jogurtem wymieszanym z pieprzem i na przykład z poszatkowanym koperkiem lub świeżą kolendrą. Podawaj na ciepło, świeże są zawsze najlepsze!

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

5 porcji 
Czas przygotowania:10 min. + czas marynowania: 1 godz.

Składniki:

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki mirinu - słodkie wino ryżowe
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka startego czosnku
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżki płatków chilli
  • 1 kg filetów z łososia pociętych w  1,5 cm kostkę
  • 20 śliwek kalifornijskich
  • 10 patyczków do szaszłyków namoczonych w wodzie

Sos:

  • 4 śliwki kalifornijskie
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/2 szklaki wody
  • 1 łyżka płatków chili

Przygotowanie:

Sos: wszystkie składniki sosu blendujemy

Marynata: Sos sojowy, mirin, imbir, czosnek, miód i olej sezamowy mieszamy w misce, aż miód się rozpuści. Umieszczamy łososia w marynacie i schładzamy minimum godzinę.
Łososia i śliwki nadziewamy na patyczki bambusowe. Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym i natłuszczonym grillu. Smażymy po 4 min z każdej strony smarując pozostałą marynatą. Serwujemy natychmiast.