Kuchnia i Dieta

Wiosna to doskonały czas aby zmienić swoje nawyki żywieniowe na bardziej zdrowe. Obfituje bowiem w sezonowe owoce i warzywa, które są bogactwem witamin i minerałów. Jednym z warzyw, na które szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę w naszej diecie są szparagi. Są doskonałym źródłem wielu przeciwutleniaczy, są niskokaloryczne i proste do przyrządzenia. W połączeniu z łososiem bogatym w kwasy omega-3 tworzą danie idealne! Sprawdź nasz przepis.

Łosoś ze szparagami

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 1 pęczek szparagów
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • Pieprz i sól do smaku
  • Białe wytrawne wino

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Masło roztop w mikrofali, a następnie wymieszaj z cukrem. Dodaj pozostałe składniki takie jak: musztarda, miód i sos sojowy i wymieszaj. Obierz szparagi, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. W międzyczasie dopraw łososia solą i pieprzem i smaż 4 minuty z każdej strony. Następnie posmaruj sosem miodowo-musztardowym i wstaw do piekarnika na 5 minut. Podawaj z pieczonymi szparagami i białym wytrawnym winem Kondoli Rkatsiteli Marani, które podkreśli smak potrawy!
Smacznego!

 

Tematy: