Po wielu chłodnych miesiącach nastąpiło upragnione lato. W okresie wakacyjnym pojawia się jednak inny problem – upały osłabiają nasz apetyt. Wyczerpani wysoką temperaturą nie mamy ochoty przygotowywać skomplikowanych, gorących posiłków. Jakie dania mogą okazać się najlepszymi, letnimi przysmakami? Oczywiście sałatki! Jakich produktów warto użyć podczas ich przygotowania oraz czy jest to jedyna słuszna obiadowa decyzja? Sprawdźcie sami!
Jadłospis w upalne dni powinien obfitować w lekkie i niskoprzetworzone produkty. Lato to w końcu idealny moment na zakup pysznych, świeżych warzyw, np. ogórka, papryki, czy sałaty. W ciepłą, słoneczną porę do tworzenia posiłków warto wykorzystać również chude mięso, które doda nam energii na cały dzień, a także czosnek! Jego smak nie kojarzy się co prawda z orzeźwieniem, jednak ma on właściwości poprawiające krążenie krwi i pobudzające do naturalnego chłodzenia. Musimy też pamiętać, że w okresie letnim organizm człowieka potrzebuje znacznie mniej kalorii. Gorące wakacje powitajmy więc w towarzystwie pysznych sałatek, lekkich włoskich pierożków i sakiewek przygotowanych z ciasta filo!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kabanosy, oliwki, suszone pomidory oraz ser camembert kroimy na mniejsze kawałki. Roszponkę myjemy i osuszamy. Następnie przekładamy ją do miski i dodajemy pokrojone składniki. Zalewę z suszonych pomidorów doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem skrapiamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
Składniki:
200 g szynki (np. z beczki JBB Bałdyga)
Sposób przygotowania:
Tortellini gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Paprykę, ogórka, żółty ser i szynkę kroimy w kostkę. Następnie w miseczce rozrabiamy majonez ze śmietaną. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Na koniec mieszamy wszystkie składniki i posypujemy świeżym koperkiem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Szpinak podsmażamy na niewielkiej ilości masła z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Kabanosy kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do przestudzonego szpinaku. Następnie dodajemy pokruszony ser feta i pokrojone w kawałki suszone pomidory. Farsz doprawiamy do smaku. Ciasto filo kroimy w kwadraty o boku ok. 12 cm. Środek każdego kawałka ciasta smarujemy roztopionym masłem i przykrywamy kolejnym kwadratem. Brzegi ciasta smarujemy masłem, a następnie każdą sakiewkę nadziewamy farszem, delikatnie łącząc jego brzegi. Sakiewki przekładamy do nasmarowanej foremki na muffiny. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z foremek, przekładamy na blaszkę i podpiekamy przez kolejne 5 minut.
Smacznego!