Kuchnia, przepisy, polecane dania, diety

Kuchnia i Dieta

Ponad 80% chorych na łuszczycę ma problem z suchą skórą, zarówno w wyniku samej choroby jak i działania niepożądanego leków czy fototerapii. Z racji tego, że kremy i maści mają ograniczone działanie, konieczne jest zażywanie kapsułek z kobylego mleka, które nawilżają skórę od wewnątrz.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj smakowych maseł i past kanapkowych. To prosty trik na wprowadzenie w codzienne menu nowych smaków.  Potrzebujesz kilku podstawowych składników i szczypty aromatycznych ziół: koperku, czosnku, bazylii, natkę pietruszki. Pomysłów na niebanalne smarowidła jest całe mnóstwo. Inspiracji poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak, jak edukatorom Banków Żywności, podpowiada, jak odmienić smak kanapek.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Polacy coraz chętniej eksperymentują w kuchni, są otwarci na nowe smaki oraz lubią zaskakiwać znajomych i bliskich oryginalnymi potrawami. Osobom, których jeszcze nie ogarnęła kulinarna rewolucja podpowiadamy, jak dzięki 4 aktywnościom stać się jej częścią.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Kuchnia francuska, najbardziej zróżnicowana w Europie przez wielu uznawana jest za niedościgniony wzór. Inspirują się nią szefowie kuchni i kucharze amatorzy na całym świecie nie tylko ze względu na jej bogactwo, ale również dlatego, że jest zdrowa. Coraz więcej wpływów zaobserwować możemy także w Polsce. Chętnie sięgamy po inspiracje znad Loary, zwłaszcza te odmienne od polskich smaków i zwyczajów. W ramach kampanii French Touch – święta Francji w Polsce – sprawdzamy, na czym polegają różnice i podobieństwa na naszych stołach.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Co łączy Polskę z umiejscowioną na Zakaukaziu Gruzją, bajkowymi Indiami oraz słynącą z elegancji Francją? Naturalne, tradycyjnie wypiekane pieczywo, którym zajadają się wszyscy ludzie na całym świecie. Bardzo często stanowi ono fundament naszej diety, zarówno ze względu na łatwość w wytworzeniu go, ale także przez wartości odżywcze oraz smak. Czy polski chleb może konkurować z francuską bagietką czy hinduskim naanem?

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. W czym tkwi jej sekret? Oczywiście w wyjątkowym smaku! Od pokoleń podstawę tamtejszych dań stanowią aromatyczne zioła i świeże warzywa – bakłażany, kapary, oliwki.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Sezon na truskawki w pełni. Te małe, słodkie, czerwone owoce to rarytas, na który czekamy cały rok. Mają wiele witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze samopoczucie i sprawiają, że stajemy się zdrowsi. Czy warto więc w truskawkowym okresie najeść się ich na cały rok?

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Już sam kolor świeżych malin – intensywnie czerwony i soczysty – poprawia humor. Ich głęboki i wyrazisty smak odpręża i pobudza wyobraźnię. Owoce te, mimo że są słodkie, zawierają niewiele kalorii. Przyjrzyjmy się im bliżej i sprawdźmy przepisy na niestandardowe wykorzystanie malin do przyrządzenia niebanalnych potraw.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Orzechy są jedną z najbardziej wartościowych przekąsek. Zawierają cenne białko, witaminy i składniki mineralne, ponadto dostarczają ważnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego. Naukowcy przekonują, że mogą być również nieocenionym wsparciem w walce z zimową chandrą, a nawet depresją.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Zbliża się okres urlopowych wyjazdów, więc coraz więcej osób w panice przygląda się swojemu ciału. Jak nałożyć bikini, gdy mamy kilka kilogramów za dużo? Jak pójść na plażę, gdy zamiast mięśni pod koszulką rysuje się wyraźny brzuszek? W takiej sytuacji łatwo ulec magii odchudzania i suplementów diety, które mają pomóc w osiągnięciu idealnej sylwetki. Na co powinniśmy zwrócić uwagę, gdy już zdecydujemy się na ich użycie?

Więcej…