Tofucznica, jagielnik, seleryba…to tylko niektóre odpowiedniki popularnych dań w wersji wegańskiej. Dzięki wiedzy na temat zamienników możemy nawet upiec bezę bez użycia białek. Oto krótki przewodnik po naturalnych, wegańskich odpowiednikach najpopularniejszych składników używanych w codziennej kuchni.
Aktualnie stragany aż uginają się od warzyw i owoców. Wystarczy poświęcić kilkanaście minut, by w kuchni wyczarować z nich pyszne i lekkostrawne dania. Podpowiadamy co warto jeść latem.
Letnia pora to idealny czas, by skorzystać z sezonowych darów natury. Wykorzystaj więc sprzyjającą aurę i przygotuj sałatkę na bazie cukinii i aromatycznych pomidorów. Jest przepyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu.
Po wielu chłodnych miesiącach nastąpiło upragnione lato. W okresie wakacyjnym pojawia się jednak inny problem – upały osłabiają nasz apetyt. Wyczerpani wysoką temperaturą nie mamy ochoty przygotowywać skomplikowanych, gorących posiłków. Jakie dania mogą okazać się najlepszymi, letnimi przysmakami? Oczywiście sałatki! Jakich produktów warto użyć podczas ich przygotowania oraz czy jest to jedyna słuszna obiadowa decyzja? Sprawdźcie sami!
Świeżo wyciśnięty sok jest nie tylko smaczny i pożywny, ale także bardzo zdrowy. Pożądany na naszych stołach zarówno latem, kiedy orzeźwia i gasi pragnienie, jak i w zimie, gdy wzmacnia ludzki organizm, dzięki zawartym w nim witaminom i innym, cennym składnikom odżywczym. Ogrom korzyści wynikających z picia soków sprawia, że specjaliści od zdrowego żywienia zalecają ich stałe włączenia do diety. Warto jednak w tym miejscu zaznaczyć, że dotyczy to wyłącznie soków wyciskanych ze zdrowych, świeżych i pozbawionych chemii spożywczej produktów oraz przygotowywanych w odpowiedni sposób. Jaki? O tym opowiadamy poniżej.
Wiosna to doskonały czas aby zmienić swoje nawyki żywieniowe na bardziej zdrowe. Obfituje bowiem w sezonowe owoce i warzywa, które są bogactwem witamin i minerałów. Jednym z warzyw, na które szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę w naszej diecie są szparagi. Są doskonałym źródłem wielu przeciwutleniaczy, są niskokaloryczne i proste do przyrządzenia. W połączeniu z łososiem bogatym w kwasy omega-3 tworzą danie idealne! Sprawdź nasz przepis.
Wiosna zawitała na dobre, a słoneczne dni i długie wieczory sprawiają, że chcemy spędzać jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu. Pierwsze majowe dni to szansa na wycieczkę poza miasto i odpoczynek na łonie natury. Grillowanie wraz z rodziną i przyjaciółmi jest jedną z najbardziej popularnych rozrywek w sezonie wiosennym i letnim. Katarzyna Zadka, dietetyk programu "Żyj smacznie i zdrowo" podpowiada co zrobić, aby potrawy z rusztu były smaczne, lekkie i zdrowe!
Zbliża się majówka a Ty nie masz planów wyjazdowych? Spędzasz weekend w rodzinnym gronie na działce za miastem? Jeśli myślisz o zorganizowaniu grilla doskonale się składa! Mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na pyszne gruzińskie danie, które zaskoczy Twoich bliskich.
Wraz ze zbliżającą się Majówką, czas rozpocząć sezon grillowy. California Prune Board przygotowała z tej okazji dwie wyjątkowe, wytrawne inspiracje kulinarne. Dla miłośników ryb proponujemy przepis na soczyste szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską, drugą inspiracją jest burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską.
Śniadanie wielkanocne to jedna z ulubionych polskich tradycji. Po kilku dniach skrupulatnych przygotowań nareszcie możemy zasiąść do stołu z najbliższymi, zjeść smakołyki ze święconki, nasycić ciepłym żurkiem czy spróbować pysznych wędlin. W tym roku warto jednak zaskoczyć rodzinę i oprócz świątecznych klasyków podać coś równie smacznego i lekkiego. Inspiracjami na śniadanie w wiosennym stylu dzieli się Katarzyna Zadka – dietetyk, ekspert programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.