Kuchnia, przepisy, polecane dania, diety

Kuchnia i Dieta

Dynia to prawdziwa królowa jesiennego sezonu. To wyjątkowe warzywo, z którego możemy przygotować  zupy, potrawy wytrawne, przetwory a nawet… przepyszne desery! Jest również symbolem święta Halloween, które zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Aby uniknąć psikusów wyrządzanych przez dzieciaki przebrane za najróżniejsze potwory, proponujemy przygotować alternatywę dla gotowych słodyczy, a mianowicie zapas pysznych dyniowych babeczek z kremowym serkiem.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

Więcej…

Kuchnia i Dieta

W dzisiejszych czasach większość z nas żyje w pośpiechu. Mamy mnóstwo spraw na głowie i setki rzeczy do załatwienia. Często brakuje nam czasu na zjedzenie posiłku powoli i w spokoju, przez co zdarza nam się sięgać po różnego rodzaju przekąski. Jak wybrać takie, które będą smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu? Jak skomponować wartościowe desery i pożywne przekąski, które będą stanowiły element zbilansowanej diety całej naszej rodziny – radzi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Co wspólnego może mieć człowiek z rybą? Wydaje się że niewiele. Nie tylko na pierwszy, ale nawet na drugi i trzeci rzut oka różnimy się przecież niemal w każdym elemencie. Ale okazuje się, że właśnie rybom możemy zawdzięczać skuteczne powstrzymanie oznak upływającego czasu! Mit? Nic z tych rzeczy. Odpowiedź tkwi w kolagenie, którego jedynym prawdziwie skutecznym źródłem pozyskiwania dla naszego organizmu są właśnie te żyjące pod wodą stworzenia.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów  doskonale nadają się one również  do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Wegetarianizm z roku na rok zdobywa coraz więcej zwolenników. Przez niektórych traktowany jest jako moda, dla innych sposób na zdrowy styl życia i szczupłą sylwetkę. Jednak eliminacja mięsa, ryb i niektórych produktów odzwierzęcych, niekoniecznie oznacza natychmiastową utratę kilogramów. Czy wegetarianizm może pozytywnie wpłynąć na zdrowie? A może to tylko ślepe podążanie za trendami? Na te i inne pytania odpowiadają eksperci.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Czy można wyobrazić sobie coś bardziej zdumiewającego, niż dzieła ludzkich rąk odzwierciedlające różne kształty, postacie z bajek, motywy z książek czy do złudzenia przypominające żywe kwiaty wykonane z… cukru? Już 14 - 15 października taka wystawa zagości po raz drugi w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Każdy miłośnik słodkości musi tam być!

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Sól himalajska, jagody goji, czy młody jęczmień – te naturalne suplementy diety w ostatnim czasie są bardzo popularne. Podobno ich działanie ma zbawienny wpływ na zdrowie, wspomaga odchudzanie i sprawia, że jesteśmy szczęśliwsi. No właśnie podobno...

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Zmiany temperatury, wiatr, a do tego deszcz i suche powietrze w klimatyzowanych pomieszczeniach lub samochodach - na takie czynniki nasza cera narażona jest jesienią. Jak o nią zadbać? Jest na to naturalny i bardzo prosty sposób. Wprowadzenie kaszy do codziennego jadłospisu pomoże odzyskać Twojej cerze gładkość i blask, a wysoka zawartość składników mineralnych zapobiegnie pękaniu naczynek, powstawaniu zmarszczek oraz przyśpieszy procesy gojenia skóry.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Coraz więcej mówi się o przewadze oleju z kryla nad olejem z ryb. Eksperci podkreślają, że tłuszcz z tego małego skorupiaka zawiera najczystszą i najlepiej przyswajalną formę kwasów omega-3 oraz najsilniejszy przeciwutleniacz, jaki możemy dostarczyć organizmowi do walki z wolnymi rodnikami. W czym tkwi sekret oleju z tego niepozornego skorupiaka i na co zwracać uwagę wybierając preparaty go zawierające?

Więcej…