Otworzenie restauracji może wydawać się proste, jednak na początku przypomina zwykle… drogę przez mękę. Niemniej jeśli już od dawna o tym marzysz, w głowie masz już nawet wizję swojej własnej knajpki, to niech nie zniechęcą cię formalności. Z nami przejdziesz je łatwiej! Oto wszystkie kroki, które musisz przejść, aby otworzyć restaurację.
Pozyskanie dotacji to bardzo ważna sprawa – możesz zyskać od 24 do nawet 40 tysięcy bezzwrotnych środków. Pierwsza kwota jest możliwa do uzyskania z urzędu pracy. Aby ją uzyskać, musisz być zarejestrowana jako osoba bezrobotna przez 1-3 miesięcy (w zależności od danego urzędu). Pamiętaj jednak, że dotacji nie dostają osoby, które:
Drugą kwotę (40 tysięcy) możesz uzyskać z Unii Europejskiej. W 2019 roku jest to dosyć trudne i czasochłonne, niemniej warto spróbować.
Być może zdziwiła cię ta kolejność – tak od razu przechodzimy do lokalu? A jednak, właśnie tak: najpierw lokal, potem firma. Wszystko po to, abyś w momencie założenia firmy mogła od razu zacząć ją prowadzić.
Co powinno mieć dla ciebie znaczenie przy wyborze lokalu?
• umiejscowienie
Zasada jest dość prosta – im bliżej centrum, tym droższy wynajem, ale więcej klientów. Czasami da się to wypośrodkować, znajdując lokal w ciekawym miejscu, ale akceptowalnej cenie.
Uwaga! Pamiętaj, żeby zawsze negocjować ceny najmu!
• poprzednie przeznaczenie
Jeśli w lokalu prowadzono już restaurację, będzie oznaczało to dla ciebie nieco mniej formalności z sanepidem. Nie licz jednak na to, że nie będziesz musiała przechodzić odbioru swojego lokalu właśnie przez sanepid – będzie po prostu trochę łatwiej.
• metraż
Cóż – im większy, tym lepszy, aczkolwiek lokal nie musi być wielkości magazynu. Zastanów się, czy dopuszczasz organizowanie imprez, np. wesel czy urodzin. Jeśli tak, potrzebujesz miejsca służącego za parkiet.
• ogródek
Lokal z ogródkiem to niewątpliwy plus – szczególnie dla klientów lubiących palić.
• piętro, na którym jest lokal
Najbardziej pożądane lokale to oczywiście te na parterze – gdybyś taki właśnie znalazła, byłoby idealnie. Jeśli jednak zdecydujesz się na knajpkę na piętrze, latem licz się z wyższymi opłatami za klimatyzację. Z kolei lokal w piwnicy to większe kwoty za ogrzewanie zimą.
Uwaga! Jeśli do wyboru masz dwa ciekawe lokale, ale tylko jeden ma duże witryny, to zdecyduj się właśnie na ten!
Masz już swój wymarzony lokal i umowę w dłoni. Co dalej?
Po pierwsze, musisz stworzyć dokumentację HACCP lub GMP/GHP. Dokumentacja HAACP jest bardziej skomplikowana – przygotowuje się ją wtedy, gdy np. masz zamiar samodzielnie przygotowywać potrawy, a nie korzystać z mrożonych produktów. Jeśli z kolei twoja kuchenna działalność będzie polegała tylko na obróbce termicznej jedzenia, to możesz zdecydować się na GMP/GHP.
Uwaga! W wyborze oraz stworzeniu dokumentacji pomoże ci specjalista – ceny za usługi nie są przerażająco wysokie, więc warto korzystać.
Kolejna kwestia to projekt technologiczny. Zawieramy w nim zarówno plan, jak i szczegółowe informacje związane z umiejscowieniem lokalu, mebli, ścianek działowych itp. I tutaj warto poprosić o pomoc specjalistę. Są oczywiście śmiałkowie, którzy sami przygotowują taki projekt – pamiętaj jednak, że to oszczędność rzędu 200-300 zł i dużo stresu.
Na końcu mamy remont – przeprowadzany w oparciu o projekt.
Uwaga! Często praktykowanym rozwiązaniem jest negocjacja stawki czynszu na okres przeprowadzania remontu.
Chociaż żyjesz swoją restauracją już od jakiegoś czasu, dopiero teraz oficjalnie staniesz się właścicielką firmy, czyli businesswoman z prawdziwego zdarzenia ????. Zakładanie firmy jest teraz znacznie prostsze niż kilka lat temu (obowiązuje zasada „jednego okienka dla przedsiębiorców”), dzięki której odwiedzasz tylko jeden urząd – urząd miasta (oraz urząd skarbowy, jeśli będziesz płatnikiem VAT).
• wpis do CEIDG
Założenie firmy polega przede wszystkim na wypełnieniu wniosku o wpis do CEIDG, czyli Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Wypełnienie wniosku nie jest trudne – jedynym problemem może być wybranie kodów PKD, które charakteryzują twoją działalność. Ułatwimy ci nieco zadanie – odpowiednie dla prowadzenia lokalu PKD znajdują się w dziale 56 i są to zazwyczaj:
Pamiętaj, że wpisy są bezpłatne i możesz zdecydować się na tyle, ile ich chcesz (poza niektórymi wyjątkami).
Uwaga! Wpis do CEIDG jest całkowicie darmowy. Kiedy więc otrzymasz e-mail (wyglądem przypominający ten z urzędu miasta) bądź list z nakazem zapłaty za wpis, to wiedz, że masz do czynienia z oszustwem.
Ważne! W związku z zasadą „jednego okienka” nie musisz starać się o numer REGON w oddzielnym urzędzie. Wszystkie takie informacje przekazuje urząd miasta – ty tylko spokojnie czekasz na przyznanie numeru.
• VAT
Zakładając firmę, musisz podjąć decyzję, czy chcesz być płatnikiem VAT – w przypadku prowadzenia restauracji sprawa jest dość oczywista. Musisz udać się zatem do urzędu skarbowego i wypełnić formularz zgłoszeniowy VAT-R.
Uwaga! Na tym etapie warto pomyśleć już o księgowości. Dobra księgowa nie tylko odbierze ci całą masę obowiązków i stresów, ale także pomoże np. z wypełnieniem formularza VAT-R.
ZUS
Czy wiesz, że od jakiegoś istnieje możliwość skorzystania z „ulgi na strat”? To wielki plus dla poczatkujących przedsiębiorców – a także zatem i dla ciebie. Dzięki tej uldze nie będziesz musiała płacić składek wypadkowych, chorobowych, emerytalnych, rentownych, a jedynie składkę zdrowotną.
Z ulgi tej można korzystać przez pół roku, co nie oznacza, że potem boleśnie odczujesz konieczność płacenia dużego ZUS-u. Nie będzie tak, ponieważ przejdziesz na preferencyjny ZUS, czyli będziesz opłacać składki w wysokości około 500 złotych. A po 2,5 roku prowadzenia firmy na 3 lata możesz przejść na tzw. mały ZUS, czyli ten zależny od przychodu.
Niemal każdy, kto otwiera własną restaurację, drży na samą myśl o wizycie sanepidu. Jest ona nieunikniona i zawsze zapowiedziana – nie wolno ci otworzyć restauracji, zanim nie odbierze jej sanepid.
Pamiętaj, że możesz uprzedzić bieg wydarzeń, dokładnie przygotować się do kontroli i po prostu umówić się na nią z urzędnikami. Oto, jakie dokumenty musisz przedstawić w trakcie kontroli:
• dokumenty związane z BHP
Będą niezbędne, jeśli zatrudniasz pracowników na umowę o pracę.
• książka kontroli
• orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych
To nowocześniejsza forma nieużywanej już książeczki zdrowia. Aby zdobyć takie orzeczenie, musisz oddać kał do badania, a potem udać się do lekarza medycyny pracy.
• umowa na wywóz śmieci
• wspomniany wyżej projekt technologiczny
• wyniki
Czyli potwierdzenie na to, że w lokalu przeprowadzono dezynfekcję, dezynsekcję oraz deratyzację.
• zeszyt do monitorowania
W każdej restauracji konieczne jest regularne monitorowanie temperatur lodówek, mycia podłóg i sprzętów, a także częstotliwości dostaw.
• wyniki badania wody
To już robi sanepid, zanim odbierze lokal. Ty musisz zachować i przedstawić dokumentację.
Z oczywistych względów sanepid w lokalu gastronomicznym bardzo restrykcyjnie przeprowadza kontrolę. Mamy zatem dla ciebie kilka drobiazgowych wskazówek, dzięki którym unikniesz błędów.
Uwaga! Jeśli znasz kogoś, kto otworzył kiedyś restaurację – zapytaj go o doświadczenia związane z sanepidem. Warto także poszukać informacji w internecie. Im więcej wiesz, tym trudniej będzie cię zaskoczyć – a to oznacza mniejsze ryzyko dodatkowych kosztów związanych np. z remontem, oraz bliższy termin otwarcia restauracji.
Oczywiście nie będzie to potrzebne, jeśli otwierasz małą kawiarnię. Jednak restauracja to już zupełnie inna sprawa – bez alkoholu szybko stracisz całą masę klientów. Jak zatem ją zdobyć?
W tej sprawie musisz udać się do wójta, burmistrza bądź prezydenta miasta – pamiętaj, że decydująca dla wyboru organu jest lokalizacja twojego lokalu.
Sprzedaż alkoholu przyniesie ci niezłe zyski, najpierw jednak musisz wydać pieniądze – wydanie zezwolenia jest płatne. I tak, za pozwolenie na sprzedaż piwa oraz alkoholów o zawartości alkoholu do 4,5% wydasz 525 złotych, za napoje o zawartości alkoholu od 4,5% do 18% - 525 zł, za napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 18% - 2100 zł. Zła wiadomość jest taka, że jeśli chcesz sprzedawać wszystkie alkohole z wymienionych kategorii, to musisz zapłacić sumę tych kwot.
Jakich dokumentów potrzebujesz, aby uzyskać koncesję? Mianowicie, są to:
Uwaga! Staranie się o koncesję możliwe jest dopiero po odebraniu lokalu przez sanepid!
Na sam koniec mamy dla ciebie zestaw bardzo praktycznych informacji. „Diabeł tkwi w szczegółach”, zwróć zatem uwagę na poniższe kwestie.
• Chwytliwa nazwa
Nazwa twojej firmy musi być łatwa do zapamiętania, a jednocześnie kojarząca się z dobrym jedzeniem. Warto tutaj kierować się rodzajem jedzenia, jakie będzie serwowane w knajpce albo innym znakiem rozpoznawczym. Przykład – jeśli atutem twojej restauracji mają być duże dania, nazywasz lokal „Do syta”.
• Reklama
Bez owijania w bawełnę – bez dobrej reklamy nie masz zbyt dużych szans na odniesienie sukcesu. W każdym mieście jest mnóstwo lokali gastronomicznych, musisz więc przyciągnąć ludzi właśnie do siebie.
Minimum to strona internetowa i profil w social mediach – na którym regularnie musisz wrzucać jakieś ciekawe informacje.
Przydadzą ci się także ulotki – zarówno te pierwsze, związane z otwarciem lokalu, jak i kolejne, z menu i informacją o promocjach.
Skoro jesteśmy w temacie promocji – są niezbędne. Na początek do każdego rachunku może być to np. minus 20% na hasło „start”.
• Kącik dla dzieci
Kiedy rodzic ma szansę zjeść w spokoju posiłek dzięki kącikowi dla dzieci, lokal natychmiast zyskuje kilka punktów. Postaraj się zatem, aby twój kącik zabaw wyróżniał się na tle innych – niech jest duży i ze sporą ilością atrakcji. Pamiętaj także, aby ulokować go tak, aby rodzice z kilku stolików mogli mieć dzieci „na oku” – to istotne.
• Menu
Minęły czasy, w których bardzo obszerne menu zachwycało. Dzisiaj klienci wiedzą, że kilkadziesiąt pozycji w karcie oznacza, że część dań może być nieświeża.
Dlatego właśnie staraj się utworzyć proste menu – twoim atutem nie ma być ilość dań, a ich świeżość i smak.
Uwaga! Pamiętaj, że menu musi być dopasowane stylem do całości lokalu. Nie twórz romantycznej okładki, jeśli wnętrze ma surowy wystrój.
• Wystrój
A skoro jesteśmy w temacie wystroju – pamiętaj, że otwierając lokal i urządzając go, nie powinnaś stawiać na własny gust, tylko na panujące trendy. Co jest teraz szczególnie modne?
Na pewno będą to surowe wnętrza – drewno, biel i duże ilości zielonych roślin. Jeśli obrusy, to lniane, jeśli wazony, to ceramiczne, surowe. Pięknie prezentują się drewniane belki pod sufitem, a także stylowe, duże płytki.
Inny, modny trend to „babcina” knajpka – np. z niebieskimi ścianami, kwiatowymi wzorami i domową atmosferą. Przytulnie, smacznie i miło.
To, co natomiast zdecydowanie nie jest już modne, to styl barokowy – onieśmiela klientów i wbrew pozorom wcale nie sprawia, że czują się „po królewsku”.
Dodatkowo unikaj pustych, dużych powierzchni. Klient, który wchodzi do restauracji i widzi takie pustkowia, ma ochotę zwiać!
• Toalety
Twoje toalety muszą być dopieszczone – ładnie pachnieć i posiadać wszelkie udogodnienia (w tym np. przewijak z jednorazowymi matami higienicznymi). Personel musi także regularnie sprawdzać czystość. Klient, który poczuje obrzydzenie do toalety w twojej knajpie, może już nie wrócić.
• Personel
Wybieraj personel bardzo starannie – to między innymi od uśmiechniętych kelnerek i kelnerów zależy, czy klient wyjdzie zadowolony. Bądź często na miejscu i kontroluj jakość obsługi.
Jeśli twoim marzeniem jest własna knajpka, to nie rezygnuj z jej otwarcia z powodu licznych formalności. Przebrniesz przez nie jak wszyscy i będzie mogła cieszyć się pierwszymi sukcesami… i darmowym obiadem każdego dnia.