Dieta i Odchudzanie

Z najnowszych badań wynika, że Polki coraz chętniej zmieniają swoją dietę na zdrowszą. Ty zapewne również niejeden raz pomyślałaś o tym, aby w ramach zdrowego odżywiania wprowadzić nieco więcej warzyw i owoców do posiłków. Ale czy wpadło ci na myśl, aby całkowicie rzucić… cukier? Jeśli nie, to koniecznie przeczytaj o wszystkich korzyściach, które może ci przynieść cukrowy detoks.

Cukier od lat nazywany jest „białą śmiercią”. Chodzi nie tyle o to, że sam w sobie jest szkodliwy, co raczej od fakt, że dodawany jest niemal do wszystkiego, co jemy i pijemy. A co w nadmiarze, to zazwyczaj korzystne dla naszego organizmu niestety nie jest.

Wieloletnie badania wskazują na to, że nadmierna podać cukru może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Są to między innymi:

•    Zwiększenie poziomu glukozy we krwi

Niestety, są to zmiany nagłe i trudne do ustabilizowania przez organizm. Do czego z kolei prowadzi nadmiar glukozy? Do wielu problemów i dolegliwości, które zapewne znasz na co dzień: ból głowy, zmęczenie i wahania nastroju to tylko niektóre z nich (może więc nie o twój PMS chodzi?)

•    Zwiększenie ryzyka zachorowania na raka

Badania na ten temat opublikowane między innymi w branżowym piśmie Cancer Research. Naukowcy przeprowadzili testy na myszach, które miały genetyczną predyspozycję do nowotworu piersi (jak i wiele kobiet). Myszy podzielono na dwie grupy – jedna była na diecie bogatej w skrobię, druga spożywała dużo sacharozy. Okazało się, że po pewnym czasie nowotwór złośliwy rozwinął się u 30% myszy z grupy pierwszej i aż u blisko 60% z grupy drugiej. Uważa się, że podobnie może być także u ludzi.

•    Zwiększenie ryzyka cukrzycy

Niestety, nadmiar cukru w diecie powoduje zarówno otyłość, jak i cukrzycę. Nie jest to żadna nowość w świecie medycznym, ale wielokrotnie potwierdzona informacja.

•    Pogorszenie pracy układu odpornościowego

Cukier smakuje nie tylko ludziom, ale również bakteriom i grzybom. Dlatego jeśli jest go w diecie dużo, drobnoustroje mają pożywkę i świetnie się rozwijają.

•    Zły wpływ na skórę

Dermatolodzy od lat podkreślają negatywny wpływ diety bogatej w cukier na kondycję skóry. Im bardziej lubimy słodycze – zwłaszcza te wysoce przetworzone, tym szybciej się starzejemy. Wszystko dlatego, że niektóre cząstki cukru łączą się z białkami w naszym organizmie, a te nowopowstałe komórki osłabiają sprężystość skóry. Teraz już pewnie rozumiesz, dlatego skóra osób zdrowo się odżywiających wygląda wręcz… promiennie.

Jeśli wszystko to cię przekonuje, to możesz spróbować przeprowadzić detoks cukrowy, czyli pożegnać biały kryształ na zawsze. Powiemy ci, jak należy to zrobić i czego możesz się spodziewać.

Detoks cukrowy – czym właściwie jest?

Detoks cukrowy to po prostu czasowe zrezygnowanie z białego cukru, dzięki któremu glukoza w naszym organizmie wchodzi na odpowiedni poziom, a my same przestajemy odczuwać tak wielką chęć sięgania po słodycze.

Detoks cukrowy nie jest polecany tylko osobom, które chcą zrzucić kilka kilogramów – choć oczywiście jest to słuszna motywacja, ale wszystkim, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i zwyczajnie poczuć się lepiej.

Warto wiedzieć, że detoks cukrowy nie jest najprostszy do zrobienia. To zmiana, która wymaga uważności, wysiłku, kontroli, a w dodatku może wiązać się z nieprzyjemnymi efektami ubocznymi. Wszystko to jednak nie zmienia faktu, że naprawdę warto.

Detoks cukrowy – korzyści z odstawienia cukru

Jeśli masz jeszcze jakiekolwiek wątpliwości, czy warto odstawić cukier na zawsze, to powiemy ci o wszystkim korzyściach, które czekają na ciebie na końcu tej drogi. Oto one:

•    Będziesz o wiele łatwiej kontrolować swoją wagę

Nie chodzi nawet o to, że nie będziesz jadła słodyczy, co o to, że nie będziesz miała na nie aż takiej ochoty. Jeśli czujesz, że na drodze do pięknej sylwetki stoją ci właśnie małe, czekoladowe batoniki i inne słodkie, niepozorne drobiazgi, to detoks cukrowy będzie dla ciebie jak wybawienie.

•    Twoje jelita będą zdrowsze

Niemal każda z nas od czasu do czasu narzeka na nieprawidłową pracę jelit. Nie ma w tym niczego dziwnego – cukier to świetna pożywka dla drobnoustrojów i grzybów żyjących w naszych jelitach. Musisz wiedzieć, że zdecydowana większość kobiet, które zdecydowały się na detoks cukrowy, potwierdza, że dolegliwości natury jelitowej całkiem zniknęły albo zostały znacznie zredukowane.

•    Będziesz zdrowsza

Jak już wspomnieliśmy, nadmiar cukru w diecie prowadzi do rozwoju wielu poważnych chorób. Czy nie przyjemniej byłoby żyć ze świadomością, że jesteś w mniejszym stopniu narażona na nowotwór piersi albo cukrzycę?

•    Będziesz miała więcej energii

Tylko wydaje nam się, że cukier dodaje nam sił, energii i motywacji do działania. Rzeczywiście tak się dzieje, ale jest to bardzo krótkotrwałe działanie. Dzięki detoksowi cukrowemu będziesz miała ustabilizowany poziom glukozy, więc nie będziesz odczuwała zmęczenia.

•    Będziesz bardziej skupiona

Zbyt duże wahania cukru we krwi sprawiają, że nasz mózg nie koncentruje się na tym, na czym powinien. Kiedy więc unormujesz sytuację, łatwiej będzie ci się skupić na ważnych dla ciebie sprawach i codziennych obowiązkach.

•    Będziesz ładniejsza

Twoja skóra stanie się gładsza, bardziej promienista i zdecydowanie dłużej młoda. To dość kuszące, prawda? Detoks cukrowy działa jak najdoskonalszy krem przeciwstarzeniowy – nie kupisz go jednak za żadne pieniądze.

Teraz już na pewno cię przekonaliśmy, że warto odstawić cukier – przejdźmy więc do konkretów.

Detoks cukrowy – najważniejsze zasady

•    Zawsze jedz regularnie

To bardzo ważne dla twojego zdrowia. Specjaliści zalecają przyjmowanie 5 posiłków dziennie, ale nic się nie stanie, jeśli zredukujesz tę liczbę do np. 4. Najbardziej istotne jest to, abyś pilnowała godzin jedzenia – dzięki temu ułatwiasz pracę swojemu organizmowi i poprawiasz przemianę materii.

•    Na początku możesz używać zamienników cukru

Odstawienie cukru tylko wydaje się być proste – w rzeczywistości wcale takie nie jest i może ci być trudno. Nic się zatem nie stanie, jeżeli zastąpisz cukier (np. w deserach) stewią albo ksylitolem.

•    Walcz ze stresem

Jeśli stres powoduje, że ściska ci się żołądek, to i tak oczywiście powinnaś go unikać, ale nie ma on wpływu na dietę. Jeżeli natomiast codzienne stresory sprawiają, że zaczynasz sięgać po słodkie bułeczki, czekoladki czy chipsy, to sam detoks nie wystarczy. Musisz zadbać o zredukowanie stresu, w czym pomogą ci różnorodne techniki rozluźniające ciało i umysł – np. trening Jacobsona. Koniecznie się z nim zapoznaj!

•    Regularnie rób badania krwi

Jeśli rozpoczniesz detoks cukrowy, powinnaś raz na miesiąc (maksymalnie raz na dwa miesiące) przeprowadzić badania krwi – wystarczą te podstawowe, czyli morfologia.

Co można jeść na detoksie cukrowym, a czego jeść ci nie wolno?

Podczas detoksu cukrowego niektóre posiłki i składniki są absolutnie zakazane, inne dopuszczane od czasu do czasu, pozostałe możesz jeść do woli. Oto konkretne zestawienie.

Składniki, które możesz jeść do woli:

  • jaja,
  • mięso,
  • owoce morza,
  • ryby,
  • warzywa (oprócz strączkowych oraz tych, które zawierają duże ilości skrobi),
  • grzyby,
  • tłuszcze i oleje (zarówno zwierzęce, jak i roślinne),
  • pełnotłusty nabiał,
  • woda mineralna,
  • niesłodzone mleko kokosowe,
  • herbaty – przede wszystkim ziołowe oraz owocowe bez cukru
  • suplementy diety niezawierające cukru,
  • białka roślinne niezawierające cukru,
  • sosy przyrządzone własnoręcznie
  • przyprawy,
  • zioła,
  • domowe buliony.

Uwaga! Pamiętaj, że jesteś na diecie bezcukrowej, a nie na beztłuszczowej. Ograniczanie tłuszczu jest w tej sytuacji nie tylko niepotrzebne, ale wręcz niekorzystne dla twojego zdrowia. Twój organizm musi przecież skądś czerpać energię.

Składniki, po które możesz sięgać tylko od czasu do czasu:

  • owoce (ale nie wszystkie – tylko banany, pomelo, melony, jabłka, grejfruty),
  • gryka,
  • kasza gryczana,
  • kasza jaglana,
  • komosa ryżowa,
  • fasola,
  • ryż,
  • soczewica,
  • mąka,
  • makaron,
  • orzechy,
  • oleje z orzechów,
  • oleje z pestek,
  • kawa czarna,
  • mleko roślinne,
  • mleko z orzechów.

Uwaga! Wyrażenie „ogranicz” nie oznacza, że masz sięgać po wyżej wymienione produkty tylko raz na dwa tygodnie. Dla przykładu – orzechy i nasiona możesz spożywać codziennie, ale niech jest to tylko jedna garść (mała). Ziarna oraz rośliny strączkowe możesz jeść w ilości jednej szklanki dziennie (już po ugotowaniu). Kawę możesz pić każdego dnia, ale raczej niech jest to jedna filiżanka, ewentualnie dwie.

Składniki, po które nie powinnaś sięgać w ogóle:

  • pieczywo,
  • ciastka,
  • makarony,
  • tortille,
  • ziemniaki,
  • tapioka,
  • wszystkie te, które nie zostały uwzględnione w pozostałych dwóch listach,
  • soja,
  • ciecierzyca,
  • pszenica,
  • kasza pęczak,
  • kukurydza,
  • kasza kuskus,
  • jęczmień,
  • kasza jęczmienna,
  • żyto,
  • owies,
  • nerkowce,
  • orzeszki ziemne,
  • masło,
  • margaryna,
  • olej rzepakowy,
  • olej z pestek winogron,
  • olej sojowy,
  • miód,
  • alkohol,
  • kawa rozpuszczalna,
  • soki owocowe,
  • mleko sojowe,
  • mleko krowie,
  • napoje gazowane,
  • sos sojowy,
  • ketchup,
  • majonez.

Uwaga! Jeśli któreś z wymienionych potrafisz przygotować samodzielnie (np. majonez), to nie dodawaj do niego cukru i śmiało możesz jeść.

Detoks cukrowy – efekty uboczne

Zdarza się, że osoby, które zdecydowały się odstawić cukier i podjąć detoks cukrowy, rezygnują z niego po dwóch lub trzech tygodniach. Zazwyczaj przyczyną są pewnie nieprzyjemne skutki uboczne odstawienia cukru, które mogą, ale nie muszą się pojawić. Są to:

•    Bóle głowy

Organizm początkowo może nie radzić sobie z brakiem czegoś, czego wcześniej miał dużo – a to może skutkować zaburzeniami przemiany materii i związanymi z nimi bólami głowy.

•    Zmęczenie

Senność, rozkojarzenie, pragnienie spania większej ilości godzin niż wcześniej to typowe objawy odstawienia cukru.

•    Rozdrażnienie

Cukier ma wiele wad, ale jednego nie można mu odmówić – jest po prostu smaczny. Niektóre osoby wprost przyznają, że np. czekolada jest dla nich jak narkotyk, więc jej odstawienie może przynieść podobne objawy – rozdrażnienie, irytację, a nawet… drgawki.

•    Problemy ze snem

To naturalny objaw – jeśli w organizmie toczą się zmiany, trudno będzie ci się wyciszyć.

Uwaga! Warto pamiętać, że objawy te występują tylko na początku bezcukrowej drogi. Jeśli będziesz wytrwała i nie przestraszysz się skutków ubocznych, to po około 3 tygodniach stopniowo zaczną one się wyciszać.

Cukier – słodki wróg naszych organizmów

Cukier dodaje charakterystycznego smaku wielu naszym potrawom – dodawany jest nawet do parówek, płatków kukurydzianych, mleka i wielu innych składników, i to właśnie z uwagi na jego wszechstronne zastosowanie staje się dla nas niebezpieczny. Warto więc zrobić dla siebie coś lepszego niż dopieszczanie podniebienia i białej słodkości powiedzieć wyraźne: „nie”.