Kuchnia i Dieta

Popularność kuchni azjatyckiej widać niemal na każdym kroku – w każdym większym mieście jest co najmniej kilka knajpek i restauracji, w których możemy dowoli rozkoszować się egzotycznymi smakami. Nie każdego jednak stać na codzienne bywanie w restauracjach, nie wspominając już o wyjeździe do Azji. Dlatego – jeśli bardzo cenisz sobie dania kuchni azjatyckiej, przygotowaliśmy dla ciebie kilka dobrych przepisów. Skorzystaj z nich także, jeżeli do tej pory po prostu nie miałaś ochoty zjeść niczego „azjatyckiego”.

Kuchnia azjatycka – jaka jest?

Przede wszystkim należy podkreślić, że kuchnia azjatycka jest zupełnie inna niż nasza – i pewnie dla tego jest aż tak przyciągająca. Naturalnie wszystko zależy od regionu – w Wietnamie najpopularniejsze są sajgonki, zupa pho czy mi jang, w Kambodży wszyscy objadają się laka laka, w Tajlandii jednym z największych przysmaków jest pad thai oraz oczywiście zupa kokosowa z krewetkami, z kolei Birma to miejsce kultu shan noodle.

Najpopularniejsze dania kuchni azjatyckiej – przepisy

1.    Sajgonki

Popularne potrawy kuchni azjatyckiej to oczywiście przede wszystkim sajgonki. Oto przepis, dzięki któremu będziesz mogła cieszyć się nimi w zaciszu domowym – oczywiście po spędzeniu pary chwil w kuchni.

Składniki:

  • 1 duże jajko,
  • 1 cebula,
  • 1,5 marchewki,
  • 1 łyżeczka imbiru (tartego),
  • 7 suszonych grzybów mun,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • 40 g mielonej piersi z kurczaka,
  • 3,5 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosy rybnego,
  • 160 g makarony ryżowego albo sojowego (już ugotowanego),
  • zioła: mięta, szczypiorek, natka pietruszki – do smaku,
  • papier ryżowy, najlepiej kilka opakowań,
  • olej do smażenia (najlepiej roślinny),
  • gotowy sos do sajgonek.

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na patelni. Cebulę bardzo drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni podsmaż najpierw cebulę (powinna się zeszklić), potem dodaj marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę albo starty na tarce, a także imbir. Smaż wszystko przez chwilę, następnie dodaj mięso i smaż tak długo, aż straci różowy kolor.

Wlej do mięsa oba sosy – sojowy oraz rybny, następnie znowu podsmażaj wszystko przez chwilę. Przełóż mięso do miski i poczekaj, aż ostygnie – wówczas dołóż zioła, wymieszaj i wrzuć ugotowany makaron.

Zabierz się za grzyby – gotuj je przez około 7 minut, a potem bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa, następnie dorzuć także jajko. Wymieszaj wszystko dokładnie.

W garnku zagotuj wodę, po czym wkładaj do niej papier ryżowy – zaledwie na kilka, kilkanaście sekund. Ułóż je na blacie i na każdym nakładaj odrobinę mięsnego farszu. Zawijaj w rulonik, następnie smaż na oleju aż do zarumienienia. Podawaj z sosem do sajgonek.

Uwaga! W wielu marketach kupisz już produkty, dzięki którym przygotujesz dania kuchni azjatyckiej – musisz tylko poszukać odpowiednich działów. Jeśli nie możesz znaleźć jakiegoś składnika, bez większego trudu kupisz go online.

2.    Zupa pho

Jeśli chodzi o popularne dania kuchni azjatyckiej, to należy również wspomnieć o zupie pho, czyli o specjale z Wietnamu. Przepyszna i sycąca, ma duże szanse stać się twoim ulubionym przysmakiem – o ile oczywiście przygotujesz ją zgodnie z naszym przepisem.

Składniki:

  • 6 korzeni pietruszki,
  • Skórka z połówki cytryny,
  • 6 marchwi,
  • 4 cebule,
  • 35 g grzybków shitakie,
  • 2-3 trawy cytrynowe,
  • 1 pikantna papryka,
  • 1 łyżeczka nasionek kolendry,
  • 12 goździków,
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki ciemnego cukru,
  • 1 duża laska cynamonu,
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • kawałek imbiru – około 12-13 cm,
  • 1 seler korzeniowy,
  • makaron: sojowy albo ryżowy,
  • tofu,
  • szczypiorek,
  • odrobina sezamu.

Przygotowanie:

Najpierw musisz zająć się grzybami, czyli zalać je wrzątkiem i pozostawić na kilka godzin (może być na noc). Po tym czasie powinny już napęcznieć. Nie wylewaj wody z grzybów.

Gdy grzyby będą już gotowe, przygotuj warzywa: marchew, cebule, seler oraz pietruszki. Wszystko dokładnie obierz ze skórki, a następnie przekrój i wymieszaj z olejem. Tak przygotowane wyłóż na papier do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz przez około 30 minut.

Przygotuj sobie spory garnek i włóż do niego warzywa (mogą być gorące), dolej także grzyby – razem z wodą, w której się poprzednio moczyły. Rozgnieć czosnek – najlepiej zrób to nożem i wrzuć go do garnka, potem dodaj sól, anyż, sos sojowy, kminek, cynamon, kolendrę, goździki, ostrą paprykę, imbir (pokrojony w cienkie plastry) oraz skórkę z połówki cytryny. Wlej wody do garnka – tyle, aby zakryć wszystkie warzywa. Gotuj wszystko razem przez około 4 godziny.

Po wyznaczonym czasie należy wyjąć warzywa i doprawić zupę. Potem już tylko wrzuć makaron do miski (ugotowany), dodaj grzybki, tofu, chili, szczypiorek oraz pietruszkę. Wlej gotowy bulion, posyp całość odrobiną sezamu i jedz gorące.

3.    Zupa kokosowa z krewetkami

Kokos, krewetki i jeszcze zupa? Tak, oczywiście że to musi być kuchnia azjatycka! Przepisy na zupę kokosową z krewetkami bywają różne – my jednak przygotowaliśmy dla ciebie ten najbardziej klasyczny. Przygotujesz to danie bez większego problemu i z całą pewnością zdobędzie twoje podniebienie.

Składniki:

  • 300 g krewetek dobrej jakości,
  • 2-3 szalotki,
  • 3 trawy cytrynowe,
  • 420 ml mleka kokosowego,
  • 3 łyżeczki sosu rybnego,
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru,
  • 1 słoik malutkich kukurydzy w całych kolbach,
  • 120 g makaronu ryżowego,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 5 pieczarek,
  • 250 g mrożonej fasolki – zielonej,
  • 1,5 łyżeczki sosu z ostryg,
  • 1,2 litra bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry,
  • 3 ząbki czosnku – pokrojone nożem,
  • 3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Przygotuj sobie duży garnek i wlej do niego olej. Posiekaj szalotki (na drobno), wrzuć, potem dodaj trawę cytrynową oraz czosnek. Smaż wszystko przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj pastę curry i mleko kokosowego. Wszystko razem wymieszaj, potem wlej gotowy bulion, cukier, sos rybny i ostrygowy. Kiedy zawartość garnka będzie się podgrzewała (musisz doprowadzić zupę do wrzenia), pokrój pieczarki w plasterki. Wrzuć je do zupy, dodaj również krewetki. Gotuj całość przez około 7 minut.

W małym garnuszku ugotuj fasolkę, w drugim makaron ryżowy. Kiedy fasolka się już ugotuje, wrzuć ją do zupy, dodając odsączone kolby kukurydzy i posiekaną na drobno kolendrę.

Ostatni krok to już wyłożenie makaronu do miseczki i zalanie go zupą. Pięknie wygląda i pysznie smakuje!

4.    Pad thai

Skoro już podajemy przepisy na potrawy kuchni azjatyckiej, to nie możemy zapomnieć o pad thai, czyli o obłędnym makaronie z Tajlandii. Jego przygotowanie jest szybkie i proste, warto więc przyrządzić danie dla siebie, a następnym razem już na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 150 g makaronu ryżowego (wstążki),
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 1 i 1/3 szklanka kiełków fasoli mung,
  • 2-3 jajka (zależnie od wielkości),
  • 10 obranych i czyściutkich krewetek
  • 1 garść prażonych orzeszków ziemnych.

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • 5 łyżeczek sosu rybnego,
  • 2 łyżki sosu z limonki,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej.

Przygotowanie:

Przygotuj sobie duży garnek i ugotuj w nim makaron. Odcedź i wypłucz w durszlaku zimną wodą. Następnie zabierz się za sos: wymieszaj wszystkie jego składniki i odłóż na bok.

Na patelni, na rozgrzanym oleju zacznij smażyć starty na tarce czosnek. Po kilku minutach (cały czas mieszaj) dodaj też krewetki i smaż całość przez około 3-4 minuty. Po tym czasie wbij jajko i delikatnie mieszaj całość. Następnie dodaj ugotowany makaron i smaż wszystko razem. Po dwóch minutach dodaj sos, po kolejnych dwóch zdejmij patelnię z ognia. Dodaj wszystkie kiełki i dymkę (posiekaną na drobno). Prawda, że proste dania kuchni azjatyckiej robi się niemal błyskawicznie?

5.    Banh xeo

Wracamy do Wietnamu! Kuchnia azjatycka to również przepyszne banh xeo, które z pewnością przypadnie ci do gustu – o ile jesteś otwarta na nowości. Przepis jest dość prosty, a danie wygląda naprawdę ciekawie, więc śmiało można je podać podczas rodzinnej imprezki albo Sylwestra.

Składniki na ciasto:

  • 450 ml mleczka kokosowego,
  • sól do smaku,
  • 1 pęczek dymki,
  • 1 średnia łyżka kurkumy,
  • 200 g mąki ryżowej,
  • 2,5 łyżki skrobi kukurydzianej.

Składniki na marchewkę w marynacie:

  • 4 marchewki,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 120 ml octu ryżowego,
  • 1 papryczka chili,
  • 60 ml sosu rybnego.

Dodatkowo:

  • Po 6-7 krewetek do jednego naleśnika,
  • dowolne kiełki,
  • świeża melisa,
  • świeża bazylia,
  • świeża kolendra,
  • 1,5 łyżki masła.

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty do marchewek, następnie potnij marchewkę w cieniutkie słupki. Włóż marchewki do słoika i zalej je marynatą, po czym przechowuj w lodówce np. przez 2-3 dni. Po tym czasie może przygotować swoje banh xeo.

Najpierw przygotuj ciasto. W tym celu musisz połączyć wszystkie składniki (dokładnie wymieszaj), a następnie odstawić całość na około 40 minut. Następnie wyjmij patelnię i rozgrzej na niej olej. Wylewaj naleśniki – nie powinny być specjalnie grube, raczej średniej grubości. Smaż je – uwaga – tylko z jednej strony, z tej zewnętrznej. W środku naleśnik powinien być odrobinę wilgotny.

Przygotuj drugą patelnię i rozgrzej na niej masło, na którym następnie będziesz smażyła krewetki. Krewetki smaży się tylko chwilę, ale dużo zależy tutaj od gustu. Kiedy krewetki będą już dobre, nakładaj je na naleśnik, który wciąż znajduje się na pierwszej patelni (ważna jest tutaj synchronizacja). Dodaj marchewkę oraz wszystkie zioła. Zamknij naleśnik i podawaj go z ulubionym sosem, np. sojowym.

Uwaga! Naleśniki tego rodzaju kompletnie nie nadają się do odgrzewania. Podawaj je tylko i wyłącznie na świeżo, zaraz po zrobieniu – zwłaszcza jeżeli pragniesz komuś zaimponować swoimi kulinarnymi umiejętnościami.

Kuchnia azjatycka – czy można ją modyfikować?

Przepisy kuchni azjatyckiej, które właśnie poznałaś, są dosyć tradycyjne i możliwie zbliżone do oryginałów. Warto jednak wiedzieć, że kuchnia azjatycka stwarza całą masę możliwości, jeśli chodzi o różne modyfikacje. Możesz dowolnie zamieniać sosy, grzyby, składniki wielu dań – jak tylko masz ochotę. Wiele osób zamienia na przykład krewetki na kurczaka, a obco brzmiące nazwy grzybów na nasze pieczarki. Jeśli więc nie do końca smakuje ci wybrana potrawa, nie rezygnuj natychmiast z kuchni azjatyckiej, która jest pełna pyszności – eksperymentuj i znajdź swoją własną, kulinarną drogę.