Kuchnia i Dieta

Wiosna już na dobre zawitała do Polski! Dni są coraz dłuższe, właśnie dlatego warto korzystać z ciepłych wieczorów i zrobić sobie chwilę przyjemności. Idealnym sposobem na odpoczynek jest piknik w gruzińskim stylu, który można zrobić we własnym ogródku lub na balkonie.

Z nadejściem wiosny, gruzińskie i polskie stragany są obfite w truskawki, morwy oraz różne odmiany wiśni i czereśni. Jednak prócz owoców, na piknik warto przygotować tradycyjny gruziński przysmak jakim jest słodki chlebek – nazuki.

Składniki

  • 3 jajka
  • 125 g masła
  • 400 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 laska wanilii
  • 1 kg mąki
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 300 g rodzynek
  • olej słonecznikowy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Dodaj cukier, sól i masło do mleka i podgrzewaj, aż składniki się roztopią. Poczekaj aż mieszanina wystygnie. Po ostygnięciu dodaj drożdże. Ubij 2 jajka (jedno zostaw do posmarowania) i zmieszaj z masą. Dodaj cynamon, goździki, wanilię i dobrze wymieszaj.

Wsyp mąkę do masy i ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie dodaj rodzynki i wymieszaj. Podczas wyrabiania ciasta użyj odrobiny oleju słonecznikowego.

Gdy ciasto będzie gotowe, uformuj je w kulę, posmaruj olejem, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aby mogło urosnąć.

Po tym jak ciasto urośnie, podziel je na 6 części, uformuj w kulki, przykryj i ponownie pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie uformuj każdą kulę w półksiężyc. Ułóż bochenki na patelni, posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i mlekiem. Pozwól im piec się w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Piecz do uzyskania złotego koloru.

Idealnym dodatkiem do ogródkowego pikniku jest różowe musujące półsłodkie wino Marani, o delikatnym owocowym smaku. Aromat poziomek i truskawek sprawi, że poczujesz się jak na gruzińskim targu z owocami.