Kuchnia, przepisy, polecane dania, diety

Kuchnia i Dieta

Święto zakochanych zbliża się wielkimi krokami. Takie okazje to często duże wyzwanie dla osób, które właśnie są w trakcie walki o nową, szczuplejszą sylwetkę. Poniżej przedstawiamy Państwu przepis na fit deser autorska Konrada Gacy, specjalisty ds. leczenia otyłości.  Przepyszne kakaowe torciki bezowe będą doskonałym zakończeniem wspólnego posiłku oraz prawdziwym przysmakiem dla osób dbających o linię.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Styczeń to czas pieczenia faworków, określanych również jako chrust. Są one w okresie karnawału równie popularne, co pączki w Tłusty Czwartek. Faworki są chrupiące, delikatne, wykonane z cieniutkiego ciasta i posypane cukrem pudrem. Są przysmakiem dla dzieci i dorosłych.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Zima trwa w najlepsze, za oknem typowa szaruga. Chociaż nie straszy nas syberyjskimi mrozami, to dla skóry jest ciężką przeprawą. Smog, mróz, wiatr, suche powietrze – ten kwartet wygrywa smutną melodię o zmęczonej skórze. Nie musisz jednak sięgać po drogie kosmetyki, by odzyskać chociaż trochę blasku. Remedium znajdziesz w warzywniaku. Z kosmetologiem podpowiadamy, co jeść zimą, by twoja skóra była rozświetlona, zdrowa i dobrze wyglądała mimo niesprzyjającej aury.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Postanowienia noworoczne bardzo często dotyczą tematu żywienia. Oprócz redukcji wagi, wiele osób stawia sobie za cel odżywiać się zdrowiej i zwracać większą uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. – Co roku można zauważyć kilka wybijających się trendów żywieniowych, a część z nich doskonale wpisuje się w koncepcję fit życia – zauważa Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości. Co w tym roku będzie na topie oraz ma szansę na dłużej zagościć w kulturze jedzenia Polaków?

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Fajerwerki, szampan i składanie sobie życzeń – tak większość z nas wita nowy rok. Jak sylwestra świętują mieszkańcy innych krajów? W niektórych miejscach w ostatnią noc roku spożywa się ściśle określone, tradycyjne potrawy, które mają swoją szczególną symbolikę. Poznaj sylwestrowe zwyczaje innych państw na świecie. Może w tym roku będziesz miał okazję spędzić noc sylwestrową i Nowy Rok w jednym z nich?

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Święta Bożego Narodzenia nieodzownie kojarzą się nam z radością z przebywania z bliskimi, upominkami i cudowną atmosferą. To także magiczny czas, w którym wszyscy zasiadamy przy wigilijnym stole uroczyście zastawionym tradycyjnymi potrawami, w których przygotowaniu uczestniczyła cała rodzina. Zapach aromatycznych przypraw i woń wigilijnych potraw wprowadzają nas w dobry nastrój i zachęcają do spróbowania zgodnie z tradycją każdego smakołyku. Jak nie odmówić sobie tych wszystkich pyszności i czuć się dobrze odchodząc od wigilijnego stołu? Radzi Katarzyna Zadka- ekspert żywieniowy w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Dynia to prawdziwa królowa jesiennego sezonu. To wyjątkowe warzywo, z którego możemy przygotować  zupy, potrawy wytrawne, przetwory a nawet… przepyszne desery! Jest również symbolem święta Halloween, które zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Aby uniknąć psikusów wyrządzanych przez dzieciaki przebrane za najróżniejsze potwory, proponujemy przygotować alternatywę dla gotowych słodyczy, a mianowicie zapas pysznych dyniowych babeczek z kremowym serkiem.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

Więcej…

Kuchnia i Dieta

W dzisiejszych czasach większość z nas żyje w pośpiechu. Mamy mnóstwo spraw na głowie i setki rzeczy do załatwienia. Często brakuje nam czasu na zjedzenie posiłku powoli i w spokoju, przez co zdarza nam się sięgać po różnego rodzaju przekąski. Jak wybrać takie, które będą smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu? Jak skomponować wartościowe desery i pożywne przekąski, które będą stanowiły element zbilansowanej diety całej naszej rodziny – radzi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Co wspólnego może mieć człowiek z rybą? Wydaje się że niewiele. Nie tylko na pierwszy, ale nawet na drugi i trzeci rzut oka różnimy się przecież niemal w każdym elemencie. Ale okazuje się, że właśnie rybom możemy zawdzięczać skuteczne powstrzymanie oznak upływającego czasu! Mit? Nic z tych rzeczy. Odpowiedź tkwi w kolagenie, którego jedynym prawdziwie skutecznym źródłem pozyskiwania dla naszego organizmu są właśnie te żyjące pod wodą stworzenia.

Więcej…