Kuchnia, przepisy, polecane dania, diety

Kuchnia i Dieta

Śniadanie wielkanocne to jedna z ulubionych polskich tradycji. Po kilku dniach skrupulatnych przygotowań nareszcie możemy zasiąść do stołu z najbliższymi, zjeść smakołyki ze święconki, nasycić ciepłym żurkiem czy spróbować pysznych wędlin. W tym roku warto jednak zaskoczyć rodzinę i oprócz świątecznych klasyków podać coś równie smacznego i lekkiego. Inspiracjami na śniadanie w wiosennym stylu dzieli się Katarzyna Zadka – dietetyk, ekspert programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

W zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi  i potrzebami naszego organizmu układamy menu. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu jak zmienic swój jadłospis sprawdź nasze propozycje na wiosenne sałatki.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Jest kilka tradycyjnych dań, bez których nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Z pewnością należy do nich baba, nasza wersja to babka rumowo-śliwkowa z polewą karmelowo-rumową.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Wielkanocne menu można wzbogacić o nieco bardziej nowoczesny przepis. Proponujemy zatem tartę z jajkami, kiełbasą polską i śliwką kalifornijską.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Zasady zdrowego odżywiania od wielu lat pozostają niezmienne, jednak dietetyka nie lubi zastoju. Właśnie dlatego co roku pojawiają się nowe trendy żywieniowe. Co w tym roku będzie królować w naszych jadłospisach?

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Zupy w Europie znane są od zarania dziejów. Przygotowywali je już starożytni Grecy i Egipcjanie. Na polskich stołach zagościły już w średniowieczu, a najstarszy znany przepis kulinarny dotyczy właśnie przyrządzania żurku. Wtedy nazywano je polewkami. Nieco później pojawił się barszcz, a wraz z przybyciem królowej Bony coraz częściej zaczęto gotować zupy warzywne. Tak pozostało do dziś.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Święto zakochanych zbliża się wielkimi krokami. Takie okazje to często duże wyzwanie dla osób, które właśnie są w trakcie walki o nową, szczuplejszą sylwetkę. Poniżej przedstawiamy Państwu przepis na fit deser autorska Konrada Gacy, specjalisty ds. leczenia otyłości.  Przepyszne kakaowe torciki bezowe będą doskonałym zakończeniem wspólnego posiłku oraz prawdziwym przysmakiem dla osób dbających o linię.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Styczeń to czas pieczenia faworków, określanych również jako chrust. Są one w okresie karnawału równie popularne, co pączki w Tłusty Czwartek. Faworki są chrupiące, delikatne, wykonane z cieniutkiego ciasta i posypane cukrem pudrem. Są przysmakiem dla dzieci i dorosłych.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Zima trwa w najlepsze, za oknem typowa szaruga. Chociaż nie straszy nas syberyjskimi mrozami, to dla skóry jest ciężką przeprawą. Smog, mróz, wiatr, suche powietrze – ten kwartet wygrywa smutną melodię o zmęczonej skórze. Nie musisz jednak sięgać po drogie kosmetyki, by odzyskać chociaż trochę blasku. Remedium znajdziesz w warzywniaku. Z kosmetologiem podpowiadamy, co jeść zimą, by twoja skóra była rozświetlona, zdrowa i dobrze wyglądała mimo niesprzyjającej aury.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Postanowienia noworoczne bardzo często dotyczą tematu żywienia. Oprócz redukcji wagi, wiele osób stawia sobie za cel odżywiać się zdrowiej i zwracać większą uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. – Co roku można zauważyć kilka wybijających się trendów żywieniowych, a część z nich doskonale wpisuje się w koncepcję fit życia – zauważa Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości. Co w tym roku będzie na topie oraz ma szansę na dłużej zagościć w kulturze jedzenia Polaków?

Więcej…