Kuchnia, przepisy, polecane dania, diety

Kuchnia i Dieta

Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów  doskonale nadają się one również  do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Wegetarianizm z roku na rok zdobywa coraz więcej zwolenników. Przez niektórych traktowany jest jako moda, dla innych sposób na zdrowy styl życia i szczupłą sylwetkę. Jednak eliminacja mięsa, ryb i niektórych produktów odzwierzęcych, niekoniecznie oznacza natychmiastową utratę kilogramów. Czy wegetarianizm może pozytywnie wpłynąć na zdrowie? A może to tylko ślepe podążanie za trendami? Na te i inne pytania odpowiadają eksperci.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Czy można wyobrazić sobie coś bardziej zdumiewającego, niż dzieła ludzkich rąk odzwierciedlające różne kształty, postacie z bajek, motywy z książek czy do złudzenia przypominające żywe kwiaty wykonane z… cukru? Już 14 - 15 października taka wystawa zagości po raz drugi w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Każdy miłośnik słodkości musi tam być!

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Sól himalajska, jagody goji, czy młody jęczmień – te naturalne suplementy diety w ostatnim czasie są bardzo popularne. Podobno ich działanie ma zbawienny wpływ na zdrowie, wspomaga odchudzanie i sprawia, że jesteśmy szczęśliwsi. No właśnie podobno...

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Zmiany temperatury, wiatr, a do tego deszcz i suche powietrze w klimatyzowanych pomieszczeniach lub samochodach - na takie czynniki nasza cera narażona jest jesienią. Jak o nią zadbać? Jest na to naturalny i bardzo prosty sposób. Wprowadzenie kaszy do codziennego jadłospisu pomoże odzyskać Twojej cerze gładkość i blask, a wysoka zawartość składników mineralnych zapobiegnie pękaniu naczynek, powstawaniu zmarszczek oraz przyśpieszy procesy gojenia skóry.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Coraz więcej mówi się o przewadze oleju z kryla nad olejem z ryb. Eksperci podkreślają, że tłuszcz z tego małego skorupiaka zawiera najczystszą i najlepiej przyswajalną formę kwasów omega-3 oraz najsilniejszy przeciwutleniacz, jaki możemy dostarczyć organizmowi do walki z wolnymi rodnikami. W czym tkwi sekret oleju z tego niepozornego skorupiaka i na co zwracać uwagę wybierając preparaty go zawierające?

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Ponad 80% chorych na łuszczycę ma problem z suchą skórą, zarówno w wyniku samej choroby jak i działania niepożądanego leków czy fototerapii. Z racji tego, że kremy i maści mają ograniczone działanie, konieczne jest zażywanie kapsułek z kobylego mleka, które nawilżają skórę od wewnątrz.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj smakowych maseł i past kanapkowych. To prosty trik na wprowadzenie w codzienne menu nowych smaków.  Potrzebujesz kilku podstawowych składników i szczypty aromatycznych ziół: koperku, czosnku, bazylii, natkę pietruszki. Pomysłów na niebanalne smarowidła jest całe mnóstwo. Inspiracji poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak, jak edukatorom Banków Żywności, podpowiada, jak odmienić smak kanapek.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Polacy coraz chętniej eksperymentują w kuchni, są otwarci na nowe smaki oraz lubią zaskakiwać znajomych i bliskich oryginalnymi potrawami. Osobom, których jeszcze nie ogarnęła kulinarna rewolucja podpowiadamy, jak dzięki 4 aktywnościom stać się jej częścią.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Kuchnia francuska, najbardziej zróżnicowana w Europie przez wielu uznawana jest za niedościgniony wzór. Inspirują się nią szefowie kuchni i kucharze amatorzy na całym świecie nie tylko ze względu na jej bogactwo, ale również dlatego, że jest zdrowa. Coraz więcej wpływów zaobserwować możemy także w Polsce. Chętnie sięgamy po inspiracje znad Loary, zwłaszcza te odmienne od polskich smaków i zwyczajów. W ramach kampanii French Touch – święta Francji w Polsce – sprawdzamy, na czym polegają różnice i podobieństwa na naszych stołach.

Więcej…