Wiosna już na dobre zawitała do Polski! Dni są coraz dłuższe, właśnie dlatego warto korzystać z ciepłych wieczorów i zrobić sobie chwilę przyjemności. Idealnym sposobem na odpoczynek jest piknik w gruzińskim stylu, który można zrobić we własnym ogródku lub na balkonie.
Z nadejściem wiosny, gruzińskie i polskie stragany są obfite w truskawki, morwy oraz różne odmiany wiśni i czereśni. Jednak prócz owoców, na piknik warto przygotować tradycyjny gruziński przysmak jakim jest słodki chlebek – nazuki.
Składniki
Przygotowanie:
Dodaj cukier, sól i masło do mleka i podgrzewaj, aż składniki się roztopią. Poczekaj aż mieszanina wystygnie. Po ostygnięciu dodaj drożdże. Ubij 2 jajka (jedno zostaw do posmarowania) i zmieszaj z masą. Dodaj cynamon, goździki, wanilię i dobrze wymieszaj.
Wsyp mąkę do masy i ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie dodaj rodzynki i wymieszaj. Podczas wyrabiania ciasta użyj odrobiny oleju słonecznikowego.
Gdy ciasto będzie gotowe, uformuj je w kulę, posmaruj olejem, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aby mogło urosnąć.
Po tym jak ciasto urośnie, podziel je na 6 części, uformuj w kulki, przykryj i ponownie pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie uformuj każdą kulę w półksiężyc. Ułóż bochenki na patelni, posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i mlekiem. Pozwól im piec się w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Piecz do uzyskania złotego koloru.
Idealnym dodatkiem do ogródkowego pikniku jest różowe musujące półsłodkie wino Marani, o delikatnym owocowym smaku. Aromat poziomek i truskawek sprawi, że poczujesz się jak na gruzińskim targu z owocami.