Kuchnia i Dieta

W sezonowym, jesiennym menu niewątpliwie króluje dynia. Nic w tym dziwnego – oprócz walorów smakowych warzywo to posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Świetnym pomysłem na jesienny obiad będzie wytrawna tarta z dynią w roli głównej.

Składniki na spód tarty:

  • 250g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 300g dyni
  • 200g cukinii
  • 200g koziego sera
  • 2 czerwone cebule
  • 3 jajka
  • 200g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, masło pokrojone w kostkę, jajko oraz sól. Zagnieć ciasto ręką, a gdy składniki się połączą, zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 35 minut.

Przygotuj farsz. Dynię obierz, pokrój w kostkę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz warzywo przez około 20 minut. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj ocet balsamiczny i duś przez 5 minut. Po tym czasie dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę tymianku oraz odrobinę soli. Cukinię umyj i pokrój w plastry.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Następnie przełóż je na formę do tarty, posmarowaną wcześniej masłem. Ciasto nakłuj widelcem i na spodzie połóż plasterki cukinii. Posyp je odrobiną soli. Na cukinię wyłóż upieczoną dynię, a wierzch posyp rozkruszonym kozim serem. Całość przykryj podduszoną cebulką. Roztrzep jajka i połącz je ze śmietaną oraz solą. Tak powstałą masę wylej na tartę, by pokryła pozostałe składniki.

Warzywną tartę piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 45 minut. Podawaj w towarzystwie białego wytrawnego wina Marani TSINANDALI.