Kuchnia i Dieta

Majówka w domu wcale nie musi oznaczać końca świata! Obecna, dosyć trudna dla wszystkich sytuacja nie wyklucza zorganizowania wspólnie z domownikami pikniku na balkonie lub we własnym ogrodzie! Z tej okazji szef kuchni Marcin Sikora, przygotował przepisy na szybkie, wiosenne dania, które z łatwością każdy będzie mógł przygotować w domu, bez spędzania długich godzin w kuchni. Smacznego!

Sałatka z pieczonego pasternaku z jabłkiem, serem gorgonzola, wędzonym twarogiem i sosem z masła orzechowego

Wieki temu pasternak był dosyć popularnym w Polsce warzywem. Jednak za sprawą królowej Bony, która w XVI wieku sprowadziła do Polski włoszczyznę, został zapomniany. Ludzie zaczęli stosować go głównie jako paszę dla zwierząt, przez co pasternak zaczął się źle kojarzyć. Obecnie warzywo to coraz częściej zaczyna na nowo gościć w naszej kuchni. Jeśli chodzi o jego wartości odżywcze to pasternak zawiera witaminę C oraz te z grupy B. Co ciekawe, należy on do niskokalorycznych warzyw – 100 gramów dostarcza naszemu organizmowi tylko 75 kalorii. Dlatego osoby będące na diecie powinny uwzględnić pasternak w swoim codziennym menu.  Oto przepis na sałatkę z pasternakiem w roli głównej!

Ilość: 5 porcji

Czas przygotowania: około 50 minut

Poziom trudności: łatwy

Przygotuj: blachę do pieczenia, słoik około 500ml, miski

Składniki

  • 500 g korzenia pasternaka
  • 100 g masła
  • 400 g jabłek (najlepiej papierówka lub szara reneta)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego młotkowanego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich łuskanych
  • 100 g sera gorgonzola
  • 100 g twarogu wędzonego
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 100 ml octu spirytusowego
  • 2 szt. ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • sok z jednej cytryny
  • sok z jednej pomarańczy
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Pasternak obrać, pokroić w nierówne kształty o boku około 1 cm. Wymieszać z rozpuszczoną połową masła. Przełożyć na blachę do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C, aż będzie miękki.

Jabłka pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne. Na rozgrzaną patelnie wsypać 50 g cukru, pieprz młotkowany. Wrzucić jabłka i chwile karmelizować, aż cukier się rozpuści. Dusić około 2 minuty. Następnie dodać 50 g masła i zdjąć z ognia.

Ocet spirytusowy zagotować razem z 200 ml wody, liściem laurowym, zielem angielskim, solą i 100 g cukru. Cebulę czerwoną pokroić w grube piórka i zalać przygotowaną marynatą.

Do słoika wrzucić masło orzechowe, dodać sok z cytryny i pomarańczy, starte ząbki czosnku, 50 g cukru, olej rzepakowy. Zamknąć słoik i dobrze potrząsać, aż powstanie dresing.

Upieczony wcześniej pasternak połączyć z jabłkami (razem z powstałym podczas gotowania sosem) i zamieszać. Następnie dodać żurawinę i prażone na suchej patelni orzechy wołoskie oraz piklowaną czerwoną cebulkę. Całość polać dresingiem z masła orzechowego i posypać serem gorgonzola oraz wędzonym twarogiem. Sałatka doskonale smakuje w duecie z winem lodowym, np. Winiarnia Zamojska.

Szparagi zapiekane

Gdy szparagi pojawiają się w sklepach, to znak, że nieodwracalnie przyszła do nas wiosna. Ich doskonałym sakiem możemy cieszyć się, aż do końca czerwca. W naszych domach goszczą one w trzech kolorach: białym, zielonym i fioletowym. Okazuje się, że jest to ta sama odmiana, różni je wyłącznie sposób uprawy. Szparagi zawierają witaminy C i E oraz wapń, fosfor, potas i kwas foliowy. Najlepiej przyrządzić je zaraz po zakupie, ale można je przechowywać również w lodówce – trzeba je tylko zawinąć w wilgotną ściereczkę.  Oto szybki przepis na szparagi zapiekane w sosie.

Czas przygotowania: około 30 minut

Poziom trudności: łatwy

Przygotuj: obieraczkę, deskę do krojenia, nóż, garnek wysoki do gotowania szparagów, patelnię, tarkę, łyżki, naczynie żaroodporne

Przygotuj:

  • 20 szt. zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 100 ml białego wina
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki papryki chili świeżej pokrojonej w kostkę
  • sól, pieprz biały do smaku
  • cukier do smaku
  • 3 łyżki startej rolady ustrzyckiej
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180°C

Szparagi obierz i zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru.

Cebulę, czosnek, boczek i paprykę podsmaż na maśle i podlej białym winem, redukuj przez chwilę.

Podsmażone warzywa podlej śmietanka, sokiem z cytryny i dodaj starty ser, gotuj aż sos zgęstnieję, co chwilę mieszając. Na koniec dopraw sos do smaku cukrem, pieprzem i solą.

Zblanszowane wcześniej szparagi ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej przygotowanym sosem. Włóż do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj do momentu aż ser się zarumieni.

Szparagi doskonale smakują w połączeniu z winem owocowym gruszkowym, np. Winiarnia Zamojska.