Kuchnia, przepisy, polecane dania, diety

Kuchnia i Dieta

Sezon na truskawki ruszy lada moment! Te pyszne owoce bogate są m.in. w witaminę C, żelazo oraz wapń. Można spożywać je w postaci np. koktajli, ale równie świetnie sprawdzą się jako… dodatek do sałatek!

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Pieczone ziemniaki z ogniska to klasyk, który wszyscy znamy. W Anglii zaś słynne ziemniaczane danie kryje się pod nazwą „jacket potato” czyli pieczony ziemniak w mundurku z farszem. Idąc dalej tym tropem zamieniamy ziemniaka na jego słodszego i zdrowszego kuzyna - batata. W smaku przypomina skrzyżowanie ziemniaka z marchewką, a bogactwem mikroelementów i witamin nie ma sobie równych. Przedstawiamy batata w trzech odsłonach, każdy przepis inspirowany jest innym kierunkiem świata. Indie, Meksyk czy Grecja, który kraj zagości na Twoim stole?

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Majówka w domu wcale nie musi oznaczać końca świata! Obecna, dosyć trudna dla wszystkich sytuacja nie wyklucza zorganizowania wspólnie z domownikami pikniku na balkonie lub we własnym ogrodzie! Z tej okazji szef kuchni Marcin Sikora, przygotował przepisy na szybkie, wiosenne dania, które z łatwością każdy będzie mógł przygotować w domu, bez spędzania długich godzin w kuchni. Smacznego!

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Wiosna to czas, kiedy w naszej diecie pojawia się coraz więcej warzyw. Lada dzień rozpocznie się sezon na szparagi. Świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest zupa krem z dodatkiem orzeźwiającej cytryny oraz parmezanu. Jak ją przyrządzić?

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Promienie słoneczne za oknem przypominają nam o zbliżającej się wiośnie. Wraz ze zmianą pory roku, zmieniają się także nasze nawyki żywieniowe. Wiosną stawiamy na lekkostrawne i zdrowe posiłki, m.in. sałatki.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Słodka, gładka i błyszcząca... Taka powinna być idealna polewa czekoladowa. Można polać nią zarówno torty, ciasta, babeczki, jak i ciasteczka czy eklerki. Nie trzeba kupować gotowej – w domowych warunkach możemy przygotować najróżniejsze polewy, niczym mistrz cukiernictwa! Jak zrobić szybką polewę do wypieków?

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Kuchnia gruzińska jest niewątpliwie jedną z tych najbardziej aromatycznych i smakowitych. Uwielbiamy nie tylko chaczapuri czy chinkali, ale również soczyste mięso w różnych odsłonach. Propozycją łatwego w przygotowaniu dania, które stanowi kwintesencję gruzińskiego smaku, jest odżachuri.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

O tym, że droga do serca ukochanej osoby wiedzie przez żołądek, nikogo nie trzeba przekonywać. Stare porzekadło nie traci na aktualności, co więcej jeszcze zyskuje, gdy zastosujemy kilka naturalnych patentów. Sekretem walentynkowych dań mogą okazać się afrodyzjaki, które są łatwo dostępne i idealnie pasują do dań serwowanych ku intensyfikacji miłosnych doznań.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Karnawał trwa w najlepsze! To nie tylko czas zabaw, ale również spotkań z przyjaciółmi, a co za tym idzie, dobrej kuchni. Czym zaskoczysz swoich gości? Postaw na gruzińskie smaki i przygotuj kurczaka czkmeruli.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Mamy karnawał – nastał więc czas zabaw i spotkań w gronie znajomych czy rodziny. Karnawałowe biesiadowanie wymaga jednak odpowiedniej oprawy, a w tej roli idealnie sprawdzi się menu złożone z szybkich w przygotowaniu przekąsek „na raz”. Alternatywą dla oklepanych koreczków czy sakiewek z ciasta francuskiego niech będą Wegańskie spring rollsy.  Nikt nie oprze się chrupiącym warzywom z pieczonym tofu, zawiniętym w papier ryżowy. Z dodatkiem dipu orzechowego takie kolorowe cuda nie tylko pięknie się prezentują, ale i obłędnie smakują!

Więcej…