Kuchnia, przepisy, polecane dania, diety

Kuchnia i Dieta

Gruzja jesienią obfituje w piękne kolory i niesamowite krajobrazy. W czasach, gdy podróżowanie jest utrudnione, możemy przenieść się do krainy wina poprzez kuchnię. Świetną propozycją na obiad będzie tradycyjne gruzińskie danie – lobio z czerwonej fasoli.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

W sezonowym, jesiennym menu niewątpliwie króluje dynia. Nic w tym dziwnego – oprócz walorów smakowych warzywo to posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Świetnym pomysłem na jesienny obiad będzie wytrawna tarta z dynią w roli głównej.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Jesienią do naszego menu dołączają grzyby oraz sezonowe warzywa, takie jak dynia, burak, bakłażan czy cukinia. To doskonałe źródła witamin i składników odżywczych, dlatego nie może zabraknąć ich w kuchni. Sprawdźcie nasz przepis na pyszny jesienny obiad - dyniowe gnocchi z sosem kurkowym!

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Choć wrzesień zwiastuje powolne nadejście jesieni, to na naszych talerzach wciąż gościć może pełne lato. Stragany i bazarki uginają się bowiem pod paletę pachnących dobrodziejstw natury. Warto je wykorzystać i poeksperymentować w kuchni z mniej oczywistymi zestawieniami smaków. Lekka mieszanka sałat w połączeniu z kurczakiem i sezonowymi owocami stworzy niebanalną kompozycję. Wybierz bogate w witaminy: jeżyny i maliny, dodaj winogrona, orzechy oraz chrupiący boczek – kulinarny efekt wow więcej niż pewny!

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Gruzja słynie nie tylko z niezwykłej gościnności, ale również z przepysznej, aromatycznej kuchni. Na stołach królują chaczapuri, chinkali oraz dobre wino. Jedną z mniej znanych, ale wartych spróbowania gruzińskich potraw, jest czachobili.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Prawdziwe podróżowanie to chłonięcie nowych miejsc wszystkimi zmysłami. Mimo globalizacji najlepszych egzemplarzy kultury należy szukać u źródeł. W Hiszpanii zobaczymy pokaz flamenco z prawdziwego zdarzenia, na Kubie kupimy najlepsze cygara, a we Włoszech skosztujemy doskonałej pizzy. Może się wydawać, że Polska jest dość homogeniczna pod względem kulinarnym, zwłaszcza po latach PRL-u. Nic bardziej mylnego. Wracamy do korzeni, manifestujemy swoją odrębność i dbamy o tradycję. Każdy polski region, naznaczony przez historię, charakteryzuje się własną kulturą, obyczajami i kuchnią. Zwiedzając poszczególne miejsca w naszym kraju warto zahaczyć o lokalną restaurację i posmakować lokalnych specjałów.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Różowe wino podane w zgrabnym, przywodzącym na myśl pąk kwiatu kieliszku przyciąga swoją orzeźwiającą, delikatnie różową barwą. Jest obietnicą rześkiego łyku i przyjemnie spędzonej chwili. Sprzymierzeniec w walce z upałem – rose – staje się coraz bardziej popularny. Winiarze z Prowansji czy Doliny Loary odczuwają nieznany dotychczas popyt na ten trunek i podejrzewają, że nie zostanie on w pełni zaspokojony. We Francji, Niemczech, USA, ale i w Polsce butelka z mieniącym się różowymi odcieniami winem staje się coraz częstszym bywalcem wieczornych spotkań, chwil z książką, towarzyszem dań rybnych, tych nieco bardziej egzotycznych czy owoców morza.

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Gdy upał nie odpuszcza, także apetyt nam nie dopisuje. Istnieje jednak wyjście z sytuacji – lekka, a zarazem pożywna sałatka na bazie wartościowego młodego szpinaku. Kolorowa, obłędnie pyszna i szybka w przygotowaniu dostarczy nam niezbędnej energii. Sprawdźcie tę propozycję w letnie popołudnie – kulinarny sukces gwarantowany!

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Lato kojarzy nam się z przyjęciami oraz grillowaniem w ogrodzie. Na ruszcie często goszczą kiełbaski, papryka, pieczarki oraz inne warzywa. Jednak doskonałym pomysłem jest również… grillowany arbuz!

Więcej…

Kuchnia i Dieta

Sezon na truskawki ruszy lada moment! Te pyszne owoce bogate są m.in. w witaminę C, żelazo oraz wapń. Można spożywać je w postaci np. koktajli, ale równie świetnie sprawdzą się jako… dodatek do sałatek!

Więcej…