Serwowanie lodów w atrakcyjny wizualnie sposób podnosi przyjemność konsumowania
O tym, jak ocenimy dany posiłek nie decyduje wyłącznie jego smak, ale również zapach i sposób podania. Lody? Smakują w każdej postaci! Jeśli jednak chcesz je zaserwować w roli eleganckiego deseru – zadbaj o odpowiednią oprawę dla tego mrożonego przysmaku.
Producenci lodów oferują swoje desery w kilku sprawdzonych odsłonach. Możemy kupić lody w waflowych rożkach, lody na patyku oraz lody w mniejszych lub większych pudełkach. W sklepowych zamrażarkach znajdziemy także lody wodne w tubkach, lody mleczne lub śmietankowe do wyciskania z małych zakręcanych saszetek oraz lodowe torty i rolady, które zjadamy krojąc je na trójkątne kawałki lub plastry.
Jak podać lody w domu, podczas spotkania z przyjaciółmi lub dowolnego przyjęcia? Duże pudełko lodów familijnych to rewelacyjna baza do stworzenia nie tylko smacznych, ale również atrakcyjnych wizualnie deserów! Sprawdź nasze pomysły na to jak i w czym serwować lody.
Pierwsze lodziarnie powstawały na przełomie XVII i XVIII wieku. Wówczas do podawania lodów używano przede wszystkim szklanych naczyń – miseczek i eleganckich pucharków, ale również porcelanowych talerzyków i filiżanek. Sposób podawania lodów miał dorównywać elegancją wykwintnością mrożonych deserów.
Współcześnie lody serwuje się w rożnego rodzaju naczyniach i pojemnikach. Jak? Oto sprawdzone sposoby na podawanie lodów.
To najczęściej stosowane naczynia do serwowania lodów, zarówno w kawiarniach i lodziarniach, jak i podczas rozmaitych spotkań i przyjęć. W salaterkach, miseczkach i pucharkach najczęściej podaje się lody w formie kilku kulek - w różnych smakach i udekorowane wybranymi dodatkami.
Uniwersalne lody śmietankowe i waniliowe można połączyć zarówno z orzechami, wiórkami kokosowymi i słodką polewą czekoladową, jak i z lekkimi owocami sezonowymi oraz delikatnymi musami i bitą śmietaną.
Lody można podać również na talerzykach. O ile jednak desery z pucharków i miseczek można bezpiecznie jeść trzymając naczynia w dłoni, o tyle talerzyki sprawdzą się niemal wyłącznie w sytuacjach, w których deser będzie zjadany przy stole. Lody dość szybko się topią i mogą ześlizgnąć się z lekko przechylonego talerzyka.
Lody podane na talerzyku prezentują się niezwykle elegancko i możesz je udekorować w artystyczny sposób!
Serwowanie mrożonych deserów na talerzyku daje Ci możliwość niestandardowego wyeksponowania lodów i dodatków oraz zastosowania przestrzennych ozdób cukrowych lub czekoladowych. Lody na talerzyku mogą mieć postać klasycznych kulek, ale również solidnych plastrów czy dowolnych kształtów, które uformujesz np. sięgając po foremki do wykrawania ciastek.
Mini deser w maksymalnie eleganckim wydaniu? Podaj lody w kieliszku do wina lub szampana. Smukła nóżka i niewielka objętość naczynia sprawiają, że umieszczona w nich porcja lodów idealnie sprawdzi się w roli małego lecz wykwintnego deseru. W kieliszku zmieścisz od jednej do trzech kulek lodów (w wąskiej szampance będą efektownie ułożone jedna na drugiej!) oraz niewielką ilość dodatków. Wybierz te, które dodadzą deserowi wyrazistości i charakteru.
Waflowe miseczki w różnych kształtach i kolorach znajdziesz w hipermarketach oraz sklepach specjalizujących się w sprzedaży produktów i akcesoriów cukierniczych. Jadalne miseczki idealnie wpiszą się w letnie przyjęcia w ogrodzie, urodziny dziecka, przedszkolną lub szkolną imprezę.
Pamiętaj, że desery w waflowych miseczkach powinny być przygotowane bezpośrednio przed podaniem! Kompozycja? Tutaj wszystko zależy od Ciebie i preferencji smakowych Twoich gości.
To rozwiązanie, z którego warto skorzystać na różnego rodzaju eventach, np. rodzinnych piknikach czy gminnych festynach. Jednorazowe pojemniki w formie papierowych miseczek czy tekturowych kubków sprawdzą się również podczas przyjęć dla dzieci. Na urodziny dziecka możesz wybrać jednorazowe opakowania w ulubionym kolorze dziecka lub ze wzorem pasującym do motywu przewodniego imprezy.
Desery lodowe można podawać na wiele różnych sposobów, m.in. w kolorowych pojemnikach jednorazowych
Szkło daje Ci możliwość tworzenia wielowarstwowych deserów w maksymalnie ciekawy wizualnie sposób. Wybierz wysokie podłużne naczynie i twórz kolejne warstwy, przekładając ulubione lody i sorbety dowolnymi dodatkami. Możesz sięgnąć po dowolne kremy, bitą śmietanę, orzechy, rodzynki i płatki migdałowe, pokruszone ciastka, czekoladę w wiórkach i owoce.
Im kolejne warstwy będą bardziej różnorodnie pod kątem kolorystyki, tekstury i konsystencji tym lepszy i atrakcyjniejszy efekt! Sprawdź, jak w tej roli wypadną intensywne w smaku lody sorbetowe Marletto w soczystych kolorach truskawki lub mango.
Chcesz zaskoczyć swoich gości niestandardowym sposobem podania lodów? Postaw na naturalne „naczynia” w stylu DIY! Zrobisz je m.in. z owoców i czekolady.
W roli naturalnych miseczek doskonale sprawdzają się połówki owoców, takich jak pomarańcze, grejpfruty czy ananas
Zainspiruj się naszymi pomysłami na oryginalne podanie lodów:
• Połówki owoców w roli miseczek – lody możesz podać np. w odpowiednio przygotowanych i starannie wydrążonych połówkach pomarańczy, grejpfrutów i cytryn; w roli naturalnych misek i miseczek sprawdzą się również: połówka awokado, połówka ananasa czy połówka mini arbuza.
• Łupiny kokosa – deser lodowy podany w wydrążonych łupinach kokosa będzie zachwycał elegancją i tropikalnym charakterem. Jeżeli łupiny kokosa odpowiednio oczyścisz będą mogły być używane wielokrotnie.
• Ptysie, tartaletki i muffinki – w chrupiącym ptysiu, w zależności od jego kształtu i wielkości, zmieści się pojedyncza gałka lodów lub maksymalnie 2- 3 kulki; na tartaletkowym spodzie możesz skomponować wykwintny deser z gałką lodów w roli głównej oraz dowolnymi dodatkami; kulkę lub plaster wybranych lodów możesz również umieścić na przyciętej na płasko muffince (odcięta góra położona na lodzie może stanowić efektowną dekorację deseru).
• Deserowe ciastka, biszkopty, pierniki – małe lodowe deseryidealne na jeden kęs przygotujesz sięgając po kremowe lody i twarde ciasteczka kruche (np. pieguski), okrągłe biszkopty, a nawet pierniczki; wystarczy na płaskiej części jednego ciastka położyć niewielką porcję kremowych lodów, a następnie przykryć je drugim ciastkiem; deser najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem lub podać prosto z zamrażarki.
• Miseczki z czekolady – możesz je przygotować samodzielnie, wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej wysokiej jakości czekoladę (gorzką, deserową lub mleczną), napompować odpowiednią ilość małych balonów, następnie zanurzyć je w czekoladzie i wstawić do zamrażarki; gdy czekolada się zamrozi można delikatnie usunąć ze środka balon i wypełnić powstałe miseczki ulubionymi lodami.
Do dekorowania lodów można użyć bakalii, dowolnych posypek i sosów (również na ciepło!). Jako ozdoba lodowych deserów sprawdzą się również listki świeżej mięty, skórki owoców cytrusowych oraz tarta czekolada, czy pokrojone w drobną kostkę lub paseczki kruche ciastka. Lody dla dzieci możesz udekorować żelkami, a desery dla dorosłych ziarnkami kawy.
Kawiarnie i lodziarnie prześcigają się w oferowaniu oryginalnie skomponowanych deserów. Pamiętaj, że Ty możesz stworzyć swój autorski, lodowy deser premium, nie oglądając się na kawiarniane i lodziarniane trendy. Baw się smakami, testuj nieoczywiste połączenia i podawaj lody tak, jak chcesz!