Karnawał w pełni! Na stołach królują smaczne przekąski i desery. Jedną z propozycji wartych wypróbowania jest gruziński medok miodowy. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale również bardzo proste w przygotowaniu!
Składniki
Ciasto:
Krem:
Przygotowanie:
W rondelku na średnim ogniu połącz masło, cukier i miód. Gotuj przez 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie powoli dodaj jajka i mieszaj jeszcze minutę. Dodaj sodę oczyszczoną i gotuj ciągle mieszając jeszcze przez kolejną minutę. Masa powinna zgęstnieć i mieć kremową konsystencję. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia na około 5 minut. Masa nadal powinna być ciepła. Następnie dodawaj stopniowo przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj.
Tak powstałe ciasto uformuj w kulę. Pokrój ją na 8 części, jeśli do pieczenia użyjesz okrągłej formy lub na 4 części, jeśli zamierzasz użyć dużej prostokątnej blachy. Rozwałkuj każdą część ciasta. Po rozwałkowaniu placek powinien być bardzo cienki. Piecz każdy blat ciasta oddzielnie, przez 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Następnie odetnij krawędzie warstw i zbierz nadmiar ciasta – przyda się to do zrobienia okruchów na wierzch.
Czas na masę. Do rondelka wlej roztrzepane jajko, dodaj cukier, mąkę i kilka kropel aromatu waniliowego. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Masę gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje, zdejmij ją z ognia, przelej do dużej miski i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie ubij mikserem masło o temperaturze pokojowej do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodawaj partiami ostudzoną masę i miksuj aż składniki się ze sobą połączą.
Na ostudzone blaty ciasta nałóż krem, a następnie przykryj go kolejnym blatem. Powtarzaj czynność. Na koniec rozsmaruj resztę kremowej masy na wierzchu i bokach ciasta, posyp okruchami i wstaw do lodówki. Ciasto najlepiej przygotowywać dzień przed podaniem. Możesz również udekorować medok orzechami włoskimi lub owocami sezonowymi.
Medok miodowy to idealna propozycja na karnawał. Będzie świetnie komponować się z białym półwytrawnym musującym winem Marani o delikatnym, owocowym aromacie z dominującymi nutami brzoskwini, cytryny, czy papierówki.