Wiosna to doskonały czas aby zmienić swoje nawyki żywieniowe na bardziej zdrowe. Obfituje bowiem w sezonowe owoce i warzywa, które są bogactwem witamin i minerałów. Jednym z warzyw, na które szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę w naszej diecie są szparagi. Są doskonałym źródłem wielu przeciwutleniaczy, są niskokaloryczne i proste do przyrządzenia. Sprawdź nasz przepis za zdrową zupę szparagową!
Składniki:
Przygotowanie:
Szparagi umyj, obierz i odłam twarde końce. Pędy pokrój na kawałki a odkrojone główki odłóż na bok. W garnku rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone szparagi i podsmażaj 3 minuty. Dodaj sól i pieprz, bulion i zagotuj. Duś pod przykryciem. Po kilku minutach dodaj główki zielonych szparagów, przykryj i gotuj dalej do miękkości wszystkich składników. Gdy zupa ostygnie zmiksuj wszystko za pomocą blendera. Jeśli będzie zbyt rzadka dodaj jogurt naturalny i dopraw garścią posiekanej pietruszki. Podawaj z kawałkami sera pleśniowego i wytrwanym białym winem Marani Tsinandali.