Wielkanoc już tuż-tuż! Jeśli nie przygotowałaś jeszcze listy zakupów i nie zaplanowałaś dań na świąteczne śniadanie i obiad, koniecznie musisz to nadrobić. W końcu to nie tylko najradośniejsze, ale i – według wielu osób – najpyszniejsze święta w roku!
Śniadanie i obiad wielkanocny spędzają sen z powiek wielu paniom domu. W rzeczywistości jednak mają jeszcze więcej powodów do niepokoju – trzeba przecież zrobić jeszcze święconkę! Tradycyjny koszyk, z którym udajemy się do kościoła w Wielką Sobotę, musi być wypełniony smakołykami o symbolicznym znaczeniu. Jakie tradycyjne pokarmy powinny się w nim znaleźć?
Uwaga! Żadna z potraw, które znalazły się w koszyczku wielkanocnym, nie może zostać wyrzucona. Należy podzielić je na członków rodziny i po prostu zjeść.
Jeśli przygotowanie pysznego śniadania wielkanocnego spędza ci sen z powiek, nie martw się – naprawdę nie jesteś sama. Na szczęście nie musisz głowić się i zastanawiać, czym zaskoczyć i poczęstować rodzinę – mamy dla ciebie mnóstwo przepysznych przepisów.
W wielu domach są osoby, które nie wyobrażają sobie tradycyjnych świąt wielkanocnych bez najprostszych, klasycznych jaj z majonezem. Pamiętaj tylko, że powinny być one ugotowane na twardo (czas gotowania wynosi od 8 do 10 minut), ładnie udekorowane (majonez zsuwaj łyżeczką z łyżeczki, nie wycieraj go w jajko) i posypane świeżym szczypiorkiem.
To idealny dodatek do śniadania, które chciałabyś nieco urozmaicić. Jak je przygotować?
Składniki:
Jajka ugotuj, ostudź, pokrój na połówki i wybierz z nich żółtka. Wybrane żółtka wymieszaj z dwiema łyżkami majonezu, uprzednio pokrojoną w kosteczkę szynką oraz szczypiorkiem. Powstałą masę włóż do „pustych” jajek. Pozostałe dwie łyżki majonezu wymieszaj z chrzanem, polej jajka i udekoruj pietruszką.
Ryby to nie tylko zdrowie, ale i niebo w ustach – zwłaszcza, gdy mówimy o kultowym łososiu. Jak zrobić jajka z tą rybą w roli głównej?
Składniki:
Ugotuj jajka, ostudź, wyjmij i posiekaj żółtka. Połącz je z sosem tatarskim, pokrojonym na malutkie kawałki łososiem i koperkiem. Dopraw do smaku, włóż farsz do jajek i udekoruj pociętymi w plasterki oliwkami.
Jeśli tylko masz taką możliwość, upiecz własny chleb – napełnisz dom niesamowitym aromatem i zachwycisz domowników. Wbrew pozorom, upieczenie chleba wcale nie jest trudne – potrzebujesz tylko odrobiny chęci i wolnej chwili.
Składniki:
Wsyp mąkę do miski i dodaj sól oraz ziarna. Wymieszaj. Drożdże rozetrzyj z cukrem oraz połową szklanki wody. Olej i jajka wymieszaj z pozostałą wodą. Wlej wszystkie składniki do mąki i wyrób ręką (około 4 minuty), następnie przykryj ściereczką i poczekaj, aż wyrośnie (musi być dwa razy większe). Po wyrośnięciu przełóż do formy wysypanej mąką i wstaw do nagrzanego na 220 stopni piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zmniejsza temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze równie 60 minut. Wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia.
Czyli klasyka naszych świątecznych stołów! Jak ją przygotować, by zachwyciła domowników, gości i… ciebie samą?
Składniki:
Wymieszaj olej z sokiem z cytryny, dodaj wszystkie przyprawy (oprócz soli). Kiełbasę oddziel od siebie i ponacinaj z góry (jak do grilla). Naczynie żaroodporne wysmaruj częścią tak powstałej marynaty, ułóż kiełbasę, posmaruj ją resztą oleju z przyprawami i cytryną. Pokrój cebulę i czosnek, poukładaj na kiełbasach. Podlej całość (na dnie ma być tylko trochę wody). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około godzinę, regularnie podlewając wodą.
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że pyszna, przygotowana samodzielnie szynka to podstawa wielkanocnego śniadania – ma zupełnie inny smak niż ta ze sklepu! Co istotne, zrobienie takiego przysmaku jest wręcz dziecinnie proste. Musisz spróbować!
Składniki:
Owiąż szynkę i przełóż ją do garnka. Następnie zalej mięso zimną wodą, dodaj wszystkie przyprawy, przykryj i doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut, następnie ostudź całość. Po zupełnym ostygnięciu (mięso musi być zimne) znowu doprowadź do wrzenia i… gotowe. Pozostaje już tylko znowu ostudzić mięso i pięknie pokroić.
Uwaga! Pamiętaj, że nie musisz gotować i studzić szynki raz za razem. Równie dobrze możesz pierwszy raz zrobić to rano, a drugi – wieczorem. Jak ci wygodnie!
Święta bez tradycyjnego mazurka były co najmniej dziwne – to absolutnie obowiązkowy punkt śniadania wielkanocnego. Jeśli do tej pory nie przygotowywałaś takich słodkości, nie musisz się martwić – wykonanie nie jest trudne i zawsze się udaje!
Składniki:
Najpierw przygotuj kruche ciasto. W tym celu dodaj masło do mąki i posiekaj nożem – tak długo, aż całość zacznie przypominać wszystkim znaną kruszonkę. Kolejny krok to dodanie żółtek, śmietany, cukru i soli oraz ugniecenie wszystkiego razem. Kiedy ciasto będzie już wyrobione, utocz je w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki. Po 60 minutach rozwałkuj i przenieś na blaszkę wyłożoną masłem, pamiętając, by ‘”wyciągnąć” brzegi w górę. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Nie martw się, że ciasto nie wyrasta – nie ma tego robić?.
Po wyjęciu i ostudzeniu kruchego ciasta nałóż na nie masę kajmakową i dokładnie ją rozsmaruj. Kolejny etap to już posypanie gotowego ciasta wybranymi przez siebie bakaliami – w szczególności polecamy płatki migdałów, kawałki orzechów oraz oczywiście suszone, kandyzowane owoce.
Aby urozmaicić wielkanocny stół, koniecznie zrób jedną, a najlepiej dwie lub trzy sałatki. Przepis na klasyczną warzywną na pewno masz w głowie, ale czy słyszałaś o przepysznej sałatce z łososiem?
Składniki:
Pokrój cebulę, ogórki kiszone i łososia. Wymieszaj wszystko, dodaj groszek. Następnie dodaj majonez, sól, pieprz i koperek – trzy ostatnie według uznania. Teraz pozostaje ci tylko udekorować sałatkę, usiąść przy stole i słuchać… milczenia. Cisza przy stole to największy komplement!
O ile z wielkanocnym śniadaniem kojarzą nam się zwykle konkretne potrawy, o ile już obiad to pole do popisu – wszystko zależy do tego, ile pracy i pieniędzy chcemy włożyć w jego przygotowanie. Jednocześnie należy przyznać, że pierwsze danie – zupa, jest bardzo tradycyjne i stanowi je zazwyczaj barszcz biały albo żurek. Drugie to już wolna wola, ale zazwyczaj i tak wybieramy klasyczne pieczenie. Oczywiście ułatwimy ci pracę – oto kilka świątecznych przepisów, z których możesz spokojnie skorzystać – z całą pewnością się sprawdzą!
Składniki:
Pokrój boczek i wrzuć go do garnka z wodą. Gotuj przez 15 minut. Po tym czasie do garnka dorzuć kiełbasę, suszone grzyby, chrzan, ziele angielskie oraz liść laurowy, a potem dolej zakwas. Następnie dorzuć czosnek, dopraw przyprawami do smaku. Śmietanę przełóż do kubka, dolej kilka łyżek zupy, zamieszaj i wlej do zupy – powolutku, cały czas energicznie mieszając. Ostatni krok to już wlanie zupy do wazy i dorzucenie jajek, pokrojonych wcześniej na „ósemki”.
Jeśli od białego barszczu zdecydowanie preferujesz żurek, żaden problem – i dla ciebie mamy gotowy przepis. Oto on.
Składniki:
Umyj i wysusz żeberka, warzywa delikatnie obierz, a cebulę opal na gazie. Przygotuj garnek i włóż do niego: żeberka, pietruszkę, marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę. Zalej dwoma litrami wody i przez godzinę gotuj na średnim ogniu. Cebulę, czosnek i kiełbasę podsmaż na tłuszczu. Potem pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj do wywaru – gotuj tak długo, aż będą miękkie. Gdy tak się stanie, dolej zakwas, kiełbasę, cebulę i czosnek. Całość jeszcze chwilę gotuj i dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
Mówi się, że upieczenie pysznej, kruchutkiej kaczki to wielkie wyzwanie – niektórzy twierdzą, że to trudne mięso, wymagające dużego doświadczenia i niemal talentu. Uwierz – to nieprawda. Jedyne, czego potrzebujesz, to po prostu dobry, sprawdzony przepis i świeża kaczka. Pierwsze dostaniesz od nas
Składniki:
Kaczkę dokładnie natrzyj przyprawami i najlepiej zostaw ją tak na noc – dzięki temu przyprawy przenikną przez wszystkie warstwy mięsa. Połowę jabłek obierz i pokrój na ćwiartki, dokładnie usuwając gniazda nasienne. Delikatnie posyp je majerankiem, a potem włóż do kaczki, oczywiście wcześniej wypatroszonej i umytej.
Wysmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem, a potem połóż w nim kaczkę piecz w temperaturze 180 stopni. Dookoła połóż resztę jabłek obranych w ósemki i kilka plastrów pomarańczy. Gdy zauważysz, że mięso zaczyna się rumienić, przykryj je folią aluminiową – w przeciwnym razie skórka się spali. Piecz około dwie godziny.
Uwaga! W trakcie pieczenia kaczki kilkakrotnie podlewaj ją wytopionym tłuszczem!
To kolejny klasyk, który koniecznie musi wystąpić na twoim stole – no, chyba, że zdecydujesz się jednak na kaczkę. Przygotowanie schabu nie jest trudne, ale aby wyszedł naprawdę smaczny i kruchy, musisz dbać o wszystkie szczegóły wykonania.
Składniki:
Grzyby mocz przez 15 minut. Schab oczyść, a potem przetnij jego środek i umieść w nim śliwki, liście laurowe i rozmoczone grzyby. Przełóż mięso na patelnię i smaż tak długo, aż skóra będzie przyrumieniona. Dopraw solą i pieprzem. Włóż do rękawa do pieczenia, wlej bulion. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Czas pieczenia: 1 godzina. Po tym czasie schab powinien być już kruchy i aromatyczny.
Uwaga! Pamiętaj, żeby kupić świeże, dobre mięso. Korzystaj z usług sprawdzonych dostawców – odradzamy hipermarkety!
Czyli przyjemne i popularne urozmaicenie świątecznego stołu. Przygotowanie takiej pieczeni jest banalnie proste, a do tego smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno!
Składniki:
Najpierw zabierz się za kajzerkę – namocz ją porządnie, a gdy zmięknie – wyciśnij (zamiast niej możesz też użyć płatków owsianych). Pokrój cebulę w drobną kosteczkę i zeszklij ją, a potem dodaj przeciśnięty przez praskę albo posiekany czosnek. Do mięsa dodaj jajko, kajzerkę oraz wszystkie przyprawy, a następnie cebulę i czosnek. Wymieszaj wszystko dłońmi. Przygotuj sobie podłużną foremkę, wysmaruj lekko tłuszczem i obsyp bułką tartą, a potem włóż połowę mięsa. Na mięso połóż jajka, przykryj drugą porcją mięsa. Włóż do piekarnika i piecz w 175 stopniach przez około godzinę.
Idealnym uzupełnieniem każdego obiadu jest oczywiście lekka surówka – nie może zabraknąć jej i na twoim wielkanocnym stole. Rzecz jasna mamy już dla ciebie pyszną propozycję!
Składniki:
Poszatkuj kapustę, posól ją i odłóż ją na około 20 minut. Seler i marchewkę pokrój w malutką kosteczkę albo zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do kapusty. Stopniowo dodawaj także: parę kropli soku z cytryny, olej, pieprz, lubczyk oraz pietruszkę. Wymieszaj wszystko i odstaw na około 15-20 minut. Po tym czasie surówka jest gotowa do podania.
Pamiętaj, że nawet, jeśli coś ci nie wyjdzie – nie zdążysz posprzątać zgodnie z planem, ktoś się spóźni czy zapomnisz wyjąć danie z piekarnika, nie jest to powód do złego humoru. To twoje dobre samopoczucie będzie najlepszym dodatkiem do świątecznego stołu i na pewno potwierdzą to wszyscy twoi goście.